header2

We hebben in 2021 gevaren op:

Vaarwens 950 op 17-11-2021

 Die lach blijft…950 Jan 10

Stel… je wordt getroffen door een ongeneeslijke spierziekte, brengt je leven uitzichtloos door in een rolstoel, met de wetenschap dat je stukje bij beetje alles zult moeten inleveren, en dan toch kunnen blijven lachen… Jan doet het, al jaren! Hij lijdt aan de ziekte ALS en heeft al veel ingeleverd, behalve zijn humor en zijn gulle aanstekelijke lach. Jan wil vreselijk graag nog een keertje varen, dus wordt er door zijn lief Betsie een intakeformulier ingevuld en vandaag komt de zon door, want jan gaat varen!

Al dagen is het grijs en mistroostig weer, eigenlijk dus geen weer… Vanmorgen druilde het nog maar gaande de dag komen er kleine blauwe stukjes aan de hemel. Dagschipper Yoni is al vroeg aan boord, want zijn vader heeft een gadged voor de liftbeveiliging gemaakt en het plaatje moet in de vloer gepast worden. Ook bootsen An en Dick zijn paraat en er is al op tijd gezelligheid aan boord. Het wordt een mooie dag.

De rolstoelbus arriveert na een rit vanuit Druten (bij Tiel) en de klep gaat omlaag. Jan rolt in zijn zware bolide naar buiten en de eerste grappen gaan al rond. Jan zijn hulphond wijkt niet van zijn zijde en gaat mee vandaag. Wat een lief en behulpzame schat die ieders hart steelt. Snel gaat het gezelschap aan boord, waar Yoni een welkomstwoordje doet bij de koffie en er wordt een vaarplan gemaakt. Jan wil graag met zijn naasten naar de Zaanse Schans, dus gaan de trossen los en zetten we koers naar de Voorzaan…

De zon komt aarzelend door, maar aan boord schijnt hij al volop. Jan lacht, Jan geniet, Jan vergeet en Jan leeft het leven, zoals het hem geboden wordt. Zijn naasten genieten niet minder, want er zoveel te zien op- en rond het water. De Voorzaan in, de Wilhelminasluis door, historische panden die allemaal een prachtige bezienswaardigheid op zich zijn, de molens en tenslotte de prachtige houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’, waar we aanmeren voor de lunch.

Na de lunch gaat bijna iedereen van boord om de molen te bezichtigen, maar Jan blijft aan boord en geniet van de zon, het water en het gezelschap van dagschipper Yoni. Opgetogen komt iedereen na een tijdje terug, want ze kregen weer een prachtige demonstratie ‘bomen zagen op de wind’ van de molenaars. Dan gaan de trossen weer los en vervolgen we onze tocht. Ondertussen staat de zon blakerend aan de schone hemel en dat geeft alles een extra tintje schoonheid.

Na nog een rondje Mercuriushaven tussen de oceaanschepen door, zetten we koers naar de Marina. We nemen afscheid van de dappere Jan en zijn naasten, maar niet voordat we allemaal een klein presentje van de familie kregen. We brengen het gezelschap naar de auto en zwaaien ze uit voor hun terugtocht naar het land van Maas en Waal…

Sterkte Jan
Auteur Vaarwens

Met dank aan:
Dagschipper Yoni en bootsen An en Dick voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Jan 100
Jan 103
Jan 105
Jan 107
Jan 109
Jan 122
Jan 126
Jan 128
Jan 140
Jan 141
Jan 147
Jan 152
Jan 156
Jan 165
Jan 166
Jan 167
Jan 171
Jan 178
Jan 184
Jan 188


E-mail