Skip to main content

Vaarwens 1217 op 22-08-2023

Geen Volendam, maar wel een topdag naar de Zaanse Schans……
1217 Gerard 10
Vandaag is Gerard onze vaargast. De aanvraag is door zijn schoondochter Bianca ingediend en met het gezin zien ze uit naar een mooie dag samen. Het liefst zouden ze met het volledige gezin komen, Gerard met Elly, de kinderen met aanhang en de kleinkinderen, maar dan wordt het aantal toch iets te groot voor het vaarwensschip. Dus verwachten wij onze gast met partner en een deel van de familie.
In de aanvraag staat “Mijn schoonouders zijn gek op Volendam en omstreken”. Als Lewi, Rochus en Harrie in de ochtend de dag even doornemen komen we tot de conclusie dat voor 1 dag varen Volendam een beetje te ambitieus is, maar we hopen dat onze gasten de Zaanse Schans een goed alternatief vinden.

Een mooi verslag van boots Harrie:

Als we de dag voorbereiden, waarbij het schip gereed wordt gemaakt en we kort bespreken wie onze gasten vandaag zullen zijn, is er ook nog even tijd voor een kop koffie en nog even wat gezellige gesprekjes, maar dan gaat de telefoon al om kwart voor tien, de gasten zijn gearriveerd op de parkeerplaats (de verwachte file was er niet) en dan is er opeens volle actie. Koffieapparaat aan, fototoestel in de aanslag, rolstoel mee, naamkaartjes op en snel richting de gasten. Die staan ons al vrolijk en vol verwachting op te wachten. Een hartelijke kennismaking volgt en meteen is duidelijk dat het een hecht en vrolijk gezin is. Dat wordt weer een waar genoegen voor ons als vrijwilligers en een goede opmaat om er een mooie dag van te maken. We verwelkomen Gerard, zijn vrouw Elly, zoon Richard, schoondochter Bianca (de veroorzaker van dit alles) en de kleinkinderen Tygo en Denise.
Iedereen wordt welkom geheten aan boord en elke keer zijn de vaargasten weer verrast over de MS Vaarwens, het schip helemaal voor hun alleen beschikbaar is deze hele dag. Nadat schipper Rochus alles heeft uitgelegd over de praktische zaken op het schip komt de spannende vraag. Waar gaat de reis naar toe? Gelukkig is iedereen blij met het alternatief voor Volendam, dus vandaag richting Zaanse Schans. Koffie ingeschonken, soesjes op tafel en iedereen heeft zijn plekje gevonden. De trossen gaan los en de koers gaat richting Zaandam.

Al snel zijn we getuige van geanimeerde gesprekken aan tafel in een stijl die kenmerkend is voor dit gezin, zoals dat voor elk gezin geldt. Ieder heeft zo zijn eigen humor en de gangmaker van de familie wordt ook snel ontmaskerd. Deze fijne sfeer tekent de hele dag. We passeren sluizen en bruggen en vergapen ons aan de mooie huizen aan de Zaan en de vrolijke Jumbo aan de kade natuurlijk niet te vergeten. We leggen aan bij Houtzaagmolen het Jonge Schaap en de familie krijgt weer een geweldige uitleg door de vrijwilligers van de molen. Ondertussen bereiden Lewi en Harrie de lunch voor.
Nou die was niet voor niets op tafel gezet want hongerig kwam iedereen terug van de molen en liet zich de heerlijke broodjes goed smaken. Ook Gerard, tot ieders verbazing. Op de terugtocht was ook weer van alles te beleven. Van een vrachtschip dat de bocht toch wel erg ruim nam tot helpen bij de schutting in de sluis …. In de Franse taal.

Na de voorzaan even stuurboord uit naar de 2 delfts blauwe kussende poppetjes op de kade met dan op de voorgrond onze gasten die dit nadoen. Het genereert perfecte en waardevolle foto momenten. Nog een ronde langs het Centraal Station met de mooi aangelegde steiger vol met mensen en dan draait het schip, langs de Amsterdam Tower met de schommels, weer richting de thuishaven.

Het was een dag vooral van genieten en vrolijk samenzijn met het gezin en even niet te veel bezig met wat hen te wachten staat. Voor alle stemmingen is een plek op de Vaarwens, ook voor de minder vrolijke die er altijd zijn en ook mogen zijn, maar mooie herinneringen maken met elkaar en even een dag de sores vergeten staat toch boven aan de top 10 van de doelen van een vaarwensdag.

De laatste groepsfoto en dan nemen we weer afscheid. Het was een feest voor ons om jullie allen aan boord te hebben. We wensen jullie veel sterkte in de eerstkomende tijd.

Vaarwel Gerard, geniet nog zo lang mogelijk van je fijne gezin.
Auteur Vaarwens / Harrie

Gerard: † 26-03-2024


Met dank aan:
Dagschipper Rochus en bootsen Lewi en Harrie voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven @Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten…

Bedankt voor deze geweldige dag! Mijn vader (en wij) hebben echt onwijs genoten. Hij is nu moe en voldaan met een breede grijns op zijn gezicht.Echt ook onze grote dank voor de crew. Wat een lieve bezorgzamen mensen. Jullie mogen echt trots zijn op jullie stichting 👍❤️
Grt Richard 

Wij willen jullie nogmaals bedanken voor de fantastische vaardag met Gerard de Bruin vorige week dinsdag.
Nu naar buiten kijkend, beseffen wij dat we het helemaal getroffen hebben met het weer die dag.
De dag erna moest het nog even bezinken allemaal en helemaal toen Gerard het verslag met de mooie foto's kreeg te lezen.
Dat was even een traan weg pinken. Ga zo door met jullie mooie werk.

Met vriendelijke groet,
Bianca Massaar
(schoondochter Gerard de Bruin)


Gerard 101
Gerard 105
Gerard 106
Gerard 109
Gerard 111
Gerard 114
Gerard 127
Gerard 130
Gerard 131
Gerard 134
Gerard 135
Gerard 138
Gerard 141
Gerard 144
Gerard 145
Gerard 149
Gerard 151
Gerard 156
Gerard 157
Gerard 160