Skip to main content

Vaarwens 1029 op 08-06-2022

1029 Lodewijk 10De Vaarwens boost…

Lodewijk (geb. 1952) wacht in het hospice op wat gaat komen. Het kaarsje is nagenoeg opgebrand…

In Amsterdam is het op deze woensdag veel beter weer dan ons was voorspeld en dagschipper Frouk, boots Gerrit en gastvrouw Esther zorgen dat MS Vaarwens er klaar voor is en alles klaar staat wanneer de gasten met de ambulance aankomen. De Ambulance arriveert wat verlaat vanuit Midden Beemster en wij staan klaar met de rolstoel in de aanslag aan boord…

Een mooi verslag van dagschipper Frouk

De Ambulance arriveerde met de ons vertrouwde Dick achter het stuur en buurvrouw en aanvraagster Willeke als verpleegkundige en broer Hans en natuurlijk onze gast van vandaag Lodewijk, die wij gelijk leerden kennen als Louis. Louis wilde eigenlijk onmiddellijk van de brancard af in de rolstoel. Deze stond gelukkig klaar aan boord, zodat we eerst rustig met elkaar aan boord gingen. Louis zag er allesbehalve florissant uit. Eigenlijk dachten we dat het een hele korte vaartocht zou worden en ook Willeke en Dick hadden zo hun bedenkingen. In elk geval de brancard aan boord houden en ervoor zorgen dat we niet achter een brug of sluis ‘vast’ zouden komen te liggen.

Louis was erg benauwd en misselijk. Willeke verzorgde hem liefdevol en wij gingen allen aan de koffie mèt. Broer Hans liet zich de koffie met soesjes goed smaken en we besloten te gaan varen. Een rondje door de Oude Houthaven langs de daar afgemeerde grote schepen en vlak langs het hoge Pont Steiger gebouw. Dat laatste was voor de broers niet zo interessant ‘allemaal beton’ was de uitspraak. Rustig scharrelden we verder tussen ponten, rondvaartboten, grote schepen en werkschepen. We kwamen bij de Passengers Terminal Amsterdam en ja daar lagen tenminste schepen, twee stuks nog wel en ook Louis kwam wat bij, zette zijn eigen meegebrachte muziek op het hoofd, draaide zijn rolstoel en vergaapte zich aan de grote Ocean Cruise schepen.

Een rondje IJ haven en via de Sumatrakade richting zijkanaal K. Beide broers waren werkzaam geweest in de groenvoorziening en in de loop van de vaartocht leerden we wat meer over het leven van Louis. Ruim tien jaar vecht hij inmiddels tegen het onvermijdelijke en vier jaar geleden is hij ook gestopt met zijn laatste werk. Hij heeft veel verschillende dingen gedaan, van timmerwerk tot veerpont varen bij Ilpendam over het Noord-Hollands kanaal. Hij wilde op een moment iemand helpen door hem ‘over te zetten’ terwijl zijn collega heel even iets anders deed. Een handhaver kruiste echter zijn pad en hij bleek niet de juiste papieren te hebben. Gelukkig liep alles goed af maar hij mocht geen pontje meer varen…

Bovenstaande vertelde hij ons een beetje schalks tijdens de lunch die we in de jachthaven van Nieuwendam nuttigden. Hema, het was weer heerlijk en Esther had alles nog wat extra aangekleed zodat het er weer fantastisch uit zag. Alles ging volledig op! Na nog wat rustig babbelen hebben we ons weer bij het scheepvaartverkeer op het Noordzeekanaal aangesloten. Inmiddels viel er een gezapig regentje, maar onder de kuiptent en in de kajuit van de Vaarwens bleef het heerlijk droog en aangenaam.

We passeerden ‘de schommels’ de ‘Eye’ en de Shell laboratoria toen Frouk zich tot Louis wendde en vroeg; “FF sturen Louis?”
Louis keek bedenkelijk met flonkerende ogen, “ik kan dat niet meer en daar staan!” We vertelden hem dat hij dat ook zittend in de rolstoel mocht doen. Dat veranderde de zaak en Louis stuurde de Vaarwens tot voorbij de Voorzaan. Toen vond hij het genoeg en ik moest het maar weer overnemen. Dit had toch niemand verwacht en zo zagen we maar weer wat het voor onze gasten kan betekenen en hoe ze dan de ‘Vaarwens boost’ krijgen en het onmogelijk geachte ineens werkelijkheid wordt.
Louis, we zijn blij dat we deze dag voor jou mogelijk mochten maken en wensen je heel veel goeds toe met al het onbekende voor je!

Vaarwel Louis
Auteur Vaarwens / Frouk

Met dank aan:
Dagschipper Frouk en boots Gerrit en gastvrouw Esther voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
WensenAmbulance Amsterdam voor het vervoer en de verpleging
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Jachthaven Nieuwendam voor de aanlegplaats tijdens de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten... 

Lodewijk 100
Lodewijk 103
Lodewijk 115
Lodewijk 116
Lodewijk 118
Lodewijk 119
Lodewijk 125
Lodewijk 126
Lodewijk 129
Lodewijk 135
Lodewijk 136
Lodewijk 138
Lodewijk 145
Lodewijk 147
Lodewijk 152
Lodewijk 156
Lodewijk 159
Lodewijk 169
Lodewijk 171
Lodewijk 173