Skip to main content

Vaarwens 878 op 29-06-2021

Winnen!878 Henk 10
-
Nadat Oranje eergisteravond tijdens het voetbal nauwelijks adem kreeg en al snel bleek dat we niet zouden winnen, werd ons landje flink schoongespoeld door dikke donderbuien die de boel na zoveel teleurstelling weer opfristen. Vandaag hebben we eerst gestage regen en weinig wind, maar de benauwde hitte is weg en wij krijgen weer lucht. Voor Henk (geb. 1941) geld dat niet. Hij is gebonden aan de zuurstoffles omdat hij is gevonden door de sluipmoordenaar. Het leven gaat voor ons gewoon door want het is maar sport, maar voor de sluipmoordenaar is verliezen geen optie, hij wil winnen! Bij Henk is hij aan de winnende hand en Henk heeft weinig tijd meer. De buurtzorg levert een flyer van Vaarwens bij Henk en zijn vrouw Anita af en het paar voelt er wel voor om nog éénmaal samen een dagje eruit te zijn voordat het fluitsignaal voor de laatste keer klinkt…
-
Ook de MS Vaarwens is heerlijk schoongespoeld tijdens de overvloedige regelval en dagschipper Onno hoeft alleen nog even de luiwagen door de hoeken van de gangboorden te halen. Boots Ellie zet koffie en maakt de kuip klaar voor brancard ontvangst. Dan komt de wensambulance aan uit Warnsveld (bij Deventer) met daarin Henk en zijn lief Anita. We vangen het stel op en er is een warm welkom. Als Henk aan boord staat, gaat de koffie na een rit van anderhalf uur er wel in en Onno vraagt waar Henk heen zou willen.
“Ik zou graag Amsterdam willen zien”, antwoord Henk glunderend, waarop de trossen los gaan en beginnen aan een prachtige tour langs alle toegankelijke nautische bezienswaardigheden langs het IJ.
-
De motor ronkt, de regendruppels kletteren, maar er is lucht op het water. Henk geniet van het moment en fleurt op. We varen achter het CS langs, gaan het Oosterdok even in en langs het Scheepvaartmuseum, maken een rondje door de Entrepothaven, duiken de Oranjesluizen in en verkennen het prachtige haventje van Durgerdam, schutten terug en schieten het Vliegenbos door en vergapen ons aan de mooie woongemeenschap op het water bij de Nieuwendammerdijk en dan varen we kalmpjes aan terug naar de Marina. Inmiddels is het opgeklaard en onderweg genoten we al van een heerlijke lunch die Ellie weer heeft opgediend.
-
Aangekomen in de Marina volgt het moment van afscheid. Henk won vandaag, want deze dag - waarop mooie herinneringen zijn gemaakt - neemt niemand hem en Anita meer af. Hij wordt per brancard van boord gereden en gaat nu naar huis, waar hij dapper zal wachten op het allerlaatste fluitsignaal ten teken dat de strijd gestreden is…
-
Vaarwel Henk
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Onno en boots Ellie voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
SAW voor het vervoer per ambulance
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Oranjesluizen voor de vlotte schutting
Broodje Vasum voor de gedeelde sponsoring van de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
Het verslag van Henk en Anita:


En dan is het zover……….mijn wens gaat in vervulling:
Even voor 9.00 uur klopte Petra, de verpleegkundige van Hospice Buurtzorg Warnsveld op de deur met de mededeling dat er leuk bezoek voor ons was .Daar stonden 2 medewerkers van de wensambulance. Ze reden de brancard naar binnen en stelden zich voor als Ed, de chauffeur en Marietje, verpleegkundige , beiden uit Rotterdam Henk werd op de brancard geïnstalleerd en kreeg als verrassing een beer in de armen gedrukt genaamd Mario. Het verhaal dat daarbij hoort krijgen we later nog te horen. De 2 verpleegkundigen Petra en Mariet overleggen over eventuele medicatie die vandaag nodig kan zijn. We hebben deze bij ons dus we gaan goed voorbereid op pad. 3 Zuurstofflessen, ons koffertje met o.a. de medicijnen gaan de ambulance in en dan vertrekken we. Op naar Amsterdamn Joeghee!!!!! Het was niet zo”n geweldig weer, maar dat mag de pret niet drukken. 1 dag gewoon, 1 dag vrij. 10.30 Arriveerden we in Amsterdam aan de Marina haven, zoals gepland waar we opgewacht werden door onze schipper Onno en gastvrouw Elly. Evenals onze chauffeur Ed en verpleegkundige Marie waren de schipper en gastvrouw onbekenden voor elkaar. Een hartelijke begroeting viel ieder ten deel. Henk werd uitgeladen en daar ging de brandcard over de loopplanken naar de boot. Die was voorzien van een lift om brancards de boot op te hijsen. In een wip stond die even later op het dek. We zagen een gezellig aangeklede koffietafel die duidelijk op bezoek wachtte. Henk werd in een rolstoel geholpen en naar de tafel gereden. We hadden allemaal zin in koffie. Ed en Mariet kwamen uit Rotterdam en hadden er al een paar uurtjes opzitten. Ondertussen vertelde schipper Onno de regels die op de boot gehanteerd worden.
Toen kwam de hamvraag! Waar willen jullie heen vandaag? Hij deed verschillende suggesties aan de hand, maar wij waren er vlug en eensgezind zo uit. Zelfs Ed en Marie waren enthousiast. We hebben voor een tocht door de havens gekozen, het IJ en om het eiland Pampus. Kregen we gelijk het verhaal te horen over Pampus en nu begrijpen we het gezegde: voor Pampus liggen. (ik ben een landrot en weet niet veel van de termen die met zee te maken hebben). Het weer is verbeterd. We hadden het niet beter kunnen treffen, zeiden we achteraf. Niet te warm, niet te koud. We genieten met volle teugen en laten ons alle aardige/liefdevolle uitingen aanleunen. Ik vang af en toe Henk zijn dankbare blik op en ben intens blij dat we dit mogen genieten Inmiddels is het middag en heeft de gastvrouw een overheerlijke lunch bereid. We genieten allemaal. We worden geschud in de Oranje sluis. Wat leuk dat de wensboot overal voorrang heeft. We tuffen naar de aanlegplaats en Henk wordt weer uigeladen. Hij is onderweg weer gaan liggen, omdat hij zo moe was geworden. We nemen hartelijk afscheid van Onno en Elly en gaan weer richting Warnsveld.
Wat een geweldige, heerlijke dag. Mede door de lieve zorg van de mensen van de wensambulance als ook de mensen van de wensboot. Niet te vergeten de verpleegkundigen van Buurtzorg Warnsveld.
Dank – dank – vele malen dank!!!! Henk wil het zo overdoen.
Allen die meegeholpen hebben deze dag tot een onvergetelijke dag te maken willen wij uit de grond vand ons hart BEDANKEN .
Groetjes Henk & Anita.


Henk 106
Henk 110
Henk 115
Henk 116
Henk 119
Henk 136
Henk 142
Henk 151
Henk 154
Henk 162
Henk 164
Henk 172
Henk 173
Henk 176
Henk 178
Henk 187
Henk 190
Henk 211
Henk 215
Henk 218