Skip to main content

Vaarwens 1109 op 25-10-2022

1109 Diny 10Zout water onder de kiel…

Vandaag is Diny (1946) onze gaste. Ze is getroffen door de ziekte van Parkinson en het gaat niet goed met haar. Bart (van Flevo Marine Service) maakt gratis ons kantoor in Naarden schoon en heeft ook al meerdere keren geholpen bij schoonmaken van de MS Vaarwens. Aarzelend nam hij contact met ons op of zijn moeder een vaarwens kon krijgen, waarop wij uiteraard direct positief hebben gereageerd. Vandaag gaat de Amsterdamse een dagje vanuit haar stad varen.

In de Amsterdam Marina zijn de temperaturen nog steeds hoog voor de tijd van het jaar en het weer is ‘zacht’ te noemen. Dagschipper René en zijn echtgenote Francoise verzorgen vandaag samen met Els de vaardag en allen zijn mooi op tijd al in de weer om alles klaar te zetten. Als de broodjes gehaald zijn bij de Hema en de koffiepot pruttelt, is het wachten op Diny…

Een prachtige impressie van schipper René;


Even na 10 uur komt Diny met haar 2 Barts aan. We dopen ze Bart sr. en Bart jr.
Dichter bij de Vaarwens wonen kan bijna niet, want de familie woont in Tuindorp-Oostzaan. Het is dus een thuiswedstijd. Diny heeft bij het aan boord komen al een glimlach op haar gezicht en die is eigenlijk de hele reis niet meer weg geweest. Zelfs niet tijdens het schoonheidsslaapje na de lunch.

Bart sr. en Diny hebben veel samen gevaren op hun eigen schip. Heel het land door. De Randmeren, de Vecht, de Waal, de Maas en de IJssel. Alleen niet zo veel in Noord-Holland, want daar is altijd meer wind dan in de rest van het land. Ook vandaag staat er nog wel wat wind, maar het weer oogt toch redelijk vriendelijk. In overleg met de familie besluiten we naar IJmuiden te varen, want daar zijn ze nog nooit geweest met een boot. Even de Vaarwens kennis laten maken met het zoute water, maar wel binnen de pieren want buiten op zee staan nog golven van 1,5m.

Het is wel doorvaren naar IJmuiden, anders is er geen tijd om in de buitenhaven rond te kijken. Gelukkig kunnen we zo de Zuidersluis in varen samen met een bunkerboot. Aan de zeekant besluiten we eerst te gaan lunchen op de Zuiderremming. Zeelucht maakt hongerig. Diny ging er even goed voor zitten en liet het zich goed smaken. Wij allemaal trouwens, want de lunch was weer heerlijk. Tijdens de lunch kwam de enige bui van de dag over dus de timing had niet beter kunnen zijn.

Vervolgens los gegooid en een rondje door de buitenhaven gemaakt, even zout water onder de kiel... Langs de enorme bulkcarriers bij Tata-Steel en om het Forteiland (het Pampus van IJmuiden) heen. Daarna door de Vissershaven met de daar gemeerde ferry naar New Castle en de vele vissersschepen (die het momenteel heel zwaar hebben).
De sluis opgeroepen en we konden meteen invaren voor de terugweg. Bart Sr. heeft het schip vakkundig terug naar Amsterdam gevaren, waarbij we onderweg nog een aantal zeeschepen tegenkwamen.
Even voor 4 uur legden we voldaan aan in de Amsterdam Marina.

Wij: Els, Françoise en ondergetekende hebben enorm van jullie gezelschap genoten. Ook de liefde van vader en zoon voor moeder was heel mooi om te zien, net als de glimlach op Diny haar gezicht omdat haar Barts dicht in de buurt waren, de hele dag en op een boot nog wel.
Wij wensen jullie heel veel sterkte toe de komende tijd,
 
Sterkte Diny
Auteur Vaarwens / René

Met dank aan:
Dagschipper René en bootsen Els en Françoise voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Sluizen IJmuiden voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een mooie video van Bart:

 



Diny 103
Diny 104
Diny 110
Diny 114
Diny 115
Diny 116
Diny 117
Diny 121
Diny 123
Diny 125
Diny 126
Diny 129
Diny 134
Diny 135
Diny 136
Diny 137
Diny 139
Diny 141
Diny 148
Diny 150