Skip to main content

Vaarwens 1113 op 02-11-2022

1113 Gon 10Dubbel genieten…

Vandaag vaart Gon (geb.1949) uit Zaandam en ze komt samen de 90 jarige Stien, een goede kennis die op dezelfde afdeling verblijft. Gon trof het niet, want naast de ziekte van Parkinson heeft ze hersenletsel door een acute hartstilstand opgelopen. Ze is hier uitgekomen en in haar hoofd kan ze nog alles maar de werkelijkheid is anders…
Onze tweede gast is Stien. Ze zit in een rolstoel en is volledig hulpbehoevend. We gaan vandaag dus dubbel genieten!

In Amsterdam neemt de wind langzaam af en begeleid door Hollandse wolkenluchten komen dagschipper Ton en boots Aleid aan boord. Ze maken snel de Vaarwens klaar en staan klaar om onze gasten uit Zaandam te ontvangen.

Een prachtige impressie van de dag, geschreven door schipper Ton:

Het is Woensdag 2 november, de Vaarwens ligt er goed bij in de haven van Marina Amsterdam. Het waait nog vrij stevig uit het Zuiden tot Zuidwesten, maar de zon schijnt ook. Het wordt een goede dag om een leuke tocht te maken. We maken alles gereed en zetten de stoelen klaar en gaan ook koffie zetten. Voor de zekerheid halen we ook de mobiele gaskachel tevoorschijn, want de gast en haar vriendin zijn niet meer de jongste.(achteraf was het gelukkig niet nodig om de kachel te gebruiken).

Om half elf gaat de telefoon en de gast laat weten dat ze er met een minuut of tien zal zijn. En inderdaad even later komt de rolstoeltaxi aan en halen we onze gaste Gon op bij de parkeerplaats. Gon stapt uit en loopt met de rollator, haar vriendin Stien zit in een rolstoel en wordt door ons naar boord gereden. Hun begeleidster is Marjo, de schoondochter van Gon. Eenmaal aan boord heten we onze gasten nogmaals hartelijk welkom en komt Aleid met thee en koffie en een lekkere soes. Na een kleine uitleg en wat discussie wordt besloten om richting de Zaanse Schans te varen.

Na het uitvaren is het al snel gezellig achterin onder de kuiptent waar de zon het toch aangenaam maakt en kijken de dames naar de schepen en de gebouwen. Eenmaal op de Zaan gaat het al snel over de veranderingen die in de jaren hebben plaats gevonden, Gon en Stien, maar ook Marjo kennen het hier van vele jaren geleden. Ook in de sluis wisten ze te vertellen welke gebouwen er vroeger stonden daar in de buurt.

Vervolgens werd de oude Verkadefabriek gepasseerd met vlak daarbij een theehuisje, dit theehuisje moet op een schilderij van Monet staan volgens Marjo. Helaas moesten we bij de spoorbrug iets langer wachten, maar daarna konden we doorvaren naar Het Kalf. Daar had Stien 38 jaar in een woonark gewoond. Vervolgens gingen we naar de houtzaagmolen Het Jonge Schaap waar we konden aanleggen, al de molens draaiden stevig op de krachtige wind. Aleid had reeds alles in gereedheid gebracht voor de lunch. Omdat de tijd beperkt was en de dames niet eenvoudig de molen in konden, kwam er een vrijwilligster van de molen met een model aan boord om uitleg te geven over de werking van de molen. Ook werd aan de dames uitleg gegeven over de geschiedenis van de molens in de Zaanstreek. Dit alles werd door Gon, Stien en Marjo zeer gewaardeerd.

Na de lekkere en goede lunch werd weer koers gezet richting Amsterdam. Gon ging met Marjo even lekker voorop zitten en Stien ging met rolstoel op het plateau achter het roer zitten om het sturen is te oefenen. Iedereen had een heerlijke middag. Eenmaal op het Noordzeekanaal ging Gon toch maar naar binnen en ook Stien vond het welletjes achter het roer en ging weer naar achteren. Nog even door zijkanaal H gevaren, waar de grote diversiteit aan woonarken werd besproken.

Om half vier zou de rolstoeltaxi(vervoer op maat) weer bij de Marina van Amsterdam zijn. Om zeker te zijn moesten we om 15:15 terug zijn. Dit lukte precies en tijdens het aanleggen kwam de taxi reeds aangereden. Dit leidde wel tot een redelijk snel afscheid, maar dit was niet minder hartelijk en alle drie de dames hadden een geweldige dag gehad lieten ze weten. De dames waren op tijd weg, want de zon liet het ook meer en meer afweten. De VAARWENS had weer een mooie dag achter de rug.

Sterkte Gon en Stien
Auteur Vaarwens / Ton

Met dank aan:
Dagschipper Ton en boots Aleid voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Gon 100
Gon 102
Gon 103
Gon 106
Gon 109
Gon 118
Gon 121
Gon 123
Gon 124
Gon 125
Gon 126
Gon 128
Gon 129
Gon 130
Gon 137
Gon 142
Gon 143
Gon 145
Gon 147
Gon 149
Gon 152
Gon 154
Gon 156
Gon 161