header2

We hebben in 2021 gevaren op:

Vaarwens 947 op 03-11-2021

Tussen Zaandam en de Knollendammen947 Jitze 10

Vandaag gaat onze gast Jitze (geb. 1962) mee varen. Hij heeft het niet getroffen, want op betrekkelijk jonge leeftijd wordt hij getroffen door de MSA, waardoor hij stukje bij beetje alles heeft moeten inleveren en volledig hulpbehoevend is geworden. Via de Stichting Ambulance Wens komt de vraag bij ons binnen of Jitze nog éénmaal het water op kan, en dat kan! De planning gaat aan de slag en vandaag kan Jitze al mee varen, want het is rustig met de aanmeldingen…

Er is mist voorspeld met kans op een zonnetje, maar ook een bui. En inderdaad is het mistig als boots Gerrit met dagschipper Klaas richting de Vaarwens rijden. Op hetzelfde moment rijden onze gasten - gehuld in een klein wereldje - door de ruime Flevopolder onze richting op. Maar o… de voorzienigheid. Net als wij, ervaart het gezelschap in de wensambulance dat een stralend zonnetje in Amsterdam-Noord het gordijn opent. Samen met gastvrouw Corien maken we de Vaarwens gereed voor ontvangst en vertrek.

Onverwacht vroeg krijgen we de ambulance aan de lijn en zo kunnen we reeds om 10 uur het gezin van der Meer met ambulance personeel aan boord ontvangen. Jitze op de brancard, echtgenote Joke, zoon Dennis en dochter Joyce maken het zich gemakkelijk in de comfortabel verwarmde kuiptent en worden tezamen met het ambulancepersoneel met een dampend kopje koffie en een soesje met een welkomstwoordje van schipper Klaas op de hoogte gebracht van alle ins en outs van de stichting, het schip en de tripmogelijkheden.

“Ik laat me verrassen!” geeft Jitze te kennen en gezien het mooie weer wordt in gezamenlijk overleg besloten een tocht over de Zaan te maken. Om 10.15 gaan de trossen los en wordt koers gezet naar zijkanaal G. Direct al maken we een sightseeing heen en weertje langs de bij scheepswerf Damen liggende P Prince, een jonger zusje van het schip dat jarenlang hoofdpersoon was in de serie Love Boat. Captain Stubing krijgen we niet te zien. Op de vaart naar Zaandam raapt Corien de moed bijeen en manoeuvreert de Vaarwens door de Zaandamse Isaak Baart haven, waar schipper Klaas een oude bekende begroet, namelijk de het passagiersschip de Patria, waarop hij enkele jaren geleden een jaar mee op de Moezel meanderde.

Op weg naar de Wilhelminasluis, laat het Blauwe Huis - bekend van Monet en de recente soap Maud en Babs - zich even zien en krijgt de familie in woord en beeld alle informatie over de inmiddels verdwenen houthavens en scheepswerven. We passeren solo de sluis en slingeren vervolgens langs theehuizen, Zaanse houten huizen met goedjaarseinden, pakhuizen, oude fabrieken, de plaatsvervangende nieuwbouwcomplexen en de vele bruggen die de Zaan overspannen. Na de zoveelste bocht opent zich de Zaanse schans, waar we na eerst op ons gemakje de huisjes te hebben bekeken, afmeren bij de houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’. Jitze moet helaas aan boord blijven, maar krijgt later verslag van vooral Dennis die aan de lippen hangt van de molenaar, die uitgebreid tekst en uitleg geeft van de werking van de molen. Het is een prachtig gezicht de Zaanse Schans te bewonderen vanaf het houtzaagplatform van deze molen.

We varen verder en tijdens de vaart naar Wormerveer komt een heerlijke lunch op tafel, waarvan volop genoten wordt. Na de imposante Adelaar buurten we even bij de stoomboot Elfin, die klaargestoomd wordt om Sinterklaas te vervoeren. Verder gaat de reis. Met zicht op mooie wolkenluchten varen we langs Lassie toverrijst, de werelderfgoed fabriekswand van Wormer, de gezellige Zaanbocht, de oude fabrieken van Wessanen, die ook plaats moeten maken voor woningen en komen we uiteindelijk bij ons keerpunt tussen Oost- en West Knollendam. Tussen deze dam en de dam bij Zaandam groeide en bloeide ooit het oudste industriegebied van Europa met zo’n 1100 molens! Jitze houdt zich geweldig en krijgt er ook tijdens de terugreis niet genoeg van. Rode konen kleuren zijn gezicht. Is het ons kacheltje? Neen, het is dit mooie emotionele gebeuren met zijn gezin.

Al slingerend bereiken we de Wilhelminasluis, waar we tijdens de schutting een uitstapje maken naar de naastliggende eeuwenoude Hondsbossche sluis. De Voorzaan en aansluitend een stukje Noordzeekanaal brengt de Vaarwens weer naar de Amsterdam Marina, waar om 15.45 uur afgemeerd wordt. Met een dankbaar afscheid scheiden onze wegen.

Vaarwel sterke dappere Jitze.
Joke en kids veel sterkte.
Auteur Vaarwens / Klaas

Met dank aan:
Dagschipper Klaas en boots Gerrit en gastvrouw Corine voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het ambulancevervoer
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

“Wat een onvergetelijke dag!”
Iets voor 08.00 uur stond de “Wensambulance” met Wietske en Joost op de stoep van het verpleeghuis in Burgum. Jitze was al helemaal startklaar en werd op de brancard vast gesjord voor een rit van ongeveer 1.45 bestemming “Wensboot” Marina Kade te Amsterdam. Dennis en ik namen naast Jitze plaats in de ambulance. Wij keken enorm uit naar deze dag maar oei…. wat was het mistig onderweg.
Jitze genoot al van de reis en wist ons precies te vertellen waar we waren en hoe wij reden door de polder ondanks de mist. Aangekomen in Amsterdam reden wij de door tunnel en ja….. werkelijk na de tunnel scheen de zon!!! In de haven was de mist opgetrokken en werden wij hartelijk en warm ontvangen door Corine, Klaas en Gerrit van de “Wensboot”. Joyce was inmiddels in Amsterdam aangekomen en ging mee aan boord. Onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers werd besloten de vaartocht over de Zaan te maken. Wat een mooie tocht en wat konden jullie onderhoudend vertellen over de Zaanstreek langs het water. In de middag kregen we een heerlijke lunch en konden wij met ons gezin even heerlijk samen genieten.  Op de foto ‘s is te zien dat wij hebben genoten van de tocht, van elkaar en van jullie het was in één woord geweldig en onvergetelijk!!! Onze oprechte warme dank gaat uit naar stichting Wensambulance en stichting Vaarwens want wat jullie voor ons maar vooral Jitze hebben betekend is met geen pen te beschrijven!!
Groetjes Joke van der Meer Toren.

Jitze 103
Jitze 108
Jitze 113
Jitze 120
Jitze 121
Jitze 123
Jitze 126
Jitze 134
Jitze 135
Jitze 136
Jitze 141
Jitze 144
Jitze 152
Jitze 181
Jitze 182
Jitze 185
Jitze 198
Jitze 214
Jitze 218
Jitze 224

E-mail