Skip to main content

Vaarwens 885 op 08-07-2021

Een Jordanees neemt afscheid van de Amsterdamse wateren…885 Hans 10
-
In het hospice Kuria verblijft Hans (geb. 1954) en hij is ook gevonden door de sluipmoordenaar. De ongecontroleerde celdeling woekert door zijn lichaam en is niet te temmen. De knappe koppen zijn in mogelijkheden en opties uitgeput en Hans kreeg te horen dat het over is… Door een folder - van Stichting Vaarwens - die in het hospice ligt, krijgt Hans de moed om nog één keertje te gaan varen en de verpleging vult voor hem een intakeformulier in. De planning gaat aan de slag en deze dag is voor Hans…
-
Dagschipper Marjolein en boots Alette maken de Vaarwens klaar voor brancardbezoek, want Hans is er best wel slecht aan toe. Het wordt een prachtige dag, dus de kuiptent gaat open en de koffie pruttelt. Dan komt de SAW ambulance na een kort ritje aan op de Amsterdam Marina want voor Hans is het een ‘thuiswedstrijd’… De ambulance gaat open en daaruit komen Hans en zijn echtgenote. De bemanning (verkeerd woord wat het zijn beiden dames) heten Hans een warm welkom en daarna gaat het gezelschap aan boord.
-
Marjolein doet een welkomstwoordje bij een kop koffie en maakt een vaarplan; “Waar zou je heen willen Hans?” Hans is al van de brancard geklommen, zit dapper in een gemakkelijke stoel en zijn antwoord is kort; “Naar Muiden lijkt me leuk!” Muiden it will be… en de kar gaat aan, de trossen gaan los en daar gaan we… We worden vlot geschut in de Oranjesluizen en als we richting het IJ vuurtje varen, komen we de Meander V tegen die van Muiden onderweg naar de Amsterdam Marina is met een gezelschap. Er wordt dapper gezwaaid en daarna zetten we koers naar Muiden.
-
De rasechte Jordanezen kijken hun ogen uit als ze hun stad vanaf het water gegroeid zien en ze genieten van het varen, de vrijheid, de weidsheid en het mooie weer. Marjolein vraagt Hans of hij een stukje wil varen en hij gaat graag aan het roer. Hij geniet van het varen en stuurt als een volleerd schipper de Vaarwens richting Muiden. Bij de ingang van de toegangsgeul neemt Marjolein het roer weer over en meert de Vaarwens aan bij de KNZ&RV tegenover het Muiderslot.
-
Alette serveert een heerlijke lunch en iedereen geniet van het moment. Dan gaan de trossen weer los en de terugvaart wordt aangevangen. Prachtig, schepen, water, zon, jachten, vrachtvaart, Amsterdam, Hans en Hennie genieten met volle teugen. Als we in de Oranjesluis liggen, zien we de Meander V weer aan de andere kant liggen, want die moet terug naar Muiden. Voor de tweede keer een mooie ontmoeting. Marjolein laat Hans en Hennie nog even de prachtige woongemeenschap in het zijkanaal K tussen het Vliegenbos zien, waar iedereen op het water woont. Dat is heel wat anders dan de Jordaan en onze gasten komen ogen te kort.
-
Aangemeerd in de Amsterdam Marina, is het moment van afscheid aangebroken en Hans gaat weer op de brancard. Hij is moe maar voldaan, hij heeft door zijn stad gevaren en stukjes gezien die hij nooit heeft gezien. Hans gaat terug naar het hospice met een hoofd vol herinneringen en een hart vol…
-
Vaarwel Hans
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Marjolein en boots Alette voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Oranjesluizen voor de vlotte schutting
SAW voor het ambulancevervoer
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
In afwachting van het verslag van de opvarenden…
-
Hans 11
Hans 12
Hans 13
Hans 18
Hans 24
Hans 31
Hans 34
Hans 36
Hans 42
Hans 44
Hans 46
Hans 48
Hans 52
Hans 54
Hans 56
Hans 63
Hans 69
Hans 74
Hans 77
Hans 80