Skip to main content

Vaarwens 951 op 19-11-2021

‘We kunnen niets meer voor u doen..’951 Tom 10


Deze woorden, uitgesproken door een arts, wil niemand in zijn leven horen. Maar het overkwam onze gast van vandaag, Tom uit Beuningen.

Al vroeg zijn Alette en ik a/b en komen op een spic en span schone Vaarwens!! Bedankt ‘poetsploeg’!
We doen allebei ons ding en rond de klok van tien zijn wij er helemaal klaar voor en hebben er zin in.
Om 10.15 uur zie we plotseling de ambulance op de kade en dus is het gezelschap mooi op tijd. Tom - onze gast - samen met zijn lieve echtgenote Ger en buurman/steun en toeverlaat Albert. En natuurlijk gaan onze ambulance vrijwilligers ook mee, Jannie en Vincent. Tom ligt op de brancard maar is helder en prima aanspreekbaar. Snel aan boord, daar is het warm…

We beginnen de dag natuurlijk met koffie met soesjes en ik vertel ze e.e.a. over o.a. onze stichting. Wat moet onze huidige maatschappij toch zonder vrijwilligers bedenk ik mij in het gezellige gesprek dat we hebben..? Tom verblijft sinds ongeveer 7 weken in een hospice en hij vertelt hoe hij daar met veel liefde en toewijding verzorgd wordt… door vrijwilligers! Vervolgens is hij vanmorgen opgehaald door de vrijwilligers van Stichting Ambulance Wens om vervolgens in te schepen op de Vaarwens. Juist… u begrijpt ‘m ook met vrijwilligers…

Onze gasten zijn volledig onbekend in dit gebied en we besluiten om naar de Zaanse Schans te gaan. Dus even voor elven gooien we de trossen los en zetten koers naar de Voorzaan. Tom geniet van het uitzicht en iedereen doet z’n best om het iedereen naar het zin te maken, oftewel de sfeer is ongedwongen en plezierig! In de Wilhelminasluis schutten we samen met een oud slepertje, zo te zien uit het Register Varend Erfgoed, altijd prachtig om te zien. De spoorbrug houden ze nog even open, tel daarbij op de vlotte vaarstijl van Alette en voilà daar zijn we alweer bij de molen Het Jonge Schaap.

De lucht breekt inmiddels toch aardig open, dit tegenovergesteld aan de verwachtingen en we genieten van het Hollandse plaatje om ons heen. Tijd om van een lekkere lunch te genieten en een fijn gesprek te voeren. Tom is zijn leven werkzaam geweest in de banksector en is al even met pensioen. Gezond en wel geniet hij samen met Ger van het leven. Tot juni van dit jaar. Het leek er op dat er bij Tom een tia of hersenbloeding had plaatsgevonden maar na onderzoek komt het onheilspellende bericht…”we kunnen niets meer voor u doen”. De wereld zakt onder hun voeten weg en het is de start van een ongelijke strijd. Maar Ger is niet het type vrouw dat bij de pakken neer gaat zitten, zoveel is mij in die korte tijd wel duidelijk geworden. Ze zal door het vuur gaan voor haar Tom, met wie ze al ruim 60 jaren lief en leed deelt! Wat een indrukwekkende persoonlijkheid!

Tom verblijft in het hospice in Druten, niet ver van zijn eigen woonplaats Beuningen. Hij wordt daar liefdevol verzorgd en Ger kan op deze manier ook de hele dag bij hem zijn. Buurman Albert staat ook altijd voor ze klaar om bij te springen waar nodig. De spreekwoordelijke buurman uit het spreekwoord..!!
Inmiddels zijn ze bij de molen bezig om een nieuwe boomstam naar binnen te halen en we besluiten dit kunststukje nog even te gaan aanschouwen. Sterker nog…we doen allemaal nog ons best om de schors te verwijderen en komen er achter dat dit toch een pittig klusje is. Boeiend om te zien hoe ze de stam prepareren en voorgaats krijgen en het zaagproces kan beginnen. Vincent heeft een filmpje gemaakt om het proces aan Tom te laten zien.

Dan is het tijd om de terugreis aan te vangen. Tom doet na al zijn indrukken een welverdiend dutje. Achter een binnenvaart zit je altijd goed en voor we het weten liggen we alweer in de sluis. Vervolgens werpen we nog een blik in de Isaac Baarthaven, bij de (voorheen) ‘drijvende bajes’ en de kapitale jachten bij Huisman.
En dan zet ik Ger achter het roer. Ze vindt het schitterend en zonder al teveel moeite brengt ze ons weer het kanaal op. We maken nog een rondje door de Mercurius/Vlothaven en dan is het tijd om terug te keren naar de steiger waar we rond 16.00 uur aanmeren.
We nemen afscheid van dit lieve echtpaar en hopen dat deze dag een klein lichtpuntje heeft gebracht in deze moeilijke tijd. Alette en ik vonden het een bijzondere vaarwens en zeer veel dank aan jullie allen!!

Vaarwel Tom.
Auteur Vaarwens / Alette en Hans

Met dank aan:
Dagschipper Hans en boots Alette voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Tom 100
Tom 103
Tom 104
Tom 109
Tom 111
Tom 123
Tom 136
Tom 140
Tom 145
Tom 147
Tom 158
Tom 168
Tom 170
Tom 178
Tom 185
Tom 193