Skip to main content

Vaarwens 1019 op 27-05-2022

De timmerman in de molen…1019 Martin 10

We krijgen een wens binnen en er is enige haast bij geboden. Op het intakeformulier staat; “Martin wil nog heel graag met de kleinkinderen varen/wat leuks doen. Hij komt zelf uit Utrecht. Idee was om te varen in Utrecht maar door de zorg vraag is het zelfstandig niet meer mogelijk.”
De wens werd ingediend door Martin (geb. 1963) zijn partner Conny, die machteloos moet toezien hoe de ‘killerziekte’ haar geliefde sloopt en hij in de medische molen terecht komt. Martin houdt van het leven, van zijn kinderen en kleinkinderen, maar het is hem niet gegund… Uitbehandeld wacht hij op wat gaat komen, maar vandaag gaat hij nog één keer genieten.

Dagschipper Foeke en boots Gerda maken vandaag kilometers, want Foeke komt uit Lemmer en Gerda uit Harderwijk. Ze hebben het er graag voor over om de medemens in zijn/haar laatste dagen en de naasten nog een onvergetelijke dag te bezorgen. Het weer is goed, al waait het straf, maar dat mag de pret niet drukken. Even later is het schip klaar voor ontvangst en dan komt ook de ambulance aan uit Spijkenisse…

Een prachtig verslag van dagschipper Foeke:

Donkere wolken hangen boven Amsterdam, maar gelukkig heeft het KNMI beter weer voorspeld. Ook Martin - die samen met zijn vrouw Conny is aangekomen met de Stichting Ambulancewens - kijkt donker.
Het gaat de laatste week niet goed met hem en ook vannacht was een slechte nacht. Je ziet duidelijk dat ie het zwaar heeft. Na enkele minuten verschijnt ook hun dochter samen met Martin z'n drie prachtige kleinkinderen.

Na aan boord eerst een lekker bakje koffie met soesjes te hebben genomen, bespreken we waar we vandaag naar toe zullen gaan. Met de wetenschap dat Martin meubels verkocht en ook zelf maakte, was de keuze niet zo moeilijk. Natuurlijk ga je dan even naar de Zaanstreek met zijn mooie houtzaagmolen.
Na nog een gesprekje met Martin en de belofte dat we gelijk terug zouden terug keren - mocht hij dat willen - zijn we vertrokken. Gelukkig had het KNMI gelijk en kwam er een mooi zonnetje tevoorschijn en ook Martin zag je wat opknappen.

Nog voor de Wilhelminasluis kwam Martin van de brancard en zat lekker in de stoel. "Mooi", ik dacht dit gaat goed komen en ook de donkere blik was verdwenen. Genietend van de mooie huisjes aan de Zaan - en vooral de vraag wat zou zo’n huisje in deze tijd nou wel kosten - kwamen we mooi rond 12.00 uur aan bij de prachtige houtzaagmolen waar we vriendelijk werden ontvangen door de vrijwilligers van de molen.
Na een heerlijke lunch - geserveerd door Gerda - hebben we samen met Martin in de rolstoel de molen bezocht . We kregen uitgebreid uitleg over de molen en Martin was diep onder de indruk van de mooie molen want hij bestookte de molenaar met diverse vragen.

Na nog even lekker op het terrein in het zonnetje te hebben gezeten, zijn we bijna 2 uur later weer vertrokken en moeten weer aan de terugreis beginnen. Ook de kinderen vermaakten zich prima en ze vonden het jammer dat het straks weer voorbij zou zijn.
Onderweg - op de heenreis - had ik kleinzoontje Nick al beloofd dat ie straks wel even mocht sturen en nu na de suis is het zo ver. Trots als een pauw bestuurde hij de Vaarwens in een rechte koers richting Kraanspoor maar ook Joey - de andere kleinzoon - wilde dat natuurlijk proberen. Ze voeren als echte natuurtalenten het schip naar haar bestemming...

Voor Martin werd het allemaal wat te veel, want de dag was best lang voor hem. Even later lag hij tevreden te dommelen op de brancard. Aangekomen op de haven namen we afscheid van de familie. Duidelijk was hoe ook Conny had genoten van één van van de mooie laatste dagen samen met haar man…
Wij wensen deze Familie veel sterkte toe in deze zware tijd.

Groet Foeke en Gerda

Vaarwel Martin
Auteur Vaarwens / Foeke

Met dank aan:
Dagschipper Foeke en boots Gerda voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten... 

Martin 101
Martin 107
Martin 111
Martin 116
Martin 120
Martin 122
Martin 124
Martin 132
Martin 150
Martin 153
Martin 156
Martin 161
Martin 167
Martin 173
Martin 189
Martin 191
Martin 197
Martin 202
Martin 207
Martin 212