Skip to main content

Vaarwens 1272 op 06-12-2023

Een dolle dag op de Vaarwens
1272 Margie 10
Vandaag hadden we gasten uit het zuiden, Roosendaal om precies te zijn. Margie met haar dochters, zus en twee kleinkinderen. En….. Margie wist niets van het plan om een dagje te varen.

Een mooi verslag geschreven door boots Lucas:

Ruim op tijd waren schipper Anita en boots Lucas aan boord om de Vaarwens weer vaarklaar te maken. In de winter betekent dat de gaskachel moet branden om het achterschip behaaglijk te krijgen. Anita en Lucas kenden elkaar niet maar na 5 minuten was er al een goede klik. Anita had 10 minuten gefietst en Lucas bijna twee uur in de auto. De gasten hadden een lange reis voor de boeg en er was ruim tijd om elkaar goed te leren kennen en elkaars verhalen aan te horen. 

Na een pittige rit van 2 ½ uur kwam de Wensambulance met chauffeur Cees en verpleegkundige Karin voor elven aanrijden en even later de rest van de familie. De sfeer was meteen goed en de familie was gezellig en zorgzaam voor elkaar. We hebben de kinderen Levana en Damian van 10 en 13 jaar meteen in een zwemvest gehesen en toen hebben we de boot aan de buitenkant bewonderd. Daarna snel naar binnen waar een wachtrij ontstond voor het toilet. Toen iedereen een plekje gevonden had werden de gebruikelijke huisregels en het verhaal van de Stichting Vaarwens besproken en natuurlijk ook de richting van de tocht bepaald. De zon scheen, de wind was rustig dus we gingen het grote water op, richting Pampus. 

Het leven van Margie wordt enigszins draaglijk met hulp van de zuurstoffles. De energie is aardig op en het gaat wel snel bergafwaarts. Niet lang geleden deed ze nog alles zelf maar na een zware Covid besmetting wordt het zwaar. Dit alles heeft geen invloed op de levenshouding van oma Margie. We hebben veel gelachen met en om de dochters Kimberley en Rachel. Alle dagen heel druk was hier wel aan de orde. 

De trossen gingen los en vergezeld met een mooi zonnetje werd er richting de Oranjesluizen gevaren. Regelmatig werd er een bezoekje gebracht aan het voordek maar daar voelde je wel dat het 6 december was. Levana ging eerst even de kat uit de boom kijken maar wilde toch alles weten over het schip en de sluizen. Op het grote water zat ze achter het roer en voer als een geroutineerd schipper richting Pampus. Damian nam het van zijn zusje over en ook hij voer met een echte schippersblik. De rest stortte zich op het voorbereiden van de lunch en toen we aangemeerd lagen aan het eiland werd er smakelijk gegeten van de heerlijke broodjes van de Hema. Alle broodjes gingen op, iedereen had zijn best gedaan. Het mooie weer bezorgde vast een goede trek.

Na een rondje Pampus werd de Vaarwens weer teruggevaren door Levana. Margie ging lekker liggen op de brancard en Damian trok zich lekker terug inde slaapkamer onderin het schip. Bij de Oranjesluizen ging het vlot dus we konden lekker doorvaren naar Zijkanaal K waar Anita veel te vertellen had omdat ze daar gewoond had. Na wat woonboten uitgezocht te hebben zijn we toch teruggevaren naar de Marina waar we rond een uur of vier aankwamen.

Na de gebruikelijke groepsfoto kwam het moment van afscheid. We konden zien dat Margie genoten had van deze dag, die toch heel anders verlopen is dan de high tea die ze verwacht had. Wat een leuke mensen samen en wat een positieve instelling van Margie en haar dochters. Ik hoop dat jullie nog vele mooie momenten mogen meemaken.

Vaarwel Margie,
Auteur Vaarwens / Lucas

Margie: † 03-02-2024

Met dank aan:
Dagschipper Anita en boots Lucas voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven @Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Forteiland Pampus voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Margie 101
Margie 106
Margie 107
Margie 108
Margie 110
Margie 112
Margie 113
Margie 114
Margie 115
Margie 116
Margie 119
Margie 121
Margie 122
Margie 126
Margie 133
Margie 135
Margie 139
Margie 141
Margie 142
Margie 144
Margie 146
Margie 148
Margie 160
Margie 162