Skip to main content

Vaarwens 1047 op 05-07-2022

1047 Jan 10Jan vaart weer…

Onze vaargast vandaag is Jan (geb. 1936). Hij gaat erg achteruit want door de ouderdom gaat het kaarsje langzaam uit. Het idee popt bij zijn zoon Peter op om vader nog één keertje te laten varen. Hij kwam op dat idee via het quizprogramma ‘Weet ik veel’ op RTL 4 waarin Evert en Inge enige tijd geleden hun verhaal deden. Op de intake staat; “Mijn vader heeft altijd gevaren met zijn sloep op de Reeuwijkse plassen. Enige jaren geleden werd hij zo slecht dat hij ermee is moeten stoppen. De boot heeft hij laten liggen, zodat wij (de kinderen) die nog konden gebruiken. Hij heeft altijd genoten van de vrijheid van het varen.”

In Amsterdam is het nagenoeg windstil en mooie schapenwolkjes versieren het firmament als dagschipper Klaas en bootsen Ingrid en Lucas de Vaarwens voorbereiden voor de dag.

Een mooie impressie van de vaardag van boots Ingrid:

Even voor tien uur arriveert het busje van Noot met het hele koor: onze Vaargast Jan, zijn vrouw Kitty, hun zoons Hans, Peter en Frank en de beste vriend van Jan, Adri. Het zorgpersoneel van het zorgcentrum in Gouda waar Jan woont heeft Jan vanmorgen voor de gelegenheid zijn zonnehoed opgedaan. Deze wordt na de kennismaking al snel gewisseld voor de vaarwens pet. Hij staat Jan fantastisch.

Eenmaal aan boord worden wij als dagschipper en bootsen getrakteerd op elk een pak stroopwafels afkomstig uit de (voormalige) eigen banketbakkerij van Jan en Kitty. De zoons zijn meteen erg onder de indruk van het schip de Vaarwens, en Kitty krijgt een compliment omdat de kleur van het jasje dat ze draagt zo goed past bij het blauwe tenue van de Vaarwensvrijwilligers. Tijdens de koffie worden de opties voor de route van vandaag besproken. Hoewel het communiceren met Jan door de gevorderde dementie steeds moeilijker wordt, heeft hij vandaag gelukkig een goede dag. Het is de keus van Jan om vandaag naar Zaandam te varen.

Er moet even gewacht worden voor we kunnen schutten in de sluis, waarna we koers maken naar de Zaanse Schans waar de Vaarwens aanmeert, zodat het gezelschap van boord kan om onder andere de kaasboerderij te bezoeken. Terug aan boord staat de lunch klaar. Deze valt in de smaak, zoals blijkt uit de woorden van zoon Frank; ‘lekker gekookt Ingrid”.

Na de lunch varen we verder over de Zaan en onderweg vertelt schipper Klaas veel wetenswaardigheden, onder andere over stoomschip de Elfin, welke op stoom ligt te komen. Ondertussen hebben de drie zoons gebroederlijk een plekje gezocht op het voordek. “De mannen genieten volop daar voor”, constateert boots Lucas. Jan doet ondertussen een middagdutje in zijn stoel, zoals hij gewend is. Daarna is het tijd om te kijken of Jan de stuurmanskunst nog beheerst. In het verleden heeft hij samen met zijn vriend Adri regelmatig aan het roer van hun sloep gestaan. De laatste keer vertelt Adri was tijdens Sail 2015.

Als Jan, middels het verhoogde plateau met zijn rolstoel ter hoogte van het stuurwiel zit, gaan zijn handen hier automatisch naar toe en verschijnt er een glimlach op zijn gezicht.. Ondertussen is de zon wat achter de wolken verdwenen en krijgt Jan een plaid over zijn benen om te voorkomen dat hij het koud krijgt. Kitty zegt; “hij wordt hier zo verwend, hij wil hier nooit meer weg!”

We varen nog door naar Knollendam waar we keren, om vervolgens aan te leggen aan de kade in Wormerveer waar we een ijsje halen dat hemels smaakt. Tijdens het schutten in de Hondsbossche sluis bezoeken de heren uit het gezelschap, onder leiding van Klaas, het oude sluisje. Ondanks zijn toch ook al gevorderde leeftijd, klimt Adri soepel van en aan boord. Dan is het tijd dat Adri het stuurwiel overneemt. In het verleden hebben hij en Jan heel wat tochtjes gemaakt waar ze elkaar afwisselden aan het stuurwiel. Peter kan het toch niet laten plagend te vragen waar de reddingsvesten liggen. Maar Adri weet ons veilig over het Noordzeekanaal te loodsen naar de Marina haven. Na de groepsfoto lopen we weer naar het busje. Veel praten kan Jan niet meer, maar als hij het busje in rijdt komt evenals eerder deze dag, het woord ‘grandioos’ over zijn lippen..

Vaarwel Jan
Auteur Vaarwens / Ingrid

Jan: † 9-9-2022

Met dank aan:
Dagschipper Klaas en bootsen Ingrid en Lucas voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Jan 103
Jan 104
Jan 106
Jan 111
Jan 113
Jan 121
Jan 122
Jan 127
Jan 135
Jan 141
Jan 144
Jan 151
Jan 152
Jan 161
Jan 169
Jan 175
Jan 176
Jan 179
Jan 185
Jan 188
Jan 191
Jan 202
Jan 205
Jan 207