Skip to main content

Vaarwens 964 op 26-01-2022

Met de duim omhoog!964 Sjaak 10

Er komt een vaarwens binnen van de Veluwsw wensambulance. Ze vragen of we al een vaarwens kunnen maken, want ze hebben een patient die erg graag wil varen. Hun wensgast (Sjaak, geb. 1940) is opgegroeid op een schip en draagt ook altijd nog een kapiteinspet. Hij is dol op schepen kijken en varen. Hij is helaas getroffen door de gevreesde celdelingsziekte en blijkt uitbehandeld. Graag zouden ze Sjaak nog één laatste boottocht willen geven. Het wordt a la minute geregeld en vandaag komt Sjaak vanuit het verpleeghuis te Nijmegen naar Amsterdam om te varen…

In Amsterdam is het - nog steeds - grauw en grijs, maar vandaag is er wat wind. Dagschipper Wouter en boots Lyda maken de MS Vaarwens klaar voor de vaardag en met wat gezelligheid van een pruttelende koffiepot, een muziekje en wat sfeerverlichting, ziet het er binnen gezellig uit. Dan komt de ambulance aan na een dik anderhalf uur durende rit en de deuren gaan open. Wouter en Lyda verwelkomen de onfortuinlijke Sjaak en snel gaan we aan boord, want daar is koffie en gezelligheid…

Een mooi verslag van dagschipper Wouter:

Bij het zien van de eerste schepen straalde onze gast Sjaak al van oor tot oor en ging de duim omhoog. We hebben besloten een mooi tochtje te gaan maken door de Zaan en het kan, want de brug draait weer. Na mijn welkomstpraatje werden de trossen losgegooid en via het Noordzeekanaal koers gezet naar de Voorzaan. Zoveel moois valt er hier te zien, een grote diversiteit aan schepen en vooral het prachtige industriële erfgoed.

Sjaak is opgegroeid op binnenvaartschepen en zijn hart ligt er nog steeds. Speciaal als er een zandschip voorbij voer ging er bij onze gast een duim omhoog. Via een klare Wilhelminasluis en een aantal zeer vlotte brugopeningen, zijn we naar molen Het Jonge Schaap gevaren. Hier heeft de Vaarwens aangelegd en kon de motor even uit om van een heerlijke lunch te genieten. Vervolgens werd de terugweg weer aangevangen. Nog even genieten van al het moois dat de Amsterdamse haven te bieden heeft.

Weer met een hele grote lach hebben wij van elkaar afscheid genomen en ging Sjaak met de ambulance terug naar Nijmegen. Het was een topdag met de duim omhoog!

Vaarwel Sjaak!
Auteur Vaarwens

Met dank aan:
Dagschipper Wouter en boots Lyda voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Veluwse Wens Ambulance voor het ambulancevervoer
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lu
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Sjaak 11
Sjaak 12
Sjaak 13
Sjaak 14
Sjaak 15
Sjaak 16
Sjaak 17
Sjaak 18
Sjaak 19
Sjaak 20
Sjaak 21
Sjaak 22
Sjaak 24
Sjaak 25
Sjaak 26
Sjaak 27