Skip to main content

Vaarwens 1154 op 21-04-2023

1154 Marry 10Positiviteit geeft kracht…

Onze vaargaste is Marry (geb. 1946) die samen met haar man en 4 kinderen de vaardag komt beleven. Ze is getroffen door de ongeneeslijke spierziekte ALS. Via de maatschappelijk werkster Asila wordt Marry getipt op Stichting Vaarwens en Asila vult gelijk een intake voor haar in op onze website. Marry zit in een rolstoel en kan nog een paar stapjes doen. Daarom kan ze met eigen vervoer komen, en vandaag is haar dag…

In Amsterdam treffen schipper Rochus en bootsen Aleid en An voorbereidingen voor de vaarwens. Het is nog steeds geen mooi voorjaar met grijze wolkenluchten en plaatselijk buien, maar binnen laten onze twee gastvrouwen het zonnetje wel schijnen. Ze halen broodjes, zetten koffie en maken het gezellig. De radio klinkt zacht en de geur van verse koffie vult de stuurhut. Nu maar wachten op Marry en haar naasten die uit Lunteren moeten komen…

Een mooi verslag van Aleid:

Na een vlotte reis met hun busje kwamen Marry en Kees met hun 4 zoons, Alex, Eric, Theo en Marcel aan bij de wat grijze en natte Marina in Amsterdam. De Vaarwens lag er warm en schoon bij (Rochus had voor het goede zicht op deze wat druilerige dag de ramen allemaal gelapt en droog gewist). De familie had er zin in en besefte zich dat het een echte gezinsdag zou worden, zonder aanhang en kleinkinderen. Echt met het gezin van vroeger waarbij Marry het middelpunt is deze dag.

Marry en haar gezin kiezen voor een tocht naar De Zaanse Schans en kijken hun ogen uit bij het passeren van de werven, sluizen en alle oude en nog in werking zijnde fabrieken langs de Zaan. Bij Krommenie keren we en meren af aan de steiger van ‘Het Jonge Schaap’, de houtzaagmolen waar met een flinke bries in de zeilen van de molen een enorme boom in planken wordt gezaagd, Kees is hier niet weg te slaan en is erg geïnteresseerd in de werking van de molen. Hij heeft in zijn werkzame leven altijd met hout gewerkt. Hij rooide bomen en verwerkte deze tot kalverenschuren. Er staat menig kalverenschuur van zijn hand in de omgeving van Lunteren!

Na de lunch bij de molen, gaan de trossen weer los terwijl het een beetje opklaart. We scharrelen de Zaan weer af en maken nog een rondje Amsterdam langs de bezienswaardigheden langs de oevers van Amsterdam Noord en iedereen geniet met volle teugen. Af en toe kam de zon even door, maar het echte zonnetje waren Marry en haar mannen met zoveel positiviteit! Marry genoot van de boottocht én van haar mannen. Zij vertelde - en liet ook zien - heel positief in het leven te staan, ondanks de slechte diagnose die zij een jaar geleden heeft gekregen. Ze geniet van alles wat er nog wél kan en probeert dit ook naar haar omgeving uit te dragen zodat mensen nog graag bij haar langskomen en ze zolang mogelijk onder de mensen zal zijn.

Bij het afscheid waren we allemaal onder de indruk van deze lieve en positieve vrouw. Een goede reis Marry, we hadden met z’n allen een prachtdag!

Vaarwel Marry
Auteur Vaarwens / Aleid

Met dank aan:
Dagschipper Rochus en bootsen Aleid en An voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
WSV de Zuiderzee voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Marry 105
Marry 108
Marry 112
Marry 115
Marry 116
Marry 117
Marry 120
Marry 121
Marry 129
Marry 132
Marry 136
Marry 137
Marry 138
Marry 144
Marry 145
Marry 150
Marry 159
Marry 166
Marry 169
Marry 174