Skip to main content

Vaarwens 903 op 05-08-2021

Gewoon een TOP dag!903 Rita 10
-
Het nichtje van onze vaargaste van vandaag is Marry en ze doet de wensaanvraag waarop staat; “Vorig jaar mochten wij met mijn vader een dagje genieten op jullie boot. Een dankbare herinnering!”
Rita (geb. 1964) is slachtoffer van ‘de woekerplant’ die als een Japanse duizendknoop door haar lichaam groeit en niet is uit te roeien. Vele behandelingen, kuren en andere kunstgrepen het de kop in te drukken zijn mislukt en Rita is opgegeven. Haar nichtje tipt haar en haar man op een broodnodig dagje ontzorging aan boord van de Vaarwens en vandaag gaat Rita met haar man Gert een dagje varen.
-
Dagschipper Klaas en boots Coen maken het schip klaar terwijl de zon de wolken tracht weg te branden. Het is rustig weer en nog niet echt warm, maar er wacht ons volgens de weermannen een mooie dag, dus gaat de kuipten open. Dan komt de auto aan met Rita en haar naasten uit Veenendaal en Klaas en Coen vangen het gezelschap op. We gaan aan boord en er is koffie en een kort praatje van Klaas. “Waar wil je heen Rita?” vraagt Klaas. Rita wil graag naar de Zaanse Schans dus gaat de motor aan en Coen maakt de trossen los. Langzaam ontspant Rita haar gezicht en ze geniet van het vaartochtje, nu de ziekte even ‘thuisgelaten’ is.
-
Schutten in de Wilhelminasluis, een tochtje langs het oudste industriële erfgoed van Nederland, de prachtige groene Zaanse huisjes, en de mooie molens aan de Schans, het komt allemaal voorbij en Rita en haar naasten genieten van ieder moment. We meren weer aan bij de prachtige houtzaagmolen en genieten samen van de lunch, waarna we met z’n allen de molen in gaan voor een rondleiding. Iedereen is even de situatie vergeten en alles lijkt even heel gewoon…
-
We zijn weer aan boord en de trossen zijn los. Klaas meert aan bij de ijssalon, want daar is het echt weer voor. Iedereen gaat van boord om een ijsje te kopen en giet van het tussenstopje. De spoorbrug en de sluis zitten mee, dus is er tijd om nog een rondje Oosterdok te doen langs het scheepvaartmuseum en de beide prachtige schepen die er liggen. Rita is sterk en ze genoot vandaag met volle teugen, getuige dat ze grote stukken aan het roer heeft gezeten en het schip gevaren heeft.
-
Wat later in de middag dan normaal meren we weer aan en daar wacht de ziekte braaf op de kade op Rita’s terugkomst. Dapper neemt ze afscheid en we zwaaien het gezelschap uit, dat vandaag met z’n allen een TOPDAG had…
-
Vaarwel dappere Rita
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Klaas en boots Coen voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-

Een lief verslag van Rita:

Vaarwel en vaar wel!
Donderdag 5 augustus 2021 rijden we naar Amsterdam. Opgegeven door onze nicht die zelf, op 1 week na, één jaar geleden met haar vader en gezin heeft gevaren met de Stichting. Rita wilde ook heel graag varen maar dan met onze twee nichtjes en haar broer en schoonzus. Gelukkig was dat mogelijk en we werden uitgenodigd door de stichting om te gaan varen in Amsterdam. We werden warm en hartelijk ontvangen door Klaas en Coen en begeleid naar de boot. De koffie en soesjes stonden al klaar. Rita mocht kiezen waar ze heen wilde varen en Klaas legde verschillende keuzes aan haar voor.
Het werd varen naar Zaandam en Klaas en Coen maakten de boot klaar voor vertrek. Het weer is fantastisch en de achterzijde werd open gemaakt zodat we goed zicht hebben op de omgeving. De sfeer is ontspannen en gezellig aan boord. Het is een (on) gelofelijke mooie tocht geworden die we hebben gevaren. Normaal is het ongelofelijk maar omdat we het meemaakten is het voor ons gelofelijk. Allemaal hebben we genoten van de tocht. Goede gesprekken gehad met Klaas en Coen die warme en oprechte belangstelling hebben voor de mensen die meevaarden. Na de heerlijke lunch hebben we een Hemels ijsje gegeten in de Zaanbocht. Heel bekend terrein van Klaas en wist waar het lekkerste ijs uit de regio te verkrijgen is.
Wij hebben genoten van de gastvrijheid en de vaartocht en we kunnen dat iedereen aanbevelen te maken ondanks de zware rugzak die je hebt te dragen. Even kun je op zo’n dag deze rugzak aan de kant zetten en genieten van het leven.
Stichting Vaarwens, Klaas en Coen hartelijk dank voor deze onvergetelijke dag en hopen dat er nog vele VAAR WEL dagen voor jullie komen
Lieve groet, Rita en Gert

Rita 100
Rita 101
Rita 111
Rita 113
Rita 114
Rita 117
Rita 121
Rita 125
Rita 127
Rita 129
Rita 130
Rita 132
Rita 133
Rita 141
Rita 143
Rita 145
Rita 147
Rita 160
Rita 162
Rita 166
Rita 183
Rita 187
Rita 190
Rita 195