header2

We hebben in 2016 gevaren op:

Vaarwens 392 op 13-5-2016

Een Goede Vrijdag de 13de, een dag met een lach..

392 Marja 011
Deze datum is voor velen onheilspellend, maar voor Marja is het een dag met een hartelijke lach. Ze is getroffen door kanker en de artsen hebben haar een waslijst aan organen afgenomen, maar de sluipmoordenaar liet zich niet overwinnen. Nu is het laatste restje hoop verloren en Marja is 'uitbehandeld'. Ze besluit het te nemen zoals het is en haalt nog uit het leven wat er in zit. Zo hoort ze van Stichting Vaarwens en meld zich aan. Na een uitgebreide intake met Inge wordt er besloten om toch maar de Stichting Ambulance Wens in te schakelen voor het vervoer, want Marja haar energie is zo goed als op.
De zon schijnt op de laatste warme dag voor Pinksteren, want het weer zal drastisch omslaan. Het is ruim 20 graden en er staat een straffe wind als de ambulance op de haven van de KNZ&RV te Muiden aankomt. Als de deuren openslaan, ligt er een vrouw met een vastberaden moedige glimlach. Evert, haar broers en moeder ontvangen haar met liefde en even later rolt de brancard met aan boord van de Meander V. Er staat vanaf het eerste begin een heerlijke glimlach op Marja haar gezicht, want ze geniet van ieder moment. Respect! Dat je zo mag gaan, met opgeheven hoofd!
De trossen gaan los en weldra passeren er allerlei items waarover Evert wel iets met informatie en humor weet te vertellen. Ook Marja haar moeder, haar partner Ben en broers Ronald en Rudi genieten met volle teugen en de lachsalvo's zijn niet van de lucht.
In de Oranjesluizen zien we onder grote hilariteit een schipper met zijn zeiljacht bijna achterstevoren schutten, nadat hij op een haar na een fonkelnieuw motorjacht ramde en de sluismuren bestookte met het railingwerk van zijn schip. Uiteindelijk besluit hij in totale ontreddering achteruit de sluis te verlaten om af te wachten wat gaat komen... het is tenslotte vrijdag de 13de...
Iedereen geniet en begrijpt hoe Evert het voor elkaar heeft gekregen om er vier boeken vol mee te schrijven...
We maken een prachtige trip door Amsterdam en als we aan het eind van de dag het IJ vuurtje passeren en het Markermeer op varen, waait het ruim winkracht 7. De Meander V knobbelt richting Muiden en bij aankomst op onze ligplaats, liggen er twee schepen op de afmeerplaats van de Meander V. Eén schip vaart snel weg, maar desondanks blijft er nauwelijks ruimte voor de Meander V over om aan te meren. Met kunst- en vliegwerk manoeuvreert Evert de windgevoelige Meander V behoedzaam tegen het veel te korte steigertje zonder schade op te lopen.
"Pffff.... het is toch écht vrijdag de 13de...!" mompelt hij enigszins geïrriteerd als het schip eindelijk vast ligt...
Tijd om afscheid te nemen. Er worden presentjes uitgewisseld, maar ook emoties... Marja houdt Evert stevig vast als ze elkaar vaarwel zeggen en ze huilt zacht.
"Dankjewel lieve schat... Ik heb zooooo ontzettend genoten!"
Ook partner, moeder en broers hebben het even te kwaad, maar het moment van afscheid is onverbiddelijk. Wat blijft, is een warme deken van respect voor de manier waarop deze lieve, ernstig zieke vrouw het laatste stukje wat haar rest met een lach en open armen aanvaart.
Vaarwel lieve Marja...
Auteur Vaarwens.

Met dank aan:
NZ&RV te Muiden en Amsterdam Marina voor het beschikbaar stellen van de faciliteiten
Marianne en Pim van Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer
Oranjesluizen voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt.

-Marja-001
-Marja-006
-Marja-007
-Marja-008
-Marja-011
-Marja-013
-Marja-017
-Marja-019
-Marja-021
-Marja-030
-Marja-032
-Marja-038
-Marja-039


Het verslag van Marja, waarvoor veel dank.
Varen op de Meander
Vaarwens 392, 13 mei 2016

