header2

We hebben in 2022 gevaren op:

Vaarwens 1090 op 21-09-2022

1090Chris 10Een rustige najaarsdag

Op deze mooie najaarsdag varen we met Chris (geb. 1961) en zijn geliefden. Chris wordt niet meer behandeld tegen de gevolgen van zijn ziekte en wil nog graag wat leven aan de dagen toevoegen. Een grote wens van Chris ziet hij in rook opgaan als blijkt dat zijn ziekte zich snel uitbreidt en hij rap steeds minder kan en zwakker wordt. De cruise met zijn zoon Justin wordt geannuleerd en bij toeval horen zij van de vaarwens. Zoon Justin neemt het initiatief en regelt op korte termijn toch nog een gezamenlijke vaartocht.

De lucht kleurt rood, wit en blauw als de zon opkomt en onze nationale driekleur met dezelfde kleuren wordt achter op het schip gezet als dagschipper Yoni en bootsen Lyda en Aleid aan boord komen. De broodjes zijn gehaald bij de Hema en alle voorbereidingen zijn gedaan. Nu maar wachten op Chris en zijn naasten die nog op eigen gelegen vanuit Hilversum naar de Amsterdam Marina rijden.

Een prachtig verslag van boots Aleid:

Justin, zijn moeder Henny (ex-vrouw van Chris) en haar partner Nico arriveren mooi op tijd met Chris én met veel zin in de zonovergoten Marina in Amsterdam. ‘De Vaarwens’ ligt er klaar voor en na een korte kennismaking varen we met een zwak briesje en een prachtige blauwe lucht richting Markermeer. Het is Chris zijn wens om zo veel mogelijk te varen en veel te zien.

Via een rondje Oosterdok gaat het richting Oranjesluizen. Het gezelschap verplaatst zich naar het voordek en smeert nog eens extra met zonnebrandcrème, want de combinatie zon en wind is op deze herfstdag nog steeds goed voor een rood velletje. Chris geniet zichtbaar en is dankbaar voor deze kans zoals hij ons meermalen vertelt.
Tijdens het schutten in de sluis ontstaan er gezellige praatjes met de omliggende schepen en wordt de stichting Vaarwens gepromoot.

Voor Durgerdam laat dagschipper Yoni het anker net achter de dijk vallen en daar genieten we van de heerlijke lunch die is klaargemaakt door de bootsen Lyda en Aleid, maar niet te lang, want Chris wil veel varen en veel zien dus draaien we een rondje in de haven van Durgerdam en zetten weer koers naar het IJ.

We komen langs de woonarken in Zijkanaal K en zien het grootste (mega)jacht ooit in Nederland gebouwd in de Mercuriushaven. Dankzij de enorme kennis van schipper Yoni over alles wat vaart en drijft, krijgt Chris een schat aan informatie en zit ontspannen naast de schipper alle indrukken in zich op te nemen.
Dan is het weer tijd om terug te keren naar de Marina want zo’n dag vliegt voorbij als het gezellig is.

Bij aankomst wacht de werkelijkheid op Chris, want die was hij vandaag even vergeten mee te nemen aan boord…
“We hebben genoten van een heerlijke dag op het water en nemen deze herinnering mee, voor altijd!” 

Vaarwel Chris
Auteur Vaarwens / Aleid

Met dank aan:
Dagschipper Yoni en bootsen Lyda en Aleid voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een onwijs lief verslagje van Henny:

"Wat hadden ze zich verheugd op nog een laatste reisje samen.... Vader (Chris) en zoon (Justin) samen op een cruise naar de Noorse Fjorden! Alles geboekt en geregeld. Gepland vertrek 18 september
Maar het bleek geen haalbare kaart meer en de reis moest worden geannuleerd, vooral tot groot verdriet van Chris zelf.
En toen kwam daar die gouden tip van een vriend van ons..... misschien is de Vaarwens wel mogelijk! Justin dook erin en binnen een dag was alles geregeld!
Een geheel verzorgde dag op een schitterende boot met een paar dierbare naasten. Natuurlijk samen met Justin maar Chris besloot dat hij mij (ik ben zijn ex-vrouw) en mijn huidige man daar heel graag bij wilde hebben. Chris en ik waren lang geleden samen. Een liefde die zeer gelukkige jaren heeft gekend met als mooiste en blijvende resultaat onze zoon Justin.
Nadat de ziekte van Chris zich enkele maanden geleden in al zijn definitieve ernst openbaarde zijn wij op een heel bijzondere wijze elkaar (weer) zeer na komen te staan. Alle ballast is weg. Alleen maar openheid, kwetsbaarheid en heel veel liefde samen met onze zoon Justin en mijn man Nico die dit alles gewoon begrijpt! Een kostbaar verbond van vier mensen en Chris wil daarom deze dag heel graag met elkaar delen.

Vandaag woensdag 21 september is het zover! Na een paar herfstachtige dagen straalt de zon volop aan de blauwe hemel met de prachtige Hollandse luchten. Aan boord van dit schitterende schip met drie toppers aan boord die de hele dag precies de juiste en de leukste dingen doen en laten maar vooral ook heerlijk zichzelf zijn! Schipper Yoni... jongensachtig enthousiast met veel kennis van zaken en humor en de boots Aleid en Lyda.... twee topvrouwen! Zo warm en hartelijk en ook nog eens heel gezellig!
Een dag die eigenlijk niet in woorden is uit te drukken.... die moet je voelen! En dat doen we! Elk uur!
Chris wordt op zijn wenken bedient met een uitgebreide tocht met talloze bezienswaardigheden en extra bijzonder is het wanneer hij zelf het stuur (langdurig) mag overnemen van de schipper. Ook dan voelen we ons overigens zeer comfortabel aan boord ((-;
Het is een zeer dierbare dag geworden met een diamanten randje waarvan de herinneringen met ons mee zullen gaan...voor altijd!"
Hartelijke groet en heel veel succes met jullie werk rond de Vaarwens!

Henny Westland

Chris 100
Chris 103
Chris 111
Chris 117
Chris 118
Chris 121
Chris 136
Chris 141
Chris 144
Chris 146
Chris 149
Chris 153
Chris 157
Chris 160
Chris 182
Chris 185
Chris 187
Chris 195
Chris 197
Chris 199

E-mail