Skip to main content

Vaarwens 993 op 12-04-2022

Scheepskok aan boord...993 Peter 10

Er komt een wens binnen via de Stichting Ambulance Wens Nederland van een meneer uit Leeuwarden.
Peter (geb. 1971) is gediagnosticeerd met lymfeklier kanker en is uitbehandeld. Het is veel te vroeg, want Peter had nog zoveel levenslust, maar hij verloor samen met de ‘knappe koppen’ de strijd tegen de sluipmoordenaar. Rest hem in het laatste stukje nog mooie herinneringen te maken, dus wordt er een Vaarwens aangevraagd via de SAW die bij ons terecht komt. Op deze prachtige voorjaarsdag gaat Peter met zijn vader nog éénmaal het water op…

Amsterdam, een waterig zonnetje, weinig wind, maar nog fris. Dagschipper Onno en boots Lewi maken het schip klaar voor een prachtige wensdag. De broodjes zijn gehaald bij de HEMA, die ons telkens weer verrast met prachtig opgemaakte lunchbroodjes, de koffie pruttelt en het zonnetje schijnt magertjes naar binnen. We zijn er klaar voor…

Een mooi verslag van dagschipper Onno:

Om 10h40 arriveert de ambulance van SAW.. Aan boord is Peter die wordt vergezeld door zijn vader. Peter heeft geen geluk. Hij is zijn vrouw verloren, kinderen, zijn moeder, en zes jaar geleden werd melanoom vastgesteld…. Het was een flinke rit vanuit Leeuwarden naar de Vaarwens, die in de mooie ochtendzon in alle rust klaar ligt. Jan en Kees van de SAW begeleiden Peter op zijn brancard naar het schip. Tijd voor koffie!
Onze elegante gastvrouw Lewi verzorgt koffie en soesjes en we bespreken het vaarplan van vandaag: de reis gaat naar de Amstel!

De trossen gaan los en in de prachtige schittering van het zonlicht in het kalme water zetten we koers naar de Mercuriushaven. Daar wordt agribulk (veevoer) overgeslagen van zeeschepen naar binnenvaart en de Vaarwens wurmt zich een weg door dit tafereel heen. Peter heeft ook gevaren! Als kok! Eerst bij de Holland Amerika Lijn en later naar de grote Britse evenknie Cunard Line. Hij vertelt ronduit.
Na de Mercuriushaven zetten we koers richting het Oosterdok.

De mast wordt ‘geklapt’ zodat we de spoorbruggen kunnen passeren, in het Oosterdok zoeken we ‘verbinding’ met de Kortsjewantbrug. Vanwege logistieke zaken duurt het even eer de bruggen bediend kunnen worden maar dat kan de pret niet drukken; de doorvaart naar de Amstel vangt aan. Aanmerkelijk meer sloepen en rondvaartboten dan in de winter zorgen voor gezellige drukte op het water.

De Walter Suskindbrug wordt gerenoveerd en is gestremd, maar de Vaarwens krijgt een opening! Hulde!
Aangekomen op de Amstel openen zich de bekende bruggen om te beginnen met de Magere brug. We besluiten de lunch tijdens het varen te gebruiken. Hoe mooi is het om te eten met zo’n levendig panorama!
Eenmaal aangekomen bij de “Omval” keren we en varen terug. Niet te snel, de brugwachter heeft een “zachte band” en moet bijpompen….

Terug bij de Walter Suskindbrug staat deze half geopend, de schilder hangt aan de balans en blijft schilderen terwijl de Vaarwens er onderdoor manoeuvreert. Nog eenmaal Oosterdok en we zijn terug op het IJ, ditmaal richting de Oranjesluizen. De vader van Peter zorgt, hij is er voor hem, ook nu hij in het hospice is.
Het is mooi om de verbinding tussen deze twee mensen te mogen zien.

We draaien zijkanaal K in om na de mooie woonarken een blik te werpen op de dijkhuisjes van Nieuwendam. Rust in het hectische Amsterdamse havengebied! Op de terugweg brengt de zon, die enige tijd achter sluierbewolking schuil ging, de schitteringen in het water weer tot leven. Peter vertelt ‘open’, met Friese nuchterheid, hoe hij er voor staat. Hoe het melanoom onverwacht om zich heen slaat. En wat zijn verwachtingen zijn. Op een manier waarbij je bijna zou denken dat er niets met hem aan de hand is.
Zijn ogen glinsteren…

Het is vier uur geweest als de Vaarwens aanmeert op haar plekje in de Marina. Jan en Kees begeleiden de heren van der Schaaf junior en senior naar de ambulance en na het afscheid, vangen zij de reis terug naar het Marcelis Goverts Gasthuis in Leeuwarden aan…

Vaarwel dappere Peter
Auteur Vaarwens / Onno

Met dank aan:
Dagschipper Onno en boots Lewi voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het ambulancevervoer
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Waternet voor de vlotte brugbediening door de stad
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Peter 102
Peter 103
Peter 108
Peter 111
Peter 112
Peter 116
Peter 119
Peter 122
Peter 136
Peter 139
Peter 149
Peter 152
Peter 156
Peter 161
Peter 203
Peter 229
Peter 248
Peter 255
Peter 263
Peter 271