Skip to main content

Vaarwens 1213 op 16-08-2023

Zon, windje en vrolijke mensen op het water…
1213 Johanna 10
Onze gast van vandaag is Johanna (geb.1965). Samen met dochter en kleinkinderen en aanhang zijn zij allen veilig door René en Gerda met de wensambulance vanuit Assen naar Amsterdam gereden.

Een mooi verslag van schipper Wouter:
De zon schijnt al volop wanneer de vrijwilligers Ellie, Gerrit en Wouter aankomen bij de Vaarwens in Amsterdam Marina. Ons mooie wensschip wordt nog even volledig nagelopen en klaar gemaakt voor onze gasten van vandaag. Rond kwart over tien arriveren deze gasten met de ambulance van Stichting Wensambulance Noord-Nederland. Er wordt onder het genot van een vers kopje koffie kennis gemaakt.

Na het welkomstwoordje van de schipper wordt door de familie de wens uitgesproken om vandaag de Zaanse Schans te gaan bezoeken. Zo gezegd zo gedaan.
De John Deere wordt weer tot leven gewekt, de trossen los gegooid en de Vaarwens zet koers via het IJ en Noordzeekanaal naar de Voorzaan. Onderweg kunnen de gasten zich vergapen aan de verschillende schepen en oceaanreuzen die we onderweg tegenkomen.

Na het passeren van de Den Uylbrug zocht de Vaarwens contact met de Wilhelminasluis om een schutting aan te vragen. Het antwoord was: “Vaarwens kom maar gelijk door, want de sluis wordt voor u klaar gemaakt…” Net zo vlot als deze schutting verliep de opening van de daarop volgende bruggen, zodat wij al vroeg de Zaanse Schans bereikten. Het was voor onze gasten volop genieten van de rijke Zaanse historie, en bootsman Gerrit vertelde honderduit over de Zaanse geschiedenis.

Bij Houtzaagmolen Het Jonge Schaap werden wij zoals gewoonlijk weer gastvrij ontvangen. De molenaar kwam zelfs aan boord om een praatje te houden, en heeft de gasten uitgenodigd om een bezoek aan de molen te brengen. Eerst werd er nog een grote groep met toeristen verwacht, maar daarna zouden zij alle tijd voor ons hebben. Dat kwam mooi uit omdat gastvrouw Ellie net de prachtig bereidde lunch op tafel zette. Iedereen genoot met volle teugen van de lekkere broodjes.

Na de lunch hebben we Johanna met behulp van de rolstoel naar de molen kunnen rollen, alwaar de enthousiaste molenaar een hele leerzame uitleg over de molen gaf. Veel dank daarvoor.
Na de rondleiding zagen de gasten nog kans om aan de wal een vers gerookt palinkje op de kop te tikken, waarna iedereen weer aan boord klom en de Vaarwens aan haar terugreis kon beginnen.

Er was een kleine tegenslag tijdens deze reis want de techniek van de Wilhelminasluis liet ons in de steek. Geen schip kon meer schutten totdat er een monteur was opgetrommeld. Wij kozen zolang ligplaats langszij een Duitse binnenvaarder die ook niet verder kon. Na enige tijd werden de lampjes op de sluis gelukkig weer rood-groen en wisten wij dat het niet lang meer ging duren.

Na het verlaten van de sluis en het uitvaren van de Voorzaan werd de steven weer richting Amsterdam gestuurd. De middag liep ondertussen weer op haar einde. Met het oog op de lange reis naar Drenthe die onze gasten nog voor de boeg hadden zijn we rechtstreeks weer naar onze ligplaats in de Marina gevaren.
Na een laatste fotoshoot op de steiger hebben wij afscheid van elkaar genomen. René en Gerda van de wensambulance gingen Johanna na een prachtige dag vol onvergetelijke indrukken weer veilig naar huis brengen.

Vaarwel Johanna
Auteur Vaarwens / Wouter


Met dank aan:
Schipper Wouter en bootsen Ellie en Gerrit 
Gerda en René van Wensambulance Noord-Nederland
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Parkeerwachter Jan voor de hulp met de slagboom
Brandweer Amsterdam-Amstelland kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Wilhelminasluis en bruggen Zaan voor de vlotte schuttingen
Molen het Jonge Schaap voor de ligplaats tijdens lunch en de prachtige rondleiding
En alle overige sponsoren die deze dag mogelijk maakten…


Johanna 104
Johanna 108
Johanna 111
Johanna 113
Johanna 115
Johanna 117
Johanna 118
Johanna 120
Johanna 123
Johanna 131
Johanna 132
Johanna 135
Johanna 136
Johanna 137
Johanna 142
Johanna 144
Johanna 147
Johanna 149
Johanna 152
Johanna 157
Johanna 159
Johanna 161
Johanna 163
Johanna 164