Skip to main content

Vaarwens 982 op 12-03-2022

Samen delen…982 Marian 10

ALS, de uitzichtloze ziekte maakt nog steeds slachtoffers. We kregen een hartenkreet van dochter Wendy voor haar moeder Marian (geb.1958); “Mijn moeder is nu bijna volledig verlamd en kan bijna niet meer spreken. De longfunctie van mijn moeder gaat achteruit. Ze heeft nu nog geen beademing nodig, maar dit kan snel veranderen. Ze wil geen beademing, dus dan is het snel over…”
De planning gaat aan de slag en enkele dagen later kan Marian al een dag het water op om even de vergeten en herinneringen te maken…

Een mooi verslag van boots Esther:

Bij aankomst in de haven, ontvangen ik samen met boots Lyda de familie: Arie en Marian, dochter Esmee met zoon Shyron en dochter Wendy met man Moes. Bijzonder feitje; Esmee en Wendy zijn tegelijkertijd (prachtig) zwanger. Een hartelijk, warm en bont gezelschap dat ‘echte Rotterdamse taart’ voor ons meebracht. De toon van gezelligheid was meteen gezet. Schipper David helpt Arie en Marian in haar elektrische rolstoel behendig op de loopbrug met liftfunctie en voor ze het doorhebben staan ze aan boord waar de geur van koffie eenieder onthaalt. Er wordt beloofd dat de zon die voorzichtig kwam kijken ons de hele dag zou begeleiden, en gelukkig was dat precies het geval. Het mag dit gezin dan ook best even een beetje meezitten.

Ze genieten van elkaar, de vertroeteling aan boord en ‘zelfs’ van Amsterdam. Shyron - een toffe puber - mag een stuk varen en dat doet ie behendig. Een grote glimlach op het stoere en knappe gezicht was niet meer tegen te houden. Ineens wordt het Marian te veel. Ze gaat van huilen naar lachen en andersom. Bij deze pure emoties houdt niemand de ogen droog. Goed zo, gooi het er allemaal maar uit. Daar is vandaag ook voor, je hoeft je op de Vaarwens niet groot te houden, iedereen mag een dagje ontspannen. Mooi dat dat kan.

David heeft in overleg met de familie het schip via Pampus naar Muiden gestuurd en daar leggen we aan voor een overheerlijke lunch. Het is gewoon warm in het zonnetje! Voor het eerst is het eventjes stil aan boord, merkt onze schipper op. Iedereen zat dan ook lekker te eten en te genieten van het uitzicht op - aan de ene kant - de bootjes en de andere kant het Muiderslot.
Op de terugweg schijnt de zon heftiger en zet Arie liefdevol een zonnebril op bij Marian. Ze ziet er direct uit als een filmster uit een glamour magazine, besluiten we; wat een krachtige uitstraling!

We varen nog even het Zijkanaal K in om de zeer luxe woonboten en de oud Hollandsche houten huisjes te bewonderen. De familie geniet zichtbaar van elkaars aanwezigheid en deze dag en voor we het weten zijn we alweer terug in de Amsterdam Marina. Dat ging eigenlijk veel te vlug, zonder dat je het doorhebt, dat was de algemene conclusie.
We wensen deze lieverds veel sterkte, Arie wat extra nachtrust, de twee dochters een vlekkeloze zwangerschap en Shyron succes op school. Moes, blijf alsjeblieft dat sterke baken voor de familie.

Marian, lieve knappe, sterke vrouw, vaarwel.
Auteur Vaarwens / Esther

Met dank aan:
Dagschipper David en bootsen Esther en Lyda voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een verslag van dochter Wendy:

Het is juli 2021 als onze moeder wordt gediagnosticeerd met de verschrikkelijke ziekte ALS. Ze is heel positief en vastberaden iets moois te maken van de resterende tijd. Drie tot vijf jaar wordt haar verteld. Helaas gaat ze erg snel achteruit. Graag willen we haar nog zoveel mogelijk laten genieten.
En dan is het zover, zaterdag 12 maart 2022. Vandaag gaan we met stichting Vaarwens op stap. Een beetje spannend is het wel. Zal mama niet te veel pijn hebben? Maar onze zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon door het vriendelijke onthaal.
De hele dag is in 1 woord GEWELDIG! Er is zoveel aandacht voor mama, maar ook voor ons is er een luisterend oor. Het is een dag vol nieuwe indrukken en emoties, soms wordt er gehuild, maar er wordt ook heel wat af gelachen. En het mag er allemaal gewoon zijn.
We varen langs Pampus naar Muiden, genieten van het Muiderslot, de bedrijvigheid op het water en van een tot in de puntjes verzorgde lunch. Later varen we langs hele mooie woonboten en authentieke huizen. We ontdekken nieuwe dingen van Amsterdam zoals het allerduurste appartement en een kraan met hotelkamers erin. We varen zelfs langs een stukje 'Amsterdamse kunst' op het water.
Marian kan het niet meer benoemen, maar ze geniet zichtbaar. Iedereen geniet! Veel te snel is deze geweldige dag voorbij, maar er zijn mooie en blijvende herinneringen gemaakt.
We willen stichting Vaarwens en vooral David, Esther en Lyda hartelijk bedanken. Wat een mooie en lieve mensen zijn jullie! Echte toppers!
Marian, Arie, Wendy, Moes, Esmay en Shyron.

Een lief bericht van echtgenoot Arie:

Schitterend geschreven. Wij zijn heel erg dankbaar dat jullie dit voor ons hebben gedaan. We hebben een onvergetelijke dag gehad. Marian heeft ook geweldig genoten, dit is een schitterend herinnering!
Geweldig bedankt en groetjes van ons, Arie.
Marian 14
Marian 17
Marian 24
Marian 27
Marian 28
Marian 30
Marian 32
Marian 38
Marian 43
Marian 49
Marian 51
Marian 52
Marian 54
Marian 62
Marian 71
Marian 74
Marian 77
Marian 78
Marian 89
Marian 94