Skip to main content

Vaarwens 995 op 15-04-2022

Een Goede Vrijdag voor John…995 John 10

Spoed… John (Geb.1946) leeft zijn laatste dagen onder ons, want de strijd tegen de ‘woekeraar’ heeft hij verloren. John ligt in hospice ‘De Schelp’ te wachten op wat gaat komen, maar wil nog graag één keertje varen. Vanuit het hospice wordt de intake ingevuld en daaruit blijkt dat er weinig tijd meer rest, dus met spoed wordt deze wens ingelast. Krommenie is bijna om de hoek en daarom wordt de Amsterdamse wensambulance ingeschakeld. Op deze Goede Vrijdag maakt John zijn – op één na – laatste vaart…

In Amsterdam zijn dagschipper David en boots Els al aan de slag onder een grijze wolkendeken. Er zal mooi weer komen, maar het is nu nog koud en grijs. De wind is echter de grote afwezige, dus best goed weer eigenlijk. De ambulance arriveert en daar wordt John uitgereden. Hij is ziek en broodmager, maar zijn ogen gaan fonkelen als we - samen met zijn halfzus Joke - naar het schip rijden…

Een mooi verslag van boots Els:

Onze gast van vandaag is John samen met zijn halfzus Joke. Vakkundig begeleid door Monique en Rob van de Wensenambulance Amsterdam die hem opgehaald hebben vanaf het Hospice in Krommenie. Wegens een communicatie storing werden de broodjes voor de lunch aan boord gebracht door een zeer vriendelijke dame van de Hema. Na overleg met de schipper wordt er koers gezet naar het ruime sop, op weg naar de Oranjesluizen, Pampus en Muiden.

Het weer is heel aardig alhoewel het beloofde zonnetje weg blijft. John ligt in zijn ambulance bed gezellig op kijkhoogte naast schipper David en geniet duidelijk. Glimmende ogen en een lach laten zien dat hij het, ondanks alles, naar zijn zin heeft. Na een heerlijke tocht meren wij aan in de haven van Muiden alweer de lunch wordt geserveerd. John krijgt ook de vaarwensboost en wil graag van de brancard, dus zetten we hem over in onze rolstoel aan tafel. Hij kan maar weinig eten, zou dat misschien kunnen komen door de heerlijke slagroomsoesjes die wij eerder tijdens de koffie hadden?

Het is heerlijk rustig in Muiden, het seizoen is duidelijk nog niet begonnen. Na de lunch nog even een rondje langs het beroemde Muidense sluisje waar het publiek zich in de zomer altijd zeer vrolijk vermaakt over de capriolen van meer en minder ervaren schippers. Op de terugweg zijkanaal K nog even ingevaren om het leuke stukje Nieuwendam met ook daar weer een prachtig sluisje, nog even te bewonderen. En dan zijn wij weer terug in de thuishaven waar wij afscheid nemen van John en Joke.
Het was weer een hele mooie, maar gedenkwaardige dag.

Vaarwel John
Auteur Vaarwens / Els

Met dank aan:
Dagschipper David en boots Els voor hun inzet
Stichting Wensen ambulance Amsterdam voor het vervoer
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
De Hema voor de gedeelde sponsoring van de lunch
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schutting
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

John 12
John 14
John 16
John 17
John 18
John 22
John 23
John 25
John 27
John 38
John 40
John 42
John 46
John 48
John 50
John 51