Skip to main content

Vaarwens 1068 op 11-08-2022

1068 Bocke 10Varen en verkoeling zoeken…

Onze gast van vandaag is Bocke (geb. 1952) uit Surhuisterveen. Hij is door een hersentumor verlamd geraakt en wil nog graag een keertje varen voordat. De SAW wordt geregeld en de voorbereiding van de vaardag in werking gesteld, want het is ‘vijf voor twaalf’… Vandaag gaat Bocke al varen!

We staan aan de voet van een hittegolf, maar op het water is altijd enige verkoeling te vinden. Dagschipper Frouk en bootsen Henk en Riet uit Monnickendam zetten vlug alles open om de warmte uit het schip te krijgen. Na enige voorbereidingen zijn we er klaar voor.

Een verslag van boots Henk:

Vandaag hadden we Bocke en Renneke, dochter Tilly en schoonzoon Mark aan boord
Bocke en familie woont in Friesland en werd door SAW naar Amsterdam gebracht. Dat was dus een vroegertje, zeker voor Joost en Marianne van de ambulance want die moesten eerst uit Rotterdam komen.
Bocke is vroeger timmerman geweest en heeft in de houthandel gezeten. Wat zijn ogen zagen maakten zijn handen. Ik wist dus eigenlijk al wat de bestemming werd…

Om kwart voor tien stond de familie al bij Kraanspoor, een super snelle rit dus wegens de vakantietijd. Bocke kwam de ambulance uit en was zeer geëmotioneerd. Ik begrijp dat zo goed, een knuffel en een hartelijk welkom doet dan zoveel. Heb dan altijd het gevoel dat de ziekte op de steiger blijft en we dan een hele mooi dag gaan maken met onze gast. De koffie was al aan het pruttelen en de Hema soesjes stonden al op tafel. Frouk hield een mooi welkom gesprekje waarbij Tara niet vergeten werd en zo hoort het ook, tenslotte ligt dat muntje van haar niet voor niets in de kiel.

De familie wilde graag naar de Zaanse schans en de trossen gingen los. Altijd lekker als je dan Frouk bij je hebt als schipper, want dat is haar thuiswater en ze weet heel veel te vertellen over de Zaanstreek. Aangekomen bij de houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’ zorgde Riet eerst voor de voortreffelijk lunch, top Riet! Aangezien Bocke op de brancard ligt en gedeeltelijk uitval verschijnselen heeft, was het niet mogelijk voor hem om van het schip te gaan om met de rest van de familie de molen te kunnen bekijken. Daarom kwam een vrijwilliger van de molen met een schaalmodel om Bocke uit te leggen hoe de zaagmolen werkte. Wat een service!

Onderweg hadden we van Bocke gehoord dat hij gerookte paling erg lekker vond en wat doe je dan, dan haal je gewoon een paar palinkjes voor Bocke. Nou die gingen erin als een godswoord in een ouderling, hij smulde ervan. Inmiddels was het twee uur geweest en moesten we weer richting Amsterdam. Na de Wilheminasluis zijn we nog even aangemeerd om het oude sluisje te bezoeken Daarna was het tijd om de marinehaven weer op te zoeken.

Het onvermijdelijke emotionele afscheid was aangekomen, om daarna de lange thuisreis terug naar Friesland te beginnen.
Ook dit was weer een heel bijzondere Vaarwens met hele lieve mensen. Bocke Carpe diem Bocke, pluk elk mooi moment en geniet ervan zo lang mogelijk....

Vaarwel Bocke
Auteur Vaarwens / Henk

Met dank aan:
Dagschipper Frouk en bootsen Henk en Riet voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Bocke 11
Bocke 12
Bocke 13
Bocke 14
Bocke 15
Bocke 16
Bocke 17
Bocke 18
Bocke 19
Bocke 20
Bocke 21
Bocke 22
Bocke 23
Bocke 24
Bocke 25
Bocke 26
Bocke 27
Bocke 28
Bocke 29
Bocke 30
Bocke 31
Bocke 32
Bocke 33
Bocke 34