Skip to main content

Vaarwens 918 op 27-08-2021

Afscheid van je geboortestad…918 Jolanda 10
-
Op het intakeformulier staat; “Mama is een geboren Amsterdamse en geniet intens als ze in haar stad is. Wat zou het fijn zijn om met elkaar de stad vanaf het water te kunnen bewonderen en mama ons haar plekjes laat zien en verteld.” Jolanda (geb. 1946) is uitbehandeld na een jaar vechten tegen acute leukemie en wacht op wat gaat komen. Via Google vind dochter Mirelle Stichting Vaarwens en laat die nou net varen in haar moeders geboortestad, dus vulde ze snel het intakeformulier in, waarmee onze planning aan de slag gaat. Vandaag is Jolanda haar vaardag door haar geboortestad, maar ze weet nog van niets…

Een prachtig verslag van dagschipper Onno:
 
Een prachtige dag beloofde het te worden, de mooie schakeringen in de lucht waren daar overduidelijk een voorbode van… Al om tien voor negen meldden de eerste familieleden zich bij de Vaarwens. Jolanda en haar echtgenoot arriveerden om tien over tien. Nog steeds was het voor het paar een verrassing wat de kinderen in petto hadden voor deze dag. En hoe groot was die verrassing toen bleek dat het een vaartocht met de Vaarwens zou zijn!
 
Aan boord volgde een warme ontvangst met de door boots An geserveerde koffie en koek. Er was geen twijfel voor Jolanda, de reis zou langs haar geboortestad gaan: Amsterdam! Na het welkomstwoord werd ontmeerd. Jolanda en Hans, hun dochters Mirelle en Thérese, vergezeld door hun partners Jan en Edo, zwaaiden de kleindochters op de kade uit. Zij gingen winkelen in de stad.. De wind was fris , wolken en zon wisselden elkaar af . Eerst werd er van dichtbij gekeken naar een groot zeeschip dat zich aan het voorbereiden was voor vertrek.
 
Vervolgens werd de Oude Houthaven - nu gedeeltelijk volgebouwd met grachten en huizen - aangedaan. De oude Silo, het IJ, en via de spoorbrug naar het Oosterdok. Zoveel historie, de museumschepen aan de IJ-tunnel, het Zeemagazijn, het VOC-schip Amsterdam, het oude waterfront… Daarna via het Muziekgebouw aan het IJ naar de IJ-haven - je weet wel - die volgepakt wordt met Tall Ships tijdens de vijfjaarlijkse Sail Amsterdam. Langs de Sumatrakade vervolgden we de weg naar achtereenvolgens de Ertshaven, het Spoorwegbassin en de Êntrepothaven. Daar namen we ligplaats aan de (verrotte) palen van het Éntrepotdok en genoten van de heerlijke lunch die An ons voorzette.
 
Een paar spatjes regen konden deze dag niet minder mooi maken. De reis werd vervolgd langs de ingang van het Amsterdam-Rijnkanaal, de Oranjesluizen en de Oranjewerf, en het zijkanaal dat naar Nieuwendam voert. Bebossing en prachtige woonarken aan beide zijden van dit kanaal, om uit te komen bij het sluisje in het nostalgische dijkdorpje. Van daar ging de reis langs de noordoever van het IJ , via het de oude NDSM en Damen Ship Repair om vervolgens tegen drie uur aan te meren op onze vaste ligplaats in de Amsterdam Marina.
 
Daar aangekomen namen we afscheid van Jolanda en de familie. Wat de toekomst haar brengt is helaas bittere werkelijkheid, maar deze mooie dag samen kan nooit meer worden afgenomen…
 
Vaarwel Jolanda
Auteur Vaarwens
 
Met dank aan:
Dagschipper Onno en boots An voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
In afwachting van een eventuele toevoeging van de vaargasten...


Jolanda 103
Jolanda 108
Jolanda 112
Jolanda 116
Jolanda 117
Jolanda 122
Jolanda 123
Jolanda 129
Jolanda 137
Jolanda 142
Jolanda 147
Jolanda 151
Jolanda 161
Jolanda 163
Jolanda 167
Jolanda 169
Jolanda 178
Jolanda 179
Jolanda 183
Jolanda 195
Jolanda 199
Jolanda 204
Jolanda 211
Jolanda 214