Skip to main content

Vaarwens 1207 op 08-08-2023

Voor de tweede keer genieten...
1207 Ton 10
Het is nog lang geen zomer, maar we mogen blij zijn dat het droog is en het zonnetje laat zich af en toe zien
Vandaag was het de vaarwens van Ton, zijn vrouw Maria en hun zoons Patrick en Danny.
De bemanning van de vaarwens bestond uit schipper Foeke en bootsen Lewie en Henk.

Een verslag geschreven door boots Henk: 

Ton woont met Maria in Budel, tegen de grens van Limburg aan, en moesten dus vroeg hun bed uit om met de Wensen Ambulance Brabant naar Amsterdam te komen. Ans en Jos die het vervoer verzorgde waren stipt op tijd op ze op te pikken. De beide zoons zijn met de trein gekomen.

Doordat het niet zo druk was op de weg was iedereen prima op tijd bij de vaarwens. Ton was nog niet uit de ambulance of we hoorden al waar hij naar toe wilde varen, hij wilde graag naar Forteiland Pampus.
Het was de tweede keer dat Ton een dagje met de vaarwens mee ging en de vorige keer had hij de havens van Amsterdam bezocht en nu dus Pampus.
Foeke en ondergetekende keken elkaar aan waren hier erg blij mee. Al zoveel keer hebben we Zaanse Schans bezocht dat we het fijn vonden om het open water op te gaan.
Het welkomstwoordje hoefde dus niet lang te zijn ofschoon we natuurlijk Tara nooit vergeten te noemen.

Ton heeft al twee maal een herseninfarct gehad, maar wonderbaarlijk kon Ton toch goed verstaanbaar praten, hij kan echter niet lopen en de nieren werkten ook niet mee zoals het hoort. Hij woont nog thuis met Maria en die verzorgt hem met behulp van de thuiszorg. Ton wilt ook graag thuis blijven wonen.

De trossen gingen los en we gingen op weg richting de Oranjesluizen, langs al de bekende gebouwen aan de Noord- en Zuidoever van het IJ. Bij de cruiseterminal lag een gigantisch cruiseschip. Het zou toch wel heel jammer zijn als de cruiseterminal verplaatst wordt naar het westelijkhaven gebied.
Ondertussen had Foeke de oranjesluizen opgeroepen om te horen in welke kolk we geschut zouden worden. Het werd de zuiderkolk en dat verliep zeer vlot. Onder de Schellingwouderbrug door en over de Zeeburgertunnel richting de IJdoorn. Nu merkten we ook dat de wind toch wel was toegenomen en dat er behoorlijke golven waren, maar met de wind in de kont slingerden we weinig. Even twijfelden we nog vanwege het fonteinkruid of we de vaargeul zouden pakken of dat we rechtstreeks de korte route zouden nemen. We besloten de korte route te nemen en het fonteinkruid op de koop toe te nemen.
Bij Pampus aangekomen moesten we even wachten totdat er een sleepbootje wegging, zodat we op zijn plekje konden aanleggen. Een klein plekje en dan nog een stevige wind, maar dat kan je wel aan Foeke over laten. Zonder problemen parkeerde hij het vaarwensschip aan de steiger en toen we vast lagen en de fenders op de juiste plek hadden gehangen had Lewie de lunch al op de tafel gezet. Hema dankjewel het was weer heerlijk.

De terugreis verliep natuurlijk door de hoge golven een beetje hobbelig en daardoor was het zitje voorop ook nat geworden. Foeke hield de wind aardig op de kop dus het rollen van het schip viel reuze mee.
Ton had ondertussen zijn ogen even dicht gedaan en genoot even van de binnenkant.
Bij de IJdoorn werden de golven al wat minder de Oranjesluizen kwamen al snel in zicht. Ook nu weer werden we geschut in de zuidersluis maar nu met een aantal pleziervaartuigen. Altijd leuk om daarna even zijkanaal K in te varen naar de Nieuwendammerdijk met Café Het Sluisje en de mooie en bijzondere woonarken.

Half vier, mooi op tijd dus voeren we de Marinahaven in en moesten we afscheid nemen van de familie, die nog ruim 1,5 uur terug moesten rijden naar Budel.
Ton probeer zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en Maria geniet van elke dag dat jullie samen zijn.
Ton en Maria heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Vaarwel
Auteur Vaarwens / Henk 


Met dank aan:
Dagschipper Foeke en bootsen Henk en Lewie voor hun inzet
Ans en Jos van Wensen Ambulance Brabant 
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
HEMA Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Forteiland Pampus voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen

en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Ton 100
Ton 105
Ton 109
Ton 112
Ton 114
Ton 115
Ton 116
Ton 117
Ton 120
Ton 122
Ton 124
Ton 125
Ton 127
Ton 130
Ton 132
Ton 133
Ton 135
Ton 143
Ton 145
Ton 146