Skip to main content

Vaarwens 1089 op 18-09-2022

1089 Nelly 10Een onstuimige regendag met een gouden randje.

Op deze onstuimige zondag varen we met Nelly (geb. 1963). Op de intake vult haar collega Marjon (ook vrijwilligster bij Stichting Vaarwens) het volgende bericht in; “Nelly is doktersassistente bij huisartspraktijk in Gouderak van het eerste uur en heeft veel veranderingen meegemaakt. Haar leven is momenteel onstuimig te noemen want al twee jaar vecht ze tegen de kanker en is nu uitbehandeld. Nelly is een actieve vrouw die altijd in beweging is. Ondanks haar ziekte tot het laatste toe veel gefietst en gewandeld. We willen haar als collega’s nog graag een mooie dag bezorgen.”

In Amsterdam regent het pijpenstelen met af en toe flinke windvlagen en het is gewoonweg onstuimig te noemen. Dagschipper Onno en boots – en collega van onze gaste – Marjon bereiden de MS Vaarwens voor op de dag. Nelly komt met de SAW, dus de brancard moet aan boord. Broodjes halen, koffie zetten, ach… het is een routineklusje geworden. Nu maar wachten op de ambulance die Nelly uit Oudenkerk a/d IJssel zal halen…

Een mooi verslag van collega en vandaag vaarwensboots Marjon:


Wat een idee tijdens het diner van ons jaarlijks teamuitje niet al te weeg kan brengen. Nelly kon daar niet bij zijn omdat haar conditie het niet meer toelaat. Om haar toch een mooie dag te bezorgen, kwam het idee onder ons als collega’s om voor haar een vaarwensdag te regelen. De tijd is kort, dus kwam de planning van de vaarwens direct in actie om op deze korte termijn te regelen. Alle lof voor hun want het is gelukt: vandaag gaat Nelly varen!

Nelly komt samen met haar broer Kees en schoonzus Corrie, gereden door Frans en Gioya van de SAW. Ze melden zich vroeger dan gepland bij de vaarwensboot en komen gelijk met de broodjes aan boord. Even later komen vriendin Melanie en collega Anita en broer Jan ook aan boord. Nu is het 10-tal compleet. Na het welkomspraatje en de koffie met bekende mintompouces en gevulde koeken wordt de vaarroute besproken. Nelly had graag naar de Zaanse Schans gewild, maar dat gaat niet i.v.m. onderhoud aan de brug op de Zaan. De tweede keuze is een rondje Amsterdamse havens en Durgerdam, dit wil Nelly wel omdat broer Kees dit gebied heel goed kent.

De motor wordt gestart en trossen gaan los. Nelly blijft lekker liggen op de brancard en is samen met de familie gesetteld op het achterdek . Nelly geniet meteen met volle teugen en de rest niet minder!
Schipper Onno kan veel over de omgeving en de schepen vertellen waar we langs komen en regelmatig draait hij zich om vanuit zijn stuurstoel te vertellen. Nelly luistert met interesse en Onno stelt Nelly voor om naar voren te komen, dat praat makkelijker voor hem en luistert makkelijker voor Nelly. Dat vindt ze meteen een goed plan en verhuist met brancard naar voren.

Lekker geïnstalleerd bij het raam naast de schipper, heeft Nelly een mooi overzicht naar buiten en ook wat er binnen gebeurt. We varen op ons gemakje door de Mercuriushaven, Houthaven, Entrepothaven, het Vuurtoreneiland, Durgerdam en Nieuwerdam. Een vlotte schutting bij Noordersluis van de Oranjesluizen, maar tijd om aan te meren voor de lunch hebben we niet en varen lekker door. Het regenachtige weer maakt hongerig en dan komt de lekkere warme soep die ik heb meegenomen heel goed van pas, samen met de rijk belegde broodjes. Nelly eet van alles een klein beetje en gaat zelfs op de bank zitten, ze heeft de ‘vaarwensboost’ te pakken!

Buiten regent het de hele dag continue, maar binnen schijnt de zon en de sfeer is ontspannen en gezellig. De broers Jan en Kees doen er nog een schepje bovenop en zetten een aantal zeemansliederen in waarbij de rest invalt. Nelly ziet dat iedereen geniet en daar geniet zij weer van!! Ze is zichtbaar dankbaar voor de mensen om haar heen en alles wat voor haar wordt gedaan. In de middag geniet ze verder, nu met stille teugen…
Veel foto’s, Engelse drop en onderonsjes, dan komt de Marina haven weer in zicht.

Met de paraplu uit nemen we afscheid van elkaar, maar niet voordat Nelly ons heel hartelijk bedankt met een lekker boerenkaasje uit de Krimpenerwaard. We zwaaien haar uit met de wetenschap dat het een mooie dag met een gouden randje was! Lieve Nelly, het was bijzonder om jou aan boord te hebben!

Vaarwel Nelly
Auteur Vaarwens / Marjon

Met dank aan:
Dagschipper Onno en boots Marjon voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Nelly 101
Nelly 105
Nelly 108
Nelly 109
Nelly 110
Nelly 118
Nelly 124
Nelly 125
Nelly 126
Nelly 135
Nelly 140
Nelly 143
Nelly 145
Nelly 147
Nelly 160
Nelly 164
Nelly 167
Nelly 173
Nelly 176
Nelly 179
Nelly 181
Nelly 184
Nelly 187
Nelly 192