Skip to main content

Vaarwens 1028 op 07-06-2022

1028 Wilma 10Geen tijd meer gegund…

Er wordt een intake ingevuld door de zoon van Wilma (geb. 1960) ; “Mijn moeder is alleen staand en moeder van drie jong volwassenen zonen. Haar laatste wens is om met haar drie zoons nog één keer te varen, net zoals we dat vroeger altijd deden…” Wilma is getroffen door de foute celdelingsziekte en gaat hard achteruit. Op de vraag op de intake hoeveel spoed er bij de wens is, staat er; “Helaas enige spoed, waarschijnlijk is het nog een kwestie van dagen..” Op de planning is het druk om alles sluitend te krijgen, maar vandaag gaat Wilma al varen…

De lucht is grijs, maar hier en daar tracht de zon door te komen. Dagschipper Foeke stapt al vroeg in de auto voor zijn reis van Lemmer naar Amsterdam en ook boots Johan is mooi op tijd. Met enige routine bereiden ze het schip voor op brancardbezoek en halen de broodjes van de Hema. Nu maar wachten op de familie en de zon…

Een mooi verslag van boots Johan:


Nog voordat de Ambulancewens aankomt, melden zich 2 oude vrienden van Wilma zich bij de boot. Zij kennen haar al vanaf haar jeugd maar hebben haar al geen jaren meer gezien en willen ons graag uitzwaaien. Om 10:45 arriveert de Ambulancewens met Wilma aan boord gevolgd door de auto met haar drie zoons Menno, Tim en Guido en schoonzoon Sam. Vlug aan boord want de zuurstofgenerator moet worden aangesloten, zonder zuurstof kan Wilma niet meer. Ze hebben al een lange reis achter de rug dus eerst maar aan de koffie en thee en veel knuffels van de 2 vrienden. Verbazingwekkend hoe snel de schalen met soesjes en gevulde koeken leeg zijn…

Inmiddels maakt het grijze wolkendek steeds meer plek voor een blauwe lucht dus het wordt tijd om de trossen los te gooien. We nemen we afscheid van de vrienden en varen we richting het IJmeer.
De gasten hebben veel ervaring met varen rond de Vinkeveense- en Loosdrechts plassen maar dat lukt nu niet meer door Wilma’s ziekte. Gelukkig brengt de Vaarwens uitkomst en kunnen ze vandaag toch volop genieten op het water.

Naast het Centraal station ligt het immense cruiseschip de Celebrity, we schatten in, dat we op de Vaarwens meer genieten dan veel gasten op het cruiseschip. Al snel komt de Julianasluis inzicht en kunnen we direct schutten samen met een groot binnenvaart schip, we passen net naast elkaar.
Wilma is druk bezig met het schijven in haar schriftje over alles wat we zien en wat ze wil. Praten lukt helaas niet meer omdat de ziekte ook haar longen heeft aangetast en dit ook teveel energie zou kosten. Genieten met een grote glimlach op haar gezicht gaat haar gelukkig de hele dag prima af! Hier doen we het voor!

Water maakt hongerig en dus besluiten we in Durgerdam aan de steiger aan te meren en daar te lunchen. Boots Johan heeft het vandaag makkelijk want Sandra en Aad van de Ambulancewens helpen hem met het klaarmaken van de lunch en de afwas gedurende de hele tocht. Toppers zijn het weer!
Ook de lunch gaat erin als zoete koek en ’s middags worden ook de potten met drop en chocolaatjes aangevallen en lijkt de kleding ineens een maatje te klein.

Wat is het mooi om de jongens de hele dag liefdevol hun (schoon)moeder te zien verzorgen. “Nee ze woont niet in een verpleeghuis of hospice, we zorgen gewoon zelf thuis voor haar”, vertelde een van de zonen. “Gewoon naast ons werk en een jaartje maar niet aan de studie maar er zijn voor moeder!”. Wat een helden!
Na opnieuw de Oranjesluizen gepasseerd te zijn, duiken we het Zijkanaal K in. Naast hypermoderne woonboten zien we ook huizen gebouwd op betonnen schepen die in de 2e wereldoorlog zijn gebouwd omdat er een tekort aan staal was. Blijft vreemd dat ook beton gewoon kan drijven. Wat een rust in het kanaal zo dicht bij het drukke Amsterdam.

Wilma wil graag ook naar buiten, neemt afscheid van de brancard en weet naar het voordek te komen. Onder een dekentje geniet ze samen met het gezin van de mooie en minder mooie gebouwen en appartementen langs het water. Om ook nog wat van de logistieke activiteiten van Amsterdam te zien varen we tot slot nog de Mercuriushaven in. Hier worden schepen vol sojabonen gelost en aan de wal vermalen tot sojaolie. De lucht is niet heel erg lekker constateren we.

De wijzers van de klok naderen 4 uur en dus wordt het weer tijd om aan te meren daar waar we vertrokken zijn. Bij de ambulance nemen we afscheid van Wilma met haar 4 fantastische mannen. De tijd dat jullie het samen gegeven wordt lijkt nog kort te zijn maar zal enorm liefdevol zijn, jullie vandaag zo te hebben mogen zien.
Tot slot: wij respecteren de wens van Wilma om geen foto’s van haar te publiceren.

Vaarwel Wilma
Auteur Vaarwens / Johan
-
Met dank aan:
Dagschipper Foeke en boots Johan voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Haven Durgerdam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Wilma 101
Wilma 102
Wilma 116
Wilma 118
Wilma 121
Wilma 122
Wilma 125
Wilma 130
Wilma 136
Wilma 137
Wilma 142
Wilma 143
Wilma 144
Wilma 148
Wilma 150
Wilma 157
Wilma 159
Wilma 164
Wilma 173
Wilma 181