Skip to main content

Vaarwens 897 op 27-07-2021

Van huis aan het water naar huis op het water…897 Dick 10
-
De Meander V ligt met het uitzicht over de Gouwzee en in dat blikveld ligt @Stichting Huis aan het water, waar opvang en ondersteuning geboden wordt aan mensen met kanker om zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven weer te krijgen. Ook onze vaargast van vandaag loopt bij het ‘Huis aan het water’ binnen, maar hij is één van de ongelukkigen die de fatale boodschap heeft gekregen niet meer te kunnen herstellen. De vrijwilligers van het ‘Huis’ tippen Dick (geb: 1950) op een stichting om de hoek, namelijk ‘Vaarwens’, want Dick zou nog graag een keertje varen. Hij meldt zich aan en besluit zijn groepsgenoten van het ‘Huis’ mee te nemen om afscheid te nemen van zijn ‘achtertuin’, want Dick is woonachtig in Purmerend.
-
Vandaag is het niet de MS Vaarwens die klaargemaakt wordt voor een wens, want die ligt in Amsterdam, maar de Meander V, die om de hoek van het ‘Huis’ ligt. Evert en Inge zijn al vroeg in de weer om hun varend ‘vaarwensenhuis’ klaar te maken voor een aantal gasten terwijl de zon doorbreekt. Broodjes halen, pruttelkoffiepot vullen, liftje erin en het ‘huis’ van binnen en van buiten een beetje poetsen…
Boots Gerrit en gastvrouw Riet zijn ook al tijdig aan boord en de dag wordt doorgesproken. We zijn er klaar voor…
-
Op de parkeerplaats van de jachthaven komt het vijfkoppige gezelschap aan. Dick heeft flink moeten inleveren aan de fnuikende ongecontroleerde celdelingsziekte en heeft veel pijn, dus haalt Gerrit hem met de rolstoel op. Eénmaal aan boord breekt Evert het ijs met een grap en iedereen schiet in een lachstuip, waarna we aan de koffie gaan met lekkere roomsoesjes en dat gaat er wel in. Evert doet het gebruikelijke welkomstpraatje en we maken een vaarplan.
-
We besluiten te gaan ‘havenhoppen’ om zo alle bezienswaardigheden even langs te varen met het aanzicht vanaf het water. Tevreden knort de Meander V over de Gouwzee, vaart voor het ‘Huis aan het water’ langs en zet koers naar Marken. De gasten genieten en vergeten even, want iedereen laat voor vandaag de ziekte op steigers in Monnickendam achter. We worden begeleid door Daan - een goede kennis van Evert en Inge - in een rubberbootje en we krijgen mooie foto’s toegezonden, waarvoor dank! Marken, het haventje, Sijtje Boes, het 1916 monument, de ‘Monnickendam’ met de Reiger, de Bukdijk… het ligt allenmaal in de achtertuin van beide stichtingen en ook van Dick.
-
Na een rondje Volendam gaat het anker uit in de luwte van de Bukdijk, want er dreigen donkere wolken. Daar genieten we van de lunch en van de rust. Dick krijgt het even moeilijk en zoekt een plekje boven op de bank en doet een ‘powernap’ terwijl de anderen geniet van het ankeren en elkaar. Als Dick weer wakker is, gaat het anker omhoog en varen we naar de vuurtoren die in de steigers staat. We maken foto’s en varen door. Dick geniet en zijn lotgenoten niet minder. Riet gaat rond met een snack en frisdrank en even lijkt alles heel gewoon…
-
“Kunnen we nog een rondje langs het ‘Huis aan het water’ maken?” vraagt Dick, “dan kunnen we even zwaaien.”
Zo gezegd, zo gedaan en als we langs het ‘Huis’ varen staan er mensen hartelijk te zwaaien. Dan meren we weer aan in de haven, waar Evert enige moeite heeft om het schip in de box te varen, want één motor is in storing, maar even later liggen we feilloos vast en kunnen afscheid van elkaar nemen. Dick houdt nog een kort dankwoord en we krijgen van iedereen een fles wijn. Daarna maken we een groepsfoto en zeggen elkaar vaarwel…
-
Vaarwel dappere Dick
Auteur Vaarwens.
-
dank aan:
Schipper Evert, boots Gerrit en gastvrouw Riet voor hun inzet
Marina Monnickendam voor de medewerking
Bakkerij Kees Gutter voor de gedeeltelijke lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een prachtig verslag van de groep:



Vaarwens van Dick
Dick had ons, het sportgroepje van het Huis aan het Water, te kennen gegeven graag nog een dagje met ons te willen gaan varen, zijn gezondheid ging erg achteruit en zijn wens was om samen nog iets leuks te gaan doen. Via het Huis aan het Water hoorden we over de mogelijkheid “Vaarwens”. Een geweldig idee. Na informatie kon enkele dagen later op 27 juli de wens van Dick in vervulling gaan. We werden om 10 uur aan boord ontvangen door Evert, Gerrit en Riet. De koffie met een heerlijke soes stond al klaar. Evert vertelde over hoe het idee was ontstaan om mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten een onvergetelijke dag te bezorgen. Na de koffie kozen we het ruime sop, we gingen naar Marken, Sijtje Boes, naar Volendam, Monnickendam en Het Paard van Marken. In de verte zagen we de flats van Almere. Evert wist heel veel te vertellen over de plaatsen die we aandeden. Hij vertelde komische anekdotes, waar we vreselijk om gelachen hebben. Een ras verteller. We mochten ook een kijkje nemen in de kajuit met al zijn technische snufjes. Prachtig wat een vernuft. In de kajuit was een soort lounge bed waar Dick af en toe op kon rusten en zo mee kon genieten. Je zag hem glunderen. Het was zoals Evert in het begin van de dag zei: We laten alle zorgen aan wal.
Wat hebben we genoten van de boot, van het water, de prachtige vergezichten, maar zeker ook van elkaar en de geweldige crew. Riet zorgde voor een heerlijke lunch, hapjes en drankjes. Ondertussen legde Gerrit ons vast op de gevoelige plaat, als een mooie en blijvende herinnering. Je zag hoe Dick, die in het begin nog echt in zijn bubbel zat, zich ging ontspannen en heerlijk ging genieten van de mooie tocht en de bijzondere verhalen van Evert. Wij willen Evert, Gerrit en Riet heel hartelijk bedanken voor de geweldige dag, die zij ons hebben gegeven. Ook hartelijk dank aan de Stichting Vaarwens die dit mogelijk heeft gemaakt.
Dank, Dank, Dank.
Dick en het Sportgroepje Huis aan het Water


Dick 102
Dick 104
Dick 107
Dick 108
Dick 113
Dick 114
Dick 120
Dick 121
Dick 122
Dick 125
Dick 126
Dick 127
Dick 136
Dick 151
Dick 152
Dick 155
Dick 157
Dick 171
Dick 174
Dick 180