header2

We hebben in 2023 gevaren op:

Vaarwens 1130 op 18-01-2023

1130 Simeon 10“Vier het leven en neem jezelf niet te serieus!”

Op deze mooie winterdag gaan we het water op met Simeon (geb. 1971) In juni heeft Simeon de diagnose kanker gekregen en sindsdien heeft hij slecht nieuws op slecht nieuws gehad. Het gaat momenteel heel hard. Afgelopen donderdag kreeg hij het bericht dat hij is uitbehandeld, waardoor de chemo’s zijn gestopt en er zullen geen operaties meer worden gedaan. Zijn partner Saskia is arts en vindt ons via socialmedia. Op de intake vermeldt ze; “Mijn man komt van oorsprong uit Rotterdam en is daar als kind ook opgegroeid. Hij is dol op water en boten, hij groeide op in een flat en het water was zijn vrijheid…” Vandaag gaat hij die vrijheid nog éénmaal ervaren, want het gezin wil alles uit de tijd die hun wordt gegeven halen.

In Amsterdam schijnt de zon na een koude nacht weer dapper over de stad. Dagschipper Wouter maakt samen met bootsen Gerrit en An het schip klaar voor ontvangst van het gezin. Simeon kan nog zitten en stappen, dus komen ze met eigen vervoer uit Drunen. We gaan er een mooie dag van maken!

Een prachtig verslag van schipper Wouter:


Een zon & een wolk, een lach & een traan…, zo valt in één zin deze prachtige vaardag samen te vatten.
Na dagen van aaneengesloten regen en storm na storm, is het een verademing dat de zon vanochtend volop schijnt en de wind niet veel meer is dan een matig briesje. De koffie pruttelt op de Vaarwens als onze gast van vandaag - Simeon met partner Saskia - al vroeg arriveren vanuit het Brabantse Drunen (in deze tijd van het jaar ook wel Dwergonië genaamd). Het samengestelde gezin bestaat verder uit 3 volwassen dochters en 2 volwassen zonen, waardoor het vanaf de eerste minuut een gezellige boel is aan boord van de Vaarwens.

Na een kort welkomstpraatje gaan zo snel mogelijk de trossen los, want vandaag is een uitgelezen kans om weer eens wat mijlen te gaan maken op het open water. Vanuit de Marina varen wij langs de imposante zeeschepen die gemeerd liggen bij de Damen Shipdock werf. Vervolgens zijn we even lang het vluchtelingen-opvang schip in de Coenhaven gevaren, waarna we de koers verlegden richting Amsterdam stad. De gasten genoten volop van alle mooie vergezichten rondom het IJ, waarbij Simeon als een volleerd schipper de Vaarwens met strakke hand richting Oranjesluizen stuurde. Na een vlotte schutting werd onder een blauwe lucht het Buiten-IJ opgevaren en kwamen wij al snel op het ruime open water. Het IJ-meer lag er vandaag mooi kalm bij en het forteiland Pampus straalde in de verte al in de zon.

Simeon was ondertussen als roerganger afgelost door één van zijn dochters die ons vanaf Pampus strak richting Muiden stuurde. Waar het ’s zomers vaak zwart ziet van de bootjes, was het vandaag optimaal genieten van de weidse leegte. Enkel de Vaarwens en duizenden aalscholvers, verder niemand…
Het machtige Muiderslot werd gepasseerd terwijl de Vaarwens de Vecht opvoer naar onze ligplaats van vandaag bij de Koninklijke Zeil & Roei vereniging. De motor ging op stil en daar verscheen boots An van onder uit de kombuis met een heerlijke lunch.

Op de terugreis naar Amsterdam zijn wij nog even de mooie haven van Durgerdam aangelopen en na de passage van de Oranjesluis, konden we de oase van rust in Nieuwendam ook niet aan ons voorbij laten gaan. Het weer was gestaag aan het omslaan. Vol bewondering werden de prachtige woonarken in de Pereboomsloot aanschouwd en dit alles zo dicht grenzend aan de industrie. De zon had ondertussen plaats gemaakt voor wolken en spetters gingen over in regen. Het was goed dat de Vaarwens alweer in de veilige beschutting van de stad voer.

Het begon nu al snel te schemeren zodat het einde van deze fijne dag in zicht kwam. Terug langs het C.S. gevaren, nog even een snelle blik geworpen op het Veronica schip. waarna weer af werd gemeerd in de Marina. Bij het afscheid van deze warme familie kwam Simeon als verrassing met een prachtig tegeltje voor ons op de proppen: “Vier het leven en neem jezelf niet te serieus! Siem…”


Vaarwel Simeon
Auteur Vaarwens / Wouter

Simeon: † 13-02-2023

Met dank aan:
Dagschipper Wouter en bootsen Gerrit en An voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Simeon 100
Simeon 101
Simeon 103
Simeon 108
Simeon 111
Simeon 114
Simeon 115
Simeon 117
Simeon 127
Simeon 135
Simeon 141
Simeon 142
Simeon 149
Simeon 152
Simeon 153
Simeon 155
Simeon 156
Simeon 161
Simeon 167
Simeon 168
Simeon 171
Simeon 183
Simeon 186
Simeon 188

E-mail