Skip to main content

Vaarwens 943 op 25-10-2021

Een grijze dag met een gouden randje.943 Feike 10
 
Na een werkzaam leven al scheepskok ligt Feike (geb. 1944) in het ziekenhuis en wordt behandeld tegen de onbeheersbare celdeling, maar de knappe koppen kunnen er maar niet in slagen het uit te roeien. De woekerplant heeft zich overal al in het lichaam gevestigd en het blijkt een verloren strijd. Daarbij is de rek ook nog eens uit zijn longen, dus is een beetje lucht erg welkom Bij hem op de kamer ligt ook een varensman en hij ligt met zijn schip in de jachthaven van Naarden, waar het kantoor van Stichting Vaarwens ook ligt. Hij tipt de onfortuinlijke Feike en al snel wordt door zijn naasten een intake ingevuld. Vandaag gaat Feike varen…
 
Na een prachtige zonnige zondag, is er een totale weersomslag en in Amsterdam maken dagschipper Frouk en boots An vol goede moed de Vaarwens klaar voor haar vaardag. Het is binnen droog en warm terwijl de koffiepot heerlijk geurt. De ambulance komt aan met Feike, die de rit vanuit Epe gemaakt heeft. Paraplu in de aanslag en snel Feike begroeten en daarna snel aan boord, waar hem een verassing wacht…
 
Een prachtig verslag van Frouk en An:
 
Om half 10 verscheen Fred, een neef van onze gast Feike. Hij bracht een vlag mee, een grote donker blauwe vlag met een grote kroon middenin. De Kroonvlag van de KNSM, de maatschappij waarvoor Feike jaren als kok heeft gevaren. Na Fred kwam ook Tang Wah Tang samen met zijn vrouw aan wandelen. Tang had samen met Feike in het ziekenhuis gelegen en had de familie op het idee van vaarwens gebracht. Toen kwamen zus Tini en zwager Harrie aanwandelen. We zaten net aan een voorbereidend bakkie en daar kwam ook de ambulance - bestuurd door Patrick en verzorger Hein - met Feike en zijn vrouw Truus aan, direct gevolgd door een auto met de twee kinderen Manon en Remco en de kleinzoons Sander en Bram. Het was een buitengewoon warm welkom en de eerste herinneringen gingen in de rondte.
 
Koffie en thee waren nauwelijks aan te slepen toen Frouk om kwart voor elf eenieder verzocht te gaan zitten. Ze heette allen welkom, natuurlijk Feike en familie voorop en dank aan iedereen die zo spontaan was gekomen om Feike voor deze wensvaart uit te zwaaien. Het deed Feike zichtbaar goed en genoot tussen alle emoties door! Toen we de gebruikelijke do’s en don’ts hadden uitgebeeld, namen een aantal mensen afscheid en gingen we varen! Amsterdam aan de IJ zijde was de wens, de oude vertrek plaatsen, de IJ-haven, het ‘uitzwaaibalkon’ (nu Loods 6) aan het einde van de IJ-haven, toen langs de buitenzijde van het Java-eiland. Aan alles waar we voorbij voeren had Feike herinneringen en wist heel veel te vertellen.
 
De “Vaarwensboost” was duidelijk in hem gevaren en hij genoot! Een dipje in de entrepothaven, waar Ann varend de prachtige lunch serveerde en Feike bleef genieten, liggend op de brancard aan stuurboord voor het keukenblok, om vooral niets te missen! We staken over en voeren zijkanaal K in en opnieuw was Nieuwendam een openbaring, want hier was Feike nog nooit geweest (hier past ook geen KNSM zeeschip in…). Selfies werden gemaakt in de spiegelende ramen van de woonschepen en het was weer heel bijzonder. Terug varend langs de noordoever van het IJ, weer nieuwe herkenning en vaststelling en vastlegging van de vele veranderingen die de Amsterdamse skyline had ondergaan sinds de laatste reis met een groot zeegaand schip met onze gast als kok aan boord. Feike noemde ons zonder veel moeite wel 12 schepen op waarmee hij had gevaren, voornamelijk naar de west en de West-Indische eilanden.
 
De herinneringen bleven komen en terwijl Sanders drone om ons heen cirkelde voeren wij het Noordzeekanaal af richting zee, iets wat Feike vele malen had gedaan en hij zag iedere verandering langs de oevers! Ook de Hembrug (met veel wind een ware hindernis voor de oceaanreuzen) kwam zo ter sprake en Frouk besloot door te varen tot de Hempont, waar vlak achter de Hembrug gelegen heeft. Naast de pont merkte een ieder de beide ‘Hollandsche’ poppetjes op en er werden weer herinneringen gemaakt, daarbij op de foto vastgelegd. Uiteindelijk kwam ook aan deze vaartocht een einde en Feike zei met tranen in de ogen zo genoten te hebben, dat hij dit nog wel eens wilde. Frouk heeft met hem een stip op de horizon gezet en samen afgesproken om dit in mei nog eens te komen doen! Vermoeid, een beetje witjes, maar nog immer met sprankelende ogen, meerden we aan de steiger en namen afscheid van deze lieve familie! Feike, wij hopen dat we een mooie herinnering met je hebben mogen maken en dat jullie allen heel veel energie en moed zullen halen uit de herinneringen die we vandaag met elkaar maakten.
 
Vaarwel Feike
Auteur Vaarwens / Frouk en An
 
Met dank aan:
Dagschipper Frouk en boots An voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het ambulancevervoer
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Feike 101
Feike 109
Feike 110
Feike 115
Feike 122
Feike 123
Feike 128
Feike 141
Feike 156
Feike 163
Feike 176
Feike 177
Feike 196
Feike 197
Feike 210
Feike 218
Feike 227
Feike 240
Feike 251
Feike 257
Feike 258
Feike 264
Feike 265
Feike 270