Skip to main content

Vaarwens 966 op 08-02-2022

Nog éénmaal schipper…966 Willem 10

Onze gast van vandaag leeft in reservetijd en iedere dag is er één. Er is spoed bij en vandaag gaat hij al varen. Willem (geb. 1938) wordt opgehaald door de Stichting Ambulance Wens en gaat om ‘vijf voor twaalf’ nog éénmaal varen, want dat was zijn beroep. Willem was binnenschipper en heeft gevaren in Rotterdam. Hij heeft veel olievaten voor de Shell met een binnenvaartschip vervoerd. Hoe mooi kan het zijn, dat je in de allerlaatste fase nog een keertje het water onder je door voelt glijden…

In Amsterdam vergezellen sluierwolken, een zonnetje en een flinke wind onze vrijwilligers naar het schip. Ze schieten nog even de Hema binnen, want vanaf nu kunnen we daar 7 dagen per week heerlijke opgemaakte broodjes halen. Wat een toppers!
Dagschipper Onno en collega schipper Rochus zijn voornemens om de Amstel op te varen…

Een prachtig verslag van dagschipper Onno:

Rond half elf arriveert de ambulance van Stichting Ambulance Wens, bemand door Kees en oud-politieman Arend. Zij brengen ons onze gast Willem, zijn dochter Conny en de aanvraagster Saskia.
Willem wordt met de brancard naar de Vaarwens gebracht en zodra we allemaal aan boord zijn in de behaaglijke warmte voorziet gastvrouw Anneke ons van warme dranken en iets lekkers.

Willem is een schipperszoon, is aan boord geboren, en heeft zelf ook altijd gevaren als binnenschipper.
Toen zijn dochters klein waren, zijn zij met hun moeder aan de wal gaan wonen. Willem maakte kortere trips met olievaten en kon frequent thuis bij zijn familie zijn. Willem’s geheugen laat hem in de steek, herinneringen van weleer zijn er in overvloed maar de kortere termijn is lastig legt hij uit. Als ik vraag of hij dat lastig vindt antwoord hij een resoluut “Nee”…

Als we gaan varen herkent hij al snel de scheepstypen die ons voorbij komen. Willem is een vrolijke Rotterdammer met heerlijke humor en met Conny samen gaan de gevatte grappen over en weer!
Een flinke koude bries in combinatie met een heldere zon én veel verkeer maken de haven een prachtig schouwspel! Aangekomen in het Oosterdok is het even wachten op de brugwachters, voor de Kortjewantsbrug. Dat geeft mooi gelegenheid voor Willem om - op de brancard - een tactische positie in te nemen naast de stuurstand.

De bekende bruggen openen zich een voor een en behoedzaam stuurt Rochus ons er doorheen … de grachten, de Amstel, iedereen geniet! Willem is helder, maakt grappen, vertelt, wijst schepen aan die hij herkent. Hij heeft ook nog op een Klipper gevaren en daar liggen er heel wat van, zij het nu als woonschepen. Bij de Omval keren we en vervolgen we de weg terug. Eenmaal op het IJ neemt Willem plaats in onze rolstoel, op het verhoogde platvorm. Hij neemt het roer over, nog eenmaal is hij schipper!
Hij stuurt de Vaarwens behendig door de drukte naar de Ertshaven en vervolgens naar de Entrepothaven. Zoveel Klippers en zoveel spitsen als daar liggen……

Het varen vergt veel energie, maar het gaat Willem buitengewoon goed af. Als Willem het roer uit handen geeft, vervolgen we de weg naar Nieuwendam en vervolgens terug richting de Amsterdam Marina. Ter hoogte van de Sumatrakade is een reusachtig passagiersschip aan het keren en vol ontzag wordt dit schouwspel gadegeslagen. Het laatste stuk van de reis zijn Conny en Willem aan het ‘geinen’ en er wordt hard gelachen! En genoten! Na het aanmeren, zwaaien we Willem, Conny, Saskia, Arend en Kees uit. Het was een heel mooie dag en het was prachtig om te zien hoe Willem alert was, alsof er niets loos was….

Vaarwel Willem
Auteur Vaarwens/Onno

Met dank aan:
Dagschipper Onno en boots Rochus en gastvrouw Anneke voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het ambulancevervoer
Port of Amsterdam voor vlotte doorvaart en de vergunningen
Hema Amsterdam voor de gedeeltelijke sponsoring van de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lief bericht van Saskia en Conny:

Precies zoals afgesproken kwam Stichting Ambulance Wens Willem ophalen, en naar Amsterdamse haven gereden. Daar aan boord gekomen gelijk een warm fijn gevoel en ontvangen met koffie met wat lekkers.
De schipper heeft een praatje gemaakt met Willem over de tijd dat hij zelf binnenvaartschipper was. Daarna een uitleg gekregen over het verloop van de dag. We hebben ontzettend genoten, gelachen van een fantastische leuke vaardag met als kers op de taart dat Willem zelf aan het stuurrad mocht. Dit was een geweldige ervaring voor hem waardoor zijn wens dubbel en dwars is uitgekomen. Heel dankbaar voor alle vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt. Het was een dag met een gouden randje en onvergetelijk. Heel veel dank!!!
Saskia en Conny
Willem 103
Willem 105
Willem 108
Willem 114
Willem 115
Willem 118
Willem 120
Willem 127
Willem 139
Willem 142
Willem 149
Willem 153
Willem 160
Willem 177
Willem 179
Willem 182
Willem 187
Willem 190
Willem 195
Willem 198