Skip to main content

Vaarwens 1072 op 19-08-2022

1072 Annie 10Nog één onvergetelijke dag samen...

Ouders, schoonouders, we hebben ze (bijna) allemaal en iedereen moet met lede ogen toezien hoe de ouderdom zijn weg zoekt in het najaar van het leven. Onze vrijwilliger Danny is al jaren actief voor Stichting Vaarwens en zijn inzet is buitengewoon te noemen. In een gesprek met Inge over een vaarwens kwamen zijn schoonouders ter sprake die beiden erg achteruit gaan. Met name de ‘vergeetziekte’ maakt het leven moeilijk en Inge zegt; “Maar Danny, dan neem je ze toch een dag mee varen?”
Met enige schroom aanvaardt hij het aanbod en we koppelen hem met schipper Hans, die graag die dag meevaart als dagschipper. Vandaag was een mooie dag om de vaardag te maken.

Een mooi verslag van boots en schoonzoon Danny:

Elke vaardag is weer uniek, dat is vandaag weer gebleken…… Of het nou om je vader gaat (vaardag 288), nieuwe te ontmoeten personen, of beide schoonouders het blijft een fantastisch medicijn in moeilijke tijden die er zijn of komen gaan. En, dat het mij raakt, blijkt wel weer als ik nu met kippenvel deze samenvatting aan het schrijven ben…

Deze dag staat te boek voor mijn schoonmoeder Annie (83) dementerend na een ongelukje op de OK voor een poging tot herstel van haar hartproblemen. Maar de dag is er ook voor mijn schoonvader Piet (88 jaar) waarbij de spieren en daarmee o.a. zijn mobiliteit en gezondheid sterk afneemt.
Het momentum van deze vaardag maakt het nog bijzonderder, omdat vanaf deze dag Annie en Piet om medische redenen van huis en bed gescheiden gaan worden…

Maar nu de dag, in een woord ‘fantastisch’! Waar regen en onweer voorspeld werd, is er de zon en de lach volop aanwezig geweest. Ik weet niet hoe schipper Hans het geregeld heeft, maar we konden in één stuk door zonder stoppen naar de Zaanse schans. Met recht werden deuren, sluizen en bruggen voor ons geopend.
Hierdoor was er weer meer ruimte om van de Molens en de omgeving te genieten.

Na de lunch mocht een bezoek aan één van de molens natuurlijk niet ontbreken. Annie had helaas de kracht en energie niet en bleef aan boord, maar schoonvader Piet wilde dit moment niet missen. We hebben hem in de rolstoel de molen in getild en met wat hulp van de molenwieken zelfs naar de zaagtafels kunnen trekken.
Op de terugweg hebben we mijn beide schoonouders achter op dek geplaatst en met weinig woorden hebben ik ze zien genieten van wat er om hen heen gebeurt en van de lekkernijen aan boord.

Op de terugweg bleek dat de schipper zijn charme niet meer werkte en hadden we aanzienlijk meer wachttijden in de sluis en bij de bruggen. Hierdoor kwam een gepland rondje langs het Amsterdam Centraal te vervallen. Maar op een dag zoals deze zit dan ook alles mee en konden we een lang stuk opvaren naast het reusachtige cruise schip ‘Jewel of Seas’. Als toetje kregen wij nog een mooi scheepshoornsignaal omdat de loods aan boord ook een van de vrijwilligers van Vaarwens bleek te zijn.

En An & Piet… die konden helaas weinig woorden uiten aan het eind van de dag. Teveel gebeurtenissen, teveel energie en mooie intieme momenten met de kinderen en kleinkinderen. Na vandaag zijn er nog de mooie en leuke foto’s waarvan we samen hopelijk nog even kunnen genieten.
Vaarwens schipper Hans en alle sponsoren, ‘super’ bedankt voor een onvergetelijke dag.


Sterkte lieve Annie en Piet
Auteur Vaarwens / Danny

Met dank aan:
Dagschipper Hans en boots Danny voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Annie 100
Annie 106
Annie 112
Annie 121
Annie 123
Annie 132
Annie 152
Annie 153
Annie 161
Annie 164
Annie 170
Annie 177
Annie 186
Annie 200
Annie 207
Annie 213
Annie 217
Annie 234
Annie 242
Annie 251
Annie 255
Annie 260
Annie 264
Annie 268