Skip to main content

Vaarwens 962 op 14-01-2022

Op eigen kracht…962 Monique 10

Stel je voor… je bent moeder van een prachtig gezin met een lieve man en drie opgroeiende kinderen, en je leeft in de kracht van je leven, als je de fatale boodschap krijgt dat er iets in je hoofd groeit dat niet behandelbaar is. Een wreed lot! Monique (geb. 1964) overkomt het en ze verblijft inmiddels in het Hospice te Huizen. Haar drie (jongvolwassen) kinderen en haar echtgenoot willen graag samen nog één keer een bijzondere dag hebben en in het hospice is Stichting Vaarwens goed bekend. Het voorstel om samen een dag te gaan varen wordt gedaan en de intake ingevuld. Vandaag gaat Monique met haar gezin varen!

In Amsterdam is het al dagen achtereen grijs en vandaag is het niet anders. Monique heeft ‘s ochtens startproblemen en daarom komt ze met haar gezin later dan gebruikelijk. Dagschipper Ton en boots An zijn al lekker op tijd aan boord om alles klaar te maken en ze stoken ook de grote kuiptent warm met mobiele heaters. Even later pruttelt de koffie en dan komt de auto aan met het gezin uit Huizen. Snel gaan Ton en An naar de parkeerplaats met onze comfortabele rolstoel en er volgt een warm welkom. Monique wil echter niets weten van de rolstoel en de dappere vrouw gaat - begeleid door haar kinderen - op eigen kracht aan boor. Daar is het warm en is de koffie bruin…

Iedereen is verbaast over de mooie ruime Vaarwens en het feit dat dit schip vandaag alleen voor hen vaart. Ton doet een kort welkomstwoordje en er wordt een vaarplan gemaakt. Helaas behoort de Zaanse Schans niet tot de mogelijkheden, want de brug over de Zaan is nog steeds gesperd… Dus gaan we de andere kant op, want rond Amsterdam is zoveel te zien… Zoon Daniel wil wel even achter het roer en vaart een stukje. Nabij het Java eiland serveert An de lunch en ook nu weer is iedereen blij verrast bij het zien van zo’n uitbundig gedekte tafel.

Na de lunch maak we nog een rondvaartje door het oude Spoorbassin en het prachtige zijkanaal K, zien we Monique een beetje inzakken van alle te verwerken indrukken. Het is juist die indrukken en prikkels die voor haar moeilijk te verwerken zijn en er wordt besloten terug te varen naar de Marina. Daar drinken we nog in alle rust een kopje thee en hebben we fijne gesprekken.

Tijd om afscheid te nemen, altijd weer een dingetje. Monique heeft weer wat energie opgedaan en wederom wil ze op eigen kracht van boord en naar de parkeerplaats. Daar nemen we hartelijk afscheid van deze lieve moeder en haar mooie gezin. We lopen terug met een goed gevoel, want we weten allemaal dat we samen Monique haar wens hebben doen uitkomen…

Vaarwel lieve Monique
Auteur Vaarwens

Met dank aan:
Dagschipper Ton en boots An voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lief bericht van dochter Rebecca:

Wij hebben een top dag gehad! Ondanks de koude winter, zaten wij verwarmd, gezellig en knus in de boot. Schipper Ton en gastvrouw Anne deden er alles aan om ons een onvergetelijke dag te bezorgen. Wij zijn stichting Vaarwens ontzettend dankbaar voor deze dag en dit gebaar. Zowel onze moeder als wij zullen deze dag koesteren.
Nogmaals bedankt voor deze dag en dat dit ons mogelijk werd gemaakt. Hartelijke groeten aan Ton & An, zij waren ook fantastisch!
Liefs, Rebecca

Monique 14
Monique 15
Monique 21
Monique 22
Monique 32
Monique 33
Monique 38
Monique 46
Monique 47
Monique 51
Monique 53
Monique 57
Monique 73
Monique 85
Monique 86
Monique 87
Monique 88
Monique 90
Monique 91
Monique 92