Skip to main content

Vaarwens 1027 op 06-06-2022

1027 Rob 10Tussen de buien door…

Een hartenkreet van dochter Erline komt op onze intake binnen: “Onze vader zou graag naar Vlissingen varen, als dat mogelijk is. Daar staat een standbeeld van Frans Naerenbout, de betovergrootvader van Nico Maarleveld, de vader van Rob Maarleveld. Rob zou graag zijn drie kinderen meebrengen. Wat een bijzonder initiatief, ontroerend!! We horen heel graag van jullie of dit mogelijk is! Hartelijke groeten, Erline”
Rob ligt in het hospice Kuria en leeft zijn laatste dagen, maar ondanks dat, is er de trek naar het water. Op deze tweede Pinksterdag wordt Rob naar de MS Vaarwens gebracht voor zijn vaarwens, al is het niet naar Vlissingen…

Het is halen en brengen met het weer. Dikke buien met veel wind wisselen af met zonnige perioden. Altijd wat te doen op het water, dus wordt het een prachtdag, zoals altijd. Dagschipper Onno en boots Carla werken vandaag onze nieuwkomer Willem op en allen zijn al vroeg aan boord. De koffie geurt en de broodjes zijn gehaald, we zijn er klaar voor…

Een mooi verslag van boots Carla:

Om 10 uur komen de zonen Daniël en Oscar alvast kwartier maken op de Vaarwens. Even later arriveert vader Rob met dochter Erline. Er volgt een hartelijke begroeting op de kade van vader, zonen, zus en de bemanning van de Vaarwens. Snel naar het schip, regendruppels en donkere wolkenkoppen laten we daarmee achter ons. De koffie en lekkers, meegebracht door Oscar en Daniël en lekker soesjes die al klaar stonden, gaan er goed in. Buiten blijft het donker en nat, ook staat er forse wind .......maar binnen lijkt de zon te schijnen en deze stralen verdwijnen niet deze dag. Vader met zijn drie kinderen installeren zich in de kuiptent en Onno steekt van wal over wat er allemaal kan met de Vaarwens vandaag.

Amsterdam is bekend, immers daar wonen ze al, de tocht naar Pampus is vanwege de wind niet aan te raden en dus kiest Rob ervoor met de Vaarwens de Zaanse schans te verkennen. De trossen gaan los en de Vaarwens neemt koers naar Zaandam. Maar niet voordat de kuiptent door eenieder wordt verruild voor het stuurhuis en voor Rob naast het roer een mooi plaatsje, waar hij alles kan overzien, wordt ingericht. Na de sluis komen al snel de molens van de Zaanse Schans, die in deze wind hun wieken met kracht laten draaien, in zicht.

We meren aan bij de Houtmolen. Rob heeft vooraf aangegeven niet van boord te willen, maar Daniël, Oscar en Erline verlaten het schip om even naar verfmolen “de Kat” te gaan om pigmenten te kopen. Later blijkt uit de gesprekken dat de Vaarwens een kunstzinnig gezelschap aan boord heeft. Vader Rob die thuis talloze volle schetsboeken heeft en onlangs in zijn ‘altijd meeneem schetsboekje’ orkestleden van een concert dat hij met zijn kinderen bezocht, heeft vastgelegd. Deze artistieke genen zijn aan zowel Erline, als Oscar en Daniël doorgegeven. En wanneer deze later beurtelings vertellen over hun passie, ziet de bemanning van de Vaarwens in ieder geval één ding heel helder..........het paar fonkelende glinsterogen van pa Rob.

Na de lunch gaan de trossen weer los en wordt koers genomen richting de sluis in Zaandam. In de tijd die we moeten wachten voor de spoorbrug - waarbij Willem zorgt dat de Vaarwens ondanks de wind op haar plaats blijft - komt het gesprek op dat wat het leven mooi maakt en wat je daar zelf aan rol in kunt nemen. En daarmee blijven de zonnestralen, ondanks de slagregens tegen de ruiten, volop in het schip schijnen.
Het Noordzeekanaal op en na nog even een rondgang door de Mercurius haven, meert de Vaarwens aan in haar thuishaven.

Een groepsfoto volgt, niet buiten zoals gebruikelijk, maar lekker binnen in het hart van het schip. Een paar minuten later zit Rob, heel moe maar voldaan, in de auto op weg naar zijn thuis van nu, het hospice Kuria
Het afscheid is daar, de mooi herinneringen van vandaag zijn gemaakt, voor Rob, voor Erline, Daniël en Oscar maar zeker ook voor de bemanning die deze dag mocht mee-leven.
Rob hopelijk is je tijd gegund om nog meer mooie herinneringen met hen die je zo dierbaar zijn, te maken.

Vaar.....wel Rob, al dat wat nu goed voor je is wensen wij je toe.
Auteur Vaarwens / Carla

Met dank aan:
Dagschipper Onno en bootsen Carla en Willem voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten... 

Rob 11
Rob 12
Rob 13
Rob 14
Rob 15
Rob 16
Rob 17
Rob 18
Rob 19
Rob 20
Rob 21
Rob 22
Rob 23
Rob 24
Rob 25
Rob 26
Rob 27
Rob 28
Rob 29
Rob 30