header2

Vaardagen 2008

Vaardag 036 op 09-08-2008

Een vaarwens van een zeekapitein!013 Jan 23

Op deze dag hebben we een vaartocht gemaakt vanaf Terschelling. We wilden eigenlijk er heen om even vakantie te houden na 5 drukke weken maar we hebben het nuttige met het aangename verenigd en gevaren met Jan van Duyvenbode. Havenmeester Tjebbe zijn echtgenote verzorgd de zeekapitein al tijden want hij ligt met een onbehandelbare tumor in zijn rug al tijden thuis. Hij voelt zijn einde naderen en wil graag nog éénmaal afscheid nemen van de zee. Tjebbe vraag ons de wens vanaf Terschelling te vervullen, waar we graag gehoor aan geven.
Het werd een memorabele dag!

Vaarwel dappere Jan
Auteur Vaarwens

Met dank aan de KNRM Terschelling
Ambulancedienst Terschelling
en alle anderen die meewerkten aan deze wens

Hieronder het verslag van zijn dochter:

Varen op vrijdag 8 augustus of toch maar zaterdag 9 augustus. Hilda, van de thuiszorg, had samen met haar partner Tjebbe geregeld dat mijn vader op vrijdag 8 augustus mee kon varen met de Meander. Na meer dan een jaar op bed te hebben gelegen is dat natuurlijk geweldig om eens wat anders te zien dan de achterstoep. Er mochten 8 mensen mee en dus gingen mijn moeder, zus haar vier kinderen en ik mee, helaas moest mijn zwager die dag voor drie maanden te varen en hij kon dus niet mee. Hilda had alles voor elkaar, ’s morgens was een collega van haar al vroeg bij mijn vader om hem reis klaar te maken. Om tien uur zou de ambulance komen om hem naar de haven te brengen. Het was niet zo heel mooi weer maar dat mocht de pret niet drukken. Om tien voor negen was er telefoon, Evert had hen gebeld en gezegd dat we het ook uit konden stellen tot de volgende dag, het weer zou dan beter zijn. Er volgde overleg, snel naar het weer van de volgende dag gekeken, en besloten dat we maar op zaterdag meegingen. Hilda weer gebeld en zij ging iedereen afbellen en omzetten voor zaterdag. Op zaterdag was het dan zo ver, het was (gelukkig) stralend weer, vol verwachting wachten op de ambulance die mijn vader naar de haven zou brengen. Klokslag tien uur waren ze er, (geheel belangeloos, echt geweldig) mijn vader op de brancard en wij in de auto er achteraan. Op de haven stonden vele mensen klaar om mijn vader van het ponton aan boord te brengen. Nadat we een warm welkom gekregen hadden gingen de mannen aan de slag, dat vele handen licht werk maken bleek wel want het ging heel vlot dat mijn vader op zijn zetel lag. Mijn neefje en nichtjes vonden het geweldig om weer eens een keer weg te gaan samen met opa. Nadat iedereen een plekje had gevonden aan boord vertrokken we richting Vlieland. Mijn vader had een geweldig uitzicht aan alle kanten en hij genoot er zichtbaar van (wij niet minder….). Door het super mooie weer was het druk op het water en er was dus erg veel te zien. 

Mijn vader heeft altijd op de grote vaart gevaren en hij is ook vele jaren stuurman geweest van enkele roeisloepen van Terschelling.

Tijdens onze vaartocht naar Vlieland kon hij ook zien hoe de vaargeulen bij ons rond Terschelling zijn veranderd. Na een geweldige tocht kwamen we aan op Vlieland, mijn vader had het nog steeds enorm naar zijn zin. Op Vlieland hebben we gegeten en konden de kinderen, net als de hond Joey, even lekker rennen. Na een uurtje werden de trossen weer losgegooid en gingen we weer terug naar Terschelling. Halverwege de rit, buiten even alles van tafel, gingen de motoren even volop open en we gingen echt super hard. Iedereen vond het geweldig en genoot. Op Terschelling aangekomen kreeg mijn vader nog een rondvaart door de haven. Iedereen was weer op de haven om mijn vader weer van boord te halen en terug te brengen naar huis.  Het was een dag waar we allemaal nog lang op kunnen teren, de foto’s en film zullen ons nog lang aan deze dag herinneren. Evert en Inge Bedankt dat jullie de vakantie voor ons wilde onderbreken, het was echt super evenals de verzorging aan boord. Hilda en Tjebbe ook nog bedankt dat jullie dit voor ons hebben georganiseerd.

Jan 10
Jan 11
Jan 12
Jan 13
Jan 14
Jan 15
Jan 16
Jan 17
Jan 18
Jan 19
Jan 20
Jan 21
Jan 22
Jan 23
Jan 24