Skip to main content

Vaarwens 1214 op 17-08-2023

Verrassingen langs 't water...
1214 Henk 10
Onze hoofdgast Henk (geb. 1934) wordt, vergezeld door schoonzoon Allard, wordt met de Wensambulance naar de Amsterdam Marina gebracht.
Dochter en kleindochter van Henk volgen er direct achteraan. Een bont, van origine Mokums gezelschap, met dito gezellige tongval en rappe humor. Allard deed dit puur voor zijn schoonvader, want hijzelf zit zijn hele leven al op het water, dus weinig verrassingen’. (of toch…?).

De wens was eigenlijk om door Amsterdam zelf heen te varen. Dat is echter met de Vaarwens nogal een onderneming, omdat het schip te hoog is. Dan ben je vooral veel aan het wachten op bruggen die open moeten. Dus stelde schipper David voor, om naar de Zaanse Schans te gaan. Lekker varen, kijken en aanleggen bij de Houtzaagmolen. Daar kan men van het schip af, om de molen van binnen te bekijken. Prima idee!

Henk zat lekker op zijn troon, naast de schipper en keek recht over het water uit. Hij zag dat het goed was en had mooie verhalen over deze route van vroeger. Onherkenbaar was het geworden. Dat wel. Hij praat honderduit vandaag en geniet zichtbaar van zijn gezin en de voorbijschietende uitzichten.

Dochter Joan is een actieve, moderne vrouw. Ze werkt al jaren in de zorg en heeft - bijna als vanzelf - de zorg voor haar vader op zich genomen. Geen sinecure natuurlijk. Ondanks dat ze dat met liefde doet, hakt het er flink in. Zowel fysiek alsook emotioneel. Sinds het hospice vele taken van haar kon overnemen, is er meer lucht. Ze gaat nog elke dag gezellig bij Henk langs, voor een babbel en elkaars gezelschap. Met een zachte glimlach vertelt ze, dat langzaamaan de acceptatie van deze hele situatie over haar heen komt. En dat geeft rust.

Rachél, de kleindochter van Henk en dochter van Allard en Joan is een leuke, frisse, jonge moeder. Ze zag wat op tegen deze dag, omdat ze dacht dat je ook met vreemden in dezelfde situatie aan boord zou zitten. Zo alleen met haar eigen familie werd het ineens een heel ander soort dag dan bedacht. Loslaten en ontspannen was het thema. En dat lukte goed.
Na de rondleiding in de houtzaagmolen en de lunch aan boord, schurkte ze lekker tegen moeders aan. Op de bank gaf ze vervolgens een onvermijdbaar powernapje alle ruimte.

Allard bleek overigens tóch nog te verrassen; als een enthousiaste jongen kwam hij de houtzaagmolen uit en riep naar David: “wat te gek dit zeg! Ik ben er 100 keer langs gevaren, maar ik heb nooit bedacht om aan te leggen en te gaan kijken. Geweldig om zo te zien!” Hetzelfde geldt voor Henk; “Je neemt er nooit de tijd voor he”...

Zoveel mogelijk herinneringen maken. Daar gaat het om. Uitstellen is eigenlijk nooit een goed idee…

Vaarwel lieve Henk. Mooi om jou en de jouwen te mogen ontmoeten.
Auteur Vaarwens / David

Met dank aan:
Dagschipper David en boots Esther voor hun inzet
Wensambulance Noord-Nederland
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven @Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten…


Henk 100
Henk 102
Henk 104
Henk 106
Henk 108
Henk 111
Henk 114
Henk 117
Henk 118
Henk 122
Henk 126
Henk 129
Henk 131
Henk 132
Henk 133
Henk 134
Henk 140
Henk 142
Henk 144
Henk 146