Skip to main content

Vaarwens 1218 op 23-08-2023

Vier het leven
1218 Peet 10
Het wordt deze dag 27 graden, schipper Yoni heeft de tent achter al optimistisch gedeeltelijk op gezet, het beloofd een mooie dag te worden.
Iets eerder dan verwacht arriveren onze gasten. Een oude bekende van ons Jeanet Holstein (ALS patiënt) komt uit de bus rollen in haar rolstoel: “Vandaag is hij het slachtoffer hoor” en wijst naar haar man Peet.
Peet is onze hoofdgast zullen we maar zeggen en heeft de diagnose van een bekende vervelende longziekte. Maar… we weten ook zeker dat we Jeanet ook weer een groot plezier gaan doen vandaag. Een vaarwens voor twee personen dus.
Na de humoristisch opmerking van Jeanet naar Peet, volgde de opmerking “en we vieren het leven hoor”. Vervolgens werden schipper Yoni en Boots Danny getrakteerd op verse Westlandse druiven.

Jeanet en Peet werden vergezeld door hun zoon Sven, schoondochter Jacqueline, kleinzoon Lennon en dochter Debbie. Stuk voor stuk positieve ingestelde gasten die heel goed weten wat hun ouders met “het vieren van het leven” bedoelen.
Hoe knap om te zien hoe dit gezin deze uitdagingen aan gaan, je moeder zwaar lichamelijk beperkt en al 5 jaar ALS en je vader in een vervelende ziekte wat niet meer te stoppen is.

In overleg tijdens de koffie besluiten we het IJ richting Amsterdam op te gaan en te lunchen nabij gaan Durgerdam. En ja, de tent kan openblijven, het weer was zo bijzonder en windstil waardoor we zelfs de gehele tent open hebben gehad.
Aan boord was de sfeer prima en er wordt open over hun ziektes gesproken en gepast wat grapjes gemaakt. In een mooi gesprek met Danny laat Peet weten dat niet zijn ziekte maar de teleurstelling dat hij niet meer voor Jeanet kan zorgen zijn grootste verdriet is. Voor ons weer een signaal over de warmte van dit gezin. Dit werd nog eens bevestigd hoe Sven en Debby hun moeder hielpen in de takels om Jeanet in de sanitaire ruimte te krijgen.

Na de Oranjesluis heeft Peet ons naar Durgerdam gevaren waar we in het zonnetje van de lekker lunch hebben kunnen genieten.
Debbie en Sven konden het water niet weerstaan en hebben zelfs even lekker gezwommen.

Wat Opa kan, kan kleinzoon Lennon ook… dacht hij. En ja hoor Lennon heeft als jongste schipper ons door Durgerdam geloodst.

Op de terugweg was de adrenaline iets gezakt en zagen we zowel Jeanet achterop, Peet voorop, en Lennon in zijn eigen tent even de oogjes dichtknijpen en genieten van het zonnetje.

Rond de klok van vier arriveerde we weer in Amsterdam Marina. De familie Holsteijn gingen nog even naar Loetje voor een na-borrel en Yoni en Danny hielden schoon schip.
Samengevat wat een prachtige dag, met mooie mensen die het leven ondanks alles echt vanuit een positieviteit beleven. Twee ouders die nu de zorg krijgen van hun kinderen en die vanuit hun opvoeding heel goed weten “hoe je het leven moet vieren”.

Heel veel sterkte Peet en Jeanet en kijk uit naar een heel mooi cadeau vanuit het leven, een lieve tweede kleinzoon.


Vaarwel Peet en Jeanet
Auteur Vaarwens / Danny


Met dank aan:
Dagschipper Yoni en boots Danny voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Oranjesluis voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Peet 103
Peet 104
Peet 106
Peet 111
Peet 113
Peet 122
Peet 130
Peet 134
Peet 144
Peet 147
Peet 160
Peet 173
Peet 176
Peet 182
Peet 183
Peet 186
Peet 190
Peet 197
Peet 203
Peet 214
Peet 216
Peet 220
Peet 230
Peet 233