Op Pad:
Pim chauffeur en Marianne verpleegkundige komen aanrijden met de mooie Ambulance van stichting Ambulance Wens. Er is bij ons thuis tijd voor een lekker bakkie en een warmhartig kennismaken met elkaar. De reis loopt voorspoedig. Bij de afslag naar Almere had ik het moeilijk. Graag had ik m’n vader mee genomen met dit uitstapje. Heerlijk dat liggend vervoer mogelijk is, hiermee spaar ik veel energie voor de vaartocht. Onderweg is van alles te zien, we komen de nieuwe brug bij Muiden tegen, die even veel staal bevat als de Eiffeltoren.
Aan Boord Van de Meander:
Door Evert, worden we allen hartelijk welkom geheten aan boord. Zijn gulle lach en hartelijkheid, die kun je niet missen. De Meander is een heel mooi woonschip van Evert en Inge, dat ze zelf vanaf het geraamte hebben opgebouwd. Hierop nodigen ze mensen uit met een vaarwens, die geen lange levensverwachting hebben, samen met hun naaste familie. Heel bijzonder.
Samen Varen en genieten:
Pim bleek gevaren te hebben, ja op schepen wel heel wat groter dan de “Meander”. Hij steekt Evert regelmatig een handje toe. Ook mijn partner is daarbij regelmatig van de partij. Onze anekdotespraakwaterval, Evert, weet de lachers wel voor de dag te toveren gedurende de reis. Onderweg is van alles te zien. Watervogels, verschillende gebouwen en heel veel boten. Voor Pampus zijn we niet gaan liggen hoor. En in de Oranje sluis treffen we een heuse ‘dwarsligger’. In de Marina van A’dam treffen we Zomer (iemand met een T-shirt en korte broek) en Winter (Iemand met IJsmuts en lange broek) die bezig zijn met hun boot. Aan boord worden door Marianne vrolijke borden met de lunch gemaakt. Dat was een feest.392 Marja 017
Hierna voor wie wil even de beentjes strekken in de Marina van A’dam. Aan aparte Hotels is geen gebrek, in de letters van Botel of in een echte hijskraan, kun je overnachten. En over “tiny houses” gesproken, onderweg kwamen we langs een Expo van exemplaren voor op het land. En wat de denken van woonboten. Deze liggen verstopt in de groene long van Amsterdam. En de “Meander” is een wel heel mooi varend exemplaar. Als het rustig is aan boord, dan is de beweging van de boot op het water goed te voelen, dat werkt heel rustgevend. Ik beweeg mee met wat is (meanderen). En beweging was er zeker, in de middag was de windkracht opgelopen tot 6 á 7BF. Het water kleurde er geel van. De schittering van de zon op het water is mooi om te zien. Evert en ik zetten elkaar op de foto en ik bedank hem voor de fijne vaartocht, voor mij en m’n naaste familie.
Van boord en afscheid:
Inge en Evert, Heel hartelijk dank voor jullie gastvrijheid en de mooie vaartocht. Heel fijn dat ik deze tocht met mijn naasten heb mogen maken. Het ontroerd me.
Weer thuis: 
Met liefde en plezier zijn we door Pim en Marianne naar huis gebracht met de speciale Ambulance. Onze hartelijke dank hiervoor. Wat een fijne dag om dankbaar op te mogen terugkijken. Wat een mooie mensen hebben we mogen ontmoeten.

Marja.


Marja schreef nog meer. Misschien voor velen interssante of nuttige informatie:


Mijn Verhaal
In augustus 2014 was bekend geworden dat onafhankelijk van elkaar m’n maag maagkanker en m’n eierstokken eierstokkanker hadden. Hiervoor ben ik geopereerd en behandeld.
In sept 2015 waren de kankercellen van de eierstokken opnieuw aan het aangroeien, beter worden zat er volgens de dokters niet in. Ondersteunende behandeling is wel mogelijk. Na de behandelingscyclus voor de kankercellen van de eierstokken die volgde waren deze vrij snel weer aan het aangroeien rond begin april van dit jaar. Oef wat een mededelingen wat een belevenissen op medisch gebied.

In de tussentijd heb ik een omslag kunnen maken; Als fysiek genezen van de kankercellen volgens de dokters niet mogelijk is dan is helen en genezen op andere fysieke, emotionele, gevoelsmatige, mentale, relationele spirituele gebieden wel mogelijk. Hiermee ben ik aan de gang gegaan. De ondersteuning via het gespecialiseerde Helen Dowling Instituut doet mij en mijn partner goed.

Extra tijd
Extra tijd, zij zorgt er bij mij voor;
 dat ik relaties kon opschonen en zaken kon afronden en of in een rustiger vaarwater kon brengen: bv. dat ik zg. minder geslaagde kanten van mijzelf in een ander licht kan zien omdat ook de achterliggende motivatie duidelijk werd;
 dat de relatie met Mijzelf, anderen is verbeterd, omdat ik weer ben gaan vertellen wat er speelt en wat ik erbij beleef;
 dat het is gelukt om buurtbewoners die voor mij ‘onveilig gedrag’ vertoonden dit met voorbeelden te laten weten en dat ik hen gelegenheid heb gegeven om ook ongewenst gedrag van mij richting hen aan mij kenbaar te maken;
 dat er nieuwe onverwachte contacten ontstaan en mensen uit onverwachte hoek kaartjes sturen, kaarsjes branden, kruisje doorgeven, iets voor ons willen betekenen en of doen;
 dat er momenten zijn van rustig genieten in dankbaarheid zelf of samen met anderen;
 dat contact met anderen maken ook kan door samen leuke dingen te doen;
 dat er onderweg regelmatig humoristische, lachwekkende gebeurtenissen zijn;
 dat de beweging van het water heel rustgevend werkt;
 dat ik talenten in mijzelf en anderen beter kan herkennen en mensen daarmee kan verbinden;
Door hier relatief open over te zijn werkt dit steunend voor mijzelf en anderen. Dat geeft voldoening en dankbaarheid. De opgedane inzichten geven levenslicht, -lucht, bewegingsruimte en kunnen een flinke last van schouders doen vallen. Ik ben heel dankbaar dat ik deze ontdekkingen heb mogen doen.

Ook meer wezenlijke vragen zorgen voor nieuwe inzichten iets waar ik heel dankbaar voor ben.
Wederkerigheid
Ik houd in z’n algemeenheid niet van het principe: Voor wat hoort wat; dit is, jij doet iets voor mij en ik dien dan dit of dat voor jou te doen.
Ik hecht waarde aan het organiseren van Talenten van mensen in wederkerigheid: Ik doe geef dit vanuit mijn hart en van uit vrije wil aan mijzelf en indien mogelijk aan anderen. Anderen doen en geven van uit hun hart en vrije wil aan hen zelf en indien mogelijk aan anderen. Bij die anderen die ontvangen hoor ik dan soms wel en soms niet direct en dat is prima.

Vergeven, schuld en boete, karma
Zelf, zo merk ik nu, heb ik weinig met begrippen zoals vergeven, schuld en boete, karma; Op een gegeven moment weet je bewust of onbewust dat je iets beter anders kunt doen. Als je het bewust weet mag je daar (kort) rauwig om zijn en nagaan of er zaken hersteld kunnen en dienen te worden. Het dan zelf bewust anders doen, dat is voor mij de actie van vergeven. Je zet dan voor jezelf bewust een eerste stap(je) in de nieuwe richting door de intentie uit te spreken dat je iets anders wilt doen, een doel. Dan zet je een stapje in de richting van dit nieuwe gedrag en neem je waar of dit bijdraagt aan het nieuwe gedrag, jezelf dichter bij je doel brengt en waar al mogelijk ook anderen ten goede komt. Als dat zo is dan zet je weer een volgende stap(je) in die richting. Als dat niet zo is dan stel je, je stap(je) bij.
Dit werpt voor mij een heel ander licht op karma (wat je zaait zul je oogsten) en dat is een ware verlichting. Ik was in het contact met bepaalde mensen zo bang geworden voor eventuele negatieve gevolgen van mogelijk ‘verkeerd’ gedrag, dat ik niets meer durfde, geen ‘fouten’ meer durfde te maken.
Angst voor het krijgen van kanker en dementie kwam in deze periode ook naar boven. Naar mijzelf en anderen kijken, soepel, spontaan Leven was toen echt niet mogelijk. Jezelf zijn werpt mogelijk een ander licht op karma, schuld / boete, vergeving.

Kundalini energie
Door omstandigheden was de kundalini-energie in mij ontregeld. Ja, oeps ja, eenmaal gewild of ongewild gewekt, deze energie uitschakelen kon volgens verschillende schrijvers, deskundigen niet. Wat dan?
Terug brengen van deze energie naar het niveau dat bij mijn mogelijkheden past was wel mogelijk.
Dit heb ik tijdens mijn kunstzinnige en coachingopleiding op de Kleine Tiki, met succes naar eigen ingeving en op geheel eigen kracht, kunnen en mogen doen.
Mijn manier om dat te doen was tekeningen (die hoeven niet mooi te zijn) maken van deze energie en dat wat helpt haar naar mijn niveau te brengen. Via de tekeningen kon ik er contact mee maken (voor mij letterlijk door er op te gaan staan) en me voor te stellen dat ik een regelknop in mijn handen had waarmee ik het volume kon regelen van deze energie. Dