Skip to main content

Vaarwens 908 op 13-08-2021

Vrijdag de 13de, een prachtdag!908 Elly 10
-
Een mooie zonsopkomst op vrijdag de 13de, voor veel mensen een dag vol bijgeloof en angst voor onheil! Voor onze vaargaste van vandaag is er geen vrijdag de 13de nodig, want alle onheil is haar al overkomen en vandaag wil ze alleen maar genieten! Elly (geb.1947) ligt in het hospice Leeghwater in Middenbeemster te wachten op het einde hier onder ons, want de kanker is als een woekerplant door haar hele lichaam heen gegroeid. Vrijdag de 13de wordt een prachtige zomerdag waarop gevaren, vergeten, gedeeld, genoten, gehuild en gelachen wordt…
-
In Amsterdam maken dagschipper David en boots Hanneke het schip klaar en de kuiptent kan deels open.
Elly wordt gebracht met de SAW, dus de brancard moet aan boord. De ambulance arriveert en Elly komt met haar zoon Dirk-Jan en zijn partner Francien uit de ambulance terwijl Elly’s vriendin Marion met eigen auto is gearriveerd. Een hartelijk welkom volgt en we gaan inschepen, waarna er koffie is en een welkomstpraatje van David waarbij hij iedereen voorstelt. “Hanneke is vandaag onze boots!” lacht David, waarop Elly zegt; “Dat is een MZK dus?” Iedereen kijkt haar vragend aan, waarop ze toevoegt; “Een Matroos Zonder Kloten!” Iedereen barst in het lachen uit en meteen zit de stemming er goed in.
“Waar wil je heen Elly”, vraagt David. Elly wil graag naar open water, Muiden of zo… Zo gezegd, zo gedaan en we starten de motor voor vertrek naar Muiden.
-
Een stevig windje en zonnige perioden begeleiden ons naar de Oranjesluizen, waar we een privé schutting krijgen omdat er voor de Noordersluis een massa jachten ligt te wachten en dat kan nog wel even duren. Men begrijpt daar drommels goed welke ‘lading’ wij aan boord hebben en ze zijn Stichting Vaarwens schepen altijd erg goed gezind. Chapeau sluismeesters! Na de sluis zetten we koers naar open water, richting Muiden. Ondertussen krijgt Elly de ‘vaarwensboost’ en gaat van de brancard om in een luie stoel te gaan zitten… ze geniet!
-
Elly geniet van alles, de bewegingen van het schip, het golvende water, de vergezichten, het weer, de wind in haar gezicht en de heerlijke temperatuur, kortom, het is een perfecte vrijdag de 13de vaardag… In Muiden serveert Hanneke een voortreffelijke lunch onder de rook van het Muiderslot. De trossen gaan weer los en we zetten de retourreis in. De wind is wat aangetrokken en heerlijk schommelen we langs Pampus richting Oranjesluizen waar we nu samen met veel jachten in een bomvolle sluis schutten. Ook weer leuk om te zien!
-
David duikt nog even het zijkanaal K in voor een rondje Nieuwendammerdijk en het gezelschap vergaapt zich aan de prachtige woonboten in het Vliegenbos. Dan keren we terug naar de plaats van vertrek en Elly legt zich weer neder op de brancard. Moe maar voldaan wordt ze van boord gereden en met een hoofd vol herinneringen keert de lieve schat huiswaarts naar haar hospice, waar ze geduldig zal wachten op haar allerlaatste vaart…
-
Vaarwel Elly
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper David en boots Hanneke voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Oranjesluizen voor de vlotte schutting
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het ambulancevervoer en verpleging
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
In afwachting van het verslag van de opvarenden…

Elly 101
Elly 107
Elly 110
Elly 111
Elly 118
Elly 121
Elly 123
Elly 124
Elly 130
Elly 132
Elly 163
Elly 164
Elly 166
Elly 171
Elly 177
Elly 183
Elly 186
Elly 200
Elly 203
Elly 206