header2

We hebben in 2022 gevaren op:

Vaarwens 1010 op 09-05-2022

Een zomerdag voor Chris.1010 Chris 10

Onze vaargast van vandaag is Chris (geb. 1953). Chris heeft parkinsonisme en is ongeneeslijk. Chris zijn conditie is dermate slecht, dat hij met de ambulance aan boord gebracht wordt. Hij komt samen met zijn vrouw Tonneke, zijn vriend (Wouter) en tante (Sonja). De wensaanvraagster Mira (die zelf niet meegaat) heeft nog niet zo lang geleden een vaarwensdag met haar moeder meegemaakt. Dit heeft haar geïnspireerd om deze dag ook voor haar ‘oom’ aan te vragen. Haar moeder is twee weken geleden overleden…

In Amsterdam is het al vroeg gezellig druk bij de MS Vaarwens. Dagschipper Wouter en bootsen Harrie en Ingrid (is nieuw en wordt ingewerkt) zijn al vroeg in de weer om het schip vaarklaar te maken. Het is nog fris, maar de zon warmt de wereld al snel op, zo ook ons achterdek vanwaar we een prachtig uitzicht hebben. De broodjes zijn gehaald, de koffie pruttelt en de radio speelt zacht… we zijn er klaar voor!

Chris komt per brancard met de SAW aan boord en het weer werkt mee. Wij gaan er met deze fijne mensen een mooie dag van maken. Eerst een fotoshoot op de steiger van Amsterdam Marina. Al die lachende gezichten zijn een opmaat voor een mooie dag met vele herinneringen, al is er ook de herinnering aan een vaarwens twee weken geleden. Verdriet en het vooruitzicht van een mooie dag gaan vandaag hand in hand. Dat is ook voor ons bijzonder.

Chris kwam wat later dan gepland. Tegenwoordig hebben we weer files in Nederland. Dan is de afstand van Bergen op Zoom naar Amsterdam best lang, maar overbrugbaar als er een mooie dag in het vooruitzicht is.
Chris wordt comfortabel geïnstalleerd op de Vaarwens met behulp van de medewerkers van SAW. Terwijl we het manoeuvreren met de brancard aanschouwen, beseffen we des temeer hoe fijn onze samenwerking is.
Iedereen wordt voorzien van een kop verse koffie met wat lekkers erbij en de trossen gaan los. Tonneke blijft dicht bij Chris, even samen een dag uit, de momenten samen pakken…

Het plan is de Oranjesluizen uit, richting Muiden. Zo gepland, zo gedaan. Genieten op het IJ, waar we ons vergapen aan het cruiseschip Borealis. Vandaag zitten wij op een kleiner cruiseschip, de MS Vaarwens, maar we doen niets onder ten opzichte van die grote reus. We gaan de Oranjesluizen door. Sluizen is altijd een bijzondere ervaring, er gebeurt iets. Van hoog naar laag of van laag naar hoog. Tocht over het Markermeer was prachtig, weinig golfslag door weinig wind.

We meren aan op het forteiland Pampus. Varen maakt hongerig, dus hoogste tijd voor een lunch. De heerlijke lunch wordt door Ingrid en Harrie geserveerd met een zonnetje en veel liefde. Na de lunch gaat de reis verder. Tante Sonja blijkt een geboren schipperse. Een opmerking van de ‘Pippi Langkous dame’; “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!” En ze kan het!
De aanloop van Muiden wordt toch maar door schipper Wouter gedaan. Binnenlopen bij Muiden is altijd mooi, rondje gedraaid in de haven van Muiden en we hebben geconstateerd dat het Muiderslot er nog steeds ridderlijk bij ligt.

We keren de neus/boeg weer richting Amsterdam. We worden weer snel door Oransluizen geschut, hetgeen met de nodige plezierjachten altijd leuk is. Tonneke zag het allemaal aan de zijde van Chris gebeuren, zo dierbaar…
Het einde van deze tocht dient zich aan en we varen weer terug naar de Marina. De vaarwens bemanning ziet dat Chris het even moeilijk heeft, woorden zijn daar niet voor nodig. Het hele gezelschap genoot dat Chris een mooie dag heeft gehad en dat ze het samen hebben mochten beleven. Na deze fijne, prachtige, zonovergoten vaardag willen we Chris en Tonneke en alle andere opvarenden dank zeggen dat we jullie even mochten ontzorgen.

Vaarwel Chris
Auteur Vaarwens

Dagschipper Wouter en bootsen Harrie en Ingrid voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Forteiland Pampus voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lief verslag van Chris en Tonneke:

Mira - de dochter van Syl - die eerder heeft meegevaren met jullie, heeft ons aangemeld
voor deze bijzondere dag. Wij zijn haar daarvoor erg dankbaar.
Een Bijzondere dag, omdat we dit hebben gedaan met Wouter (de man van Syl)
en Sonja (de zus van Syl uit Indonesië). Syl belde; “Dit is iets voor Chris, voor jullie beiden!”
Chris houd van water. Hij heeft zelf een boot gehad, veel gevist en heeft nog op de zeevaartschool in Vlissingen gezeten. Met zijn blauwe pet van de Stichting Vaarwens, het beertje Mario van de Stichting Ambulance Wens, liggen te genieten op het achterdek van het mooie weer, al die boten om ons heen, de bezienswaardigheden, het was prachtig!
Zijn pet - die hij nog op de zeevaartschool in Vlissingen droeg - had ik nog voor hem
meegenomen. Mooie herinneringen, je zag hem gewoon genieten. Niet alleen hij, maar wij beiden! Een zorgeloze dag, een dag om nooit te vergeten!
Bedankt voor de goede zorgen en een onvergetelijke dag.
Groetjes.
Chris en Tonneke.


Chris 11 - A
Chris 27
Chris 28 - A
Chris 32
Chris 33
Chris 34 - A
Chris 41 - A
Chris 50 - A
Chris 51
Chris 52
Chris 56
Chris 57
Chris 64
Chris 66
Chris 68
Chris 75 - A
Chris 77 - B
Chris 81
Chris 86
Chris 87

E-mail