Skip to main content

Vaarwens 877 op 25-06-2021

Een Urker Kaptein aan boord…877 Auke 10
-
ALS… er is al zoveel over gezegd, geschreven en onderzocht, maar nog steeds tasten we in het duister. Vandaag gaat ook weer een getroffen gast mee die aan de onverklaarbare ziekte lijdt. Bij Auke Kaptein (geb. 1968) uit Urk begonnen er ook dingetjes uit te vallen en nu zit hij al in een elektrische rolstoel en is volledig hulpbehoevend. De hardwerkenden flinke Urker is korte tijd tot een kwetsbaar persoon verworden en leeft zijn leven vanuit de rolstoel. Zijn - vroeger altijd fier opgeheven – hoofd moet nu worden gesteund door een kraag… Stichting Vaarwens is bekend bij vele Urkers omdat we er wel met de Meander V droog stonden bij scheepswerf Hoekman en ook voeren we al eerder met gasten uit de Urker gemeenschap. Auke zijn vriendengroep van vier mannen - waarvan de zonen allen werkzaam op de grote- of binnenvaart - besluiten een Vaarwens voor hun maat te regelen. Vandaag gaat Auke Kaptein samen met zijn vrienden Rinke, Lubbert en Willem varen in Amsterdam!
-
Op de Vaarwens is het al vroeg druk. Voorafgaande aan de vaardag worden er opnames gemaakt voor een televisieprogramma, waarbij oprichters Evert en Inge geïnterviewd worden. Het is heerlijk weer, dus de boel kan open en dagschipper David en boots Esther hebben hun voorbereidingen al getroffen. Even later arriveert ook de televisieploeg en er wordt gelijk gestart met de opnames. Tegen half elf komt de aangepaste auto aan met Auke en zijn drie vrienden. Evert en Inge heten de gasten nog even een hartelijk welkom voor de camera en zwaaien het gezelschap daarna gedag.
-
David doet aan boord een welkomstverhaaltje onder het genot van een kopje koffie en dan gaan de trossen los. We varen heerlijk over het IJ terwijl de camera snort, want die varen een stukje mee. Auke vindt het geen probleem en geniet ondertussen van het varen, het samenzijn, het water en alles wat er voorbij komt. Er komt een grote tjalk voorbij met een jazzband aan dek en ze varen een tijdje met ons op, waarbij Auke een privé aubade krijgt… Geweldig, het is nu al een feestje! Nadat we de cameraploeg hebben afgezet, is het schip voor onszelf en we zetten koers richting Oranjesluizen. Heerlijk, alles vaart, alles leeft, alles beweegt op het water… Auke geniet en zijn kameraden niet minder! Dan vraagt David of Auke even achter het roer wil en dat is niet tegen dovemans oren gezegd. Auke gaat met elektrische rolstoel en al aan het roer en die belevenis is ook alweer super. Iedereen geniet van het onbetaalbare moment.
-
Na de schutting in de Zuidersluis ‘knorren’ we het Buiten IJ af richting ‘het Vuurtje’. Daarna keren we en brengen een bezoekje aan het pittoreske voormalige vissersdorpje Durgerdam, waarna we terug schutten naar binnen. Onderweg serveert Esther een heerlijke lunch en de mannen eten als ‘dokwerkers’… Na de sluis duikt David het ‘zijkanaal K’ in en laat de Urker vrienden het prachtige stukje Amsterdam in het Vliegenbos bekijken. De dag is al weer om en we zetten koers naar de haven. Meneer Kaptein (Auke) en zijn maten hebben een topdag gehad en keren met ‘Vaarwens in hun hart’ na een hartelijk afscheid terug naar het prachtige Urk…
-
Sterkte dappere Auke
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper David en boots Esther voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Oranjesluizen voor de vlotte schutting
Broodje Vasum voor de gedeelde sponsoring van de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
In afwachting van het verslag van de opvarenden…
-
Auke 14
Auke 17
Auke 20
Auke 22
Auke 26
Auke 34
Auke 44
Auke 53
Auke 55
Auke 60
Auke 62
Auke 64
Auke 67
Auke 74
Auke 78
Auke 81
Auke 83
Auke 84
Auke 88
Auke 89