Skip to main content

Vaarwens 1093 op 25-09-2022

1093 Joop 10Bootjesmens neemt afscheid van het varende…

Onze gast is Joop (geb. 1939) uit Deventer. Door de uitgezaaide botkanker is hem niet veel tijd meer gegeven, dus wil hij afscheid nemen van zijn liefde voor het varende. In het ziekenhuis krijgt dochter Marijke de tip dat hij nog kan gaan varen en gelijk vult ze voor haar vader de intake in op onze website. Joop zijn scheepje ligt nog in Hasselt te wachten op haar schipper, maar vandaag komt hij na de vaardag nog éénmaal langs met de ambulance om voorgoed afscheid te nemen. Eerst gaat hij vandaag nog lekker varen met de MS Vaarwens en hij heeft mazzel! Het wordt een prachtige zondag…

In Amsterdam is de rust weergekeerd en blauwe luchten worden afgewisseld door Hollandse wolken. Dagschipper Klaas en Lyda treffen alle voorbereidingen en al snel is het gezellig aan boord als het zonnetje naar binnen schijnt. Nu maar wachten op de SAW die uit Deventer moeten komen…

Een mooie impressie van de dag van schipper Klaas:

Op zondag vangt de beleving immer wat later aan. De ambulance met Han en Heidi als verzorgers arriveren met Joop, dochter Marijke en zoon Johan om 11.45uur. Bij begroeting naast de Kraanbaan zijn Joop en Klaas al op speaking terms. In een ver verleden heeft Joop net als de schipper met de KNSM op West Indië gevaren. Zijn ogen lichten ook direct op als Klaas hem vertelt dat de belendende Kraanbaan als ligplaats diende voor onze (destijds!) nationale trots, de walvisvaarder Willem Barendsz II. Zijn opa heeft nog gediend op de walvisvaart.

Na een snel welkom en koffiemomentje steken we om 12 uur van wal en wenden de kop natuurlijk richting het Oostelijk havengebied. Joop heeft er zin in en we plaatsen de brancard op de brancaardlift naast Klaas. Prachtig dat de lift nog wat omhoog kan zodat de Joop op gelijke ooghoogte met Klaas ligt. Joop is helder en vraagt en vraagt maar. De voormalige NDSM, waar veel KNSM schepen het licht zagen, de ADM, het REM eiland, de Shell toren. Joop als ervaren bootjesman vindt Klaas maar zo zo sturen. De neus gaat maar heen en weer! Tja, de mast ligt al plat dus geen hulpvaardige automatische piloot Joop, je zult het met mijn kunsten moeten doen. Desondanks vinden we het Oosterdok, waar verhaald wordt over de marinewerf en -haven, alsook van de Kadijken, ooit locatie van de KNSM schepen. Het VOC schip de Amsterdam wordt bewonderend bekeken, waarna het IJ weer opgezocht wordt.

Het fotoboek van het Oostelijk havengebied vindt daarbij gretig aftrek. Waar eens het mooie KNMI gebouw stond, staat nu het BIM huis. Joop mijmert over de pakhuizen, de schepen, de kranen, de producten, die opgeslagen lagen. Klaas - ook de jongste niet meer(!) - kan er heerlijk van meepraten. Sumatrakade en daarna Surinamekade. Loods 6, waar zowel Joop als motorman en Klaas als stuurmansleerling op de Oranje Nassau, het passagiersschip van de KNSM, het ruime sop kozen. Kort geleden ontmoette Joop nog een Antilliaanse dame, die de reis naar Nederland op dit schip maakte. In de groepsaccommodatie.. Jaja, op latere leeftijd komt het verleden makkelijk boven.

Ons gezelschap wil om 3 uur weer op de kade staan dus zoeken we direct de Oranjesluizen op en koersen na het schutten naar Durgerdam. Lyda bereidt de lunch voor en sightseeënd draaien we door het mooie Zuiderzeeplaatsje onderwijl genietend van de HEMA lekkernijen. Bij uitvaren van Durgerdam worden we uitgezwaaid door oud-walvisvaarder Dick van Amerongen. Joop is inmiddels wat weg gesluimerd. Kan hij wat bijtanken voor zijn volgende meer emotionele toer. Het afscheid nemen van het - met eigen handen gemaakte - scheepje ‘Johan’, later omgedoopt tot ‘Melanie’ zal Joop - maar ook zijn kinderen - zwaar vallen. Vroeger voeren Johan en Melanie veel mee met hun ouders, maar op latere werd dat beduidend minder. Ze nemen echter met veel plezier het roer over en houden de Vaarwens soepel op koers.

Op de terugweg naar de Marina schieten we natuurlijk ook Zijkanaal K binnen. Voor ons bemanning gesneden koek, maar voor de gasten altijd een prachtige vaart terug in de tijd. Aan de noordzijde van het IJ ook genoeg te zien. Het Mandelahuisje bij de Sixhaven, de ingang van het Noord-Hollands kanaal, de Shell toren met duizelingwekkende schommels, het Eye museum en ga zo maar voort. Kort voor de Marina wordt Joop er weer bijgehaald en hij kan nog juist meemaken dat een flink passagiersschip - bestemd voor ontheemden - een haven binnen gemanoeuvreerd wordt. Even na drieën liggen we weer vast en volgt de gang van Joop vanaf de lift via de gangway, zoals Joop onze landgang noemde, naar de ambulance. Joop, Johan en Marijke, jullie zijn een goed stel. Alle sterkte bij afscheid nemen van de Melanie en voor de komende tijd.

Vaarwel Joop
Auteur Vaarwens / Klaas

Joop: † 30-09-2022

Met dank aan:
Dagschipper Klaas en boots Lyda voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Waternet voor de vlotte brugbediening door de stad
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lief bericht van de familie:


“Zondag 25 september is de laatste wens van onze vader Joop uitgekomen.
Nog een keer varen, dankzij stichting vaarwens is dit mogelijk gemaakt en zijn wens uitgekomen. Joop heeft zelf een boot gebouw en meer dan 45 jaar mee gevaren.
Wat een fantastische dag en wat een lieve, betrokken vrijwilligers. Onze vader is 5 dagen later vredig ingeslapen.
Bedankt stichting vaarwens”


Joop 11
Joop 14
Joop 15
Joop 25
Joop 26
Joop 27
Joop 29
Joop 46
Joop 50
Joop 55
Joop 56
Joop 59
Joop 61
Joop 65
Joop 69
Joop 72
Joop 87
Joop 89
Joop 91
Joop 92