Skip to main content

Vaarwens 1094 op 26-09-2022

1094 Corrie10De herfst doet zijn intrede…

Onze vaargaste is Corrie (geb. 1948) uit Zaandam. Ze is in de herfst van haar leven gevonden door de woekerplant die haar lichaam teistert en ze wacht op wat gaat komen. Via de zorg van Evean Oostergouw (afdeling de Gorter) wordt ze getipt op de mogelijkheid nog eens te gaan varen. Corrie komt uit de Zaanstreek en wellicht wil ze nog graag één keer haar stad vanaf het water zien om afscheid te nemen. De zorg helpt met het invullen van de intake en vandaag is het zo ver…

De herfst doet zowel meteorologisch als fysiek zijn intrede, want het waait straf en het miezert als dagschipper David en boots Henk in Amsterdam op de Vaarwens aankomen. Geroutineerd maken ze het schip klaar, halen broodjes en zetten koffie. Nu is het wachten op de WensenAmbulance Amsterdam met Corrie en haar naasten…

Een vaardagverslag van schipper David:


Van miezeren is het weer veranderd in regenbuien. De kachel aan en een fijne temperatuur creëren.
Ambulance Wens Amsterdam is mooi op tijd en rijdt om 10 uur door de slagboom. De rest van onze gasten arriveren vrij snel daarna. Even oponthoud bij de slagboom omdat er een cijfer niet klopt bij de kenteken herkenning.

Aan boord zijn Corrie, haar man en zus met man (zwager dus). Daarnaast de chauffeur van de ambulance en twee verpleegkundigen (waarvan er één wordt ingewerkt). Terwijl we aan de koffie met soesjes zitten worden de plannen voor vandaag besproken. De bestemming wordt ‘De Zaanse Schans’. De familie komt uit Zaandam maar heeft de plaats nog nooit de vanaf het water gezien. En ook nog nooit een molen van binnen bezocht. Dus op naar de Voorzaan.

Het schutten in de sluis gaat zeer voorspoedig, de bruggen inclusief de spoorbrug worden keurig één voor één voor ons geopend. De familie kijkt hun ogen uit. “Kijk dat hout daar aan die brug heb ik nog aangelegd!” aldus de man van Corrie. Verder allemaal bekende plekken te zien, maar nu vanuit het varend perspectief.

Na nog even de adelaar bekeken op de zeepfabriek, zijn we zeer op tijd bij de Zaanse Schans. De zwager van Corrie legt alles keurig vast op video. De herinneringen worden vastgelegd…
Daarna aangemeerd bij de houtzaagmolen Het Jonge Schaap. Iedereen natuurlijk naar binnen voor een rondleiding. Dank aan molenaar Tim Doeves en zijn gehele team voor wederom een gastvrij ontvangst.
Daarna de lunch genoten en weer terug naar Amsterdam.

De tocht met bruggen en sluis gaat weer zeer voorspoedig. Dus nog even tijd om ‘bootjes’ te kijken bij Royal Huisman waar diverse megajachten voor de deur liggen. Aangekomen bij de Coenhaven heb ik toestemming gevraagd om in te varen. Het zojuist aangekomen cruiseschip uit Stockholm (voor asielopvang) bekeken en ook nog even doorgevaren naar het superjacht dat daar ook in de haven ligt. Het is gebouwd in Makkum en eigenaar is onbekend. Men zegt dat het 400 miljoen euro heeft gekost….. Wederom onze ogen uitgekeken!

Tja, dan is de dag toch tot einde en de ogen waren bij het afscheid nat, net als het weer buiten…
Liefs en liefde voor de hele familie.

Vaarwel Corrie
Auteur Vaarwens / David
 
Met dank aan:
Dagschipper David en boots Henk voor hun inzet
WensenAmbulance Amsterdam voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Corrie12
Corrie13
Corrie15
Corrie20
Corrie21
Corrie28
Corrie30
Corrie38
Corrie41
Corrie49
Corrie54
Corrie55
Corrie56
Corrie64
Corrie66
Corrie70
Corrie73
Corrie76
Corrie91
Corrie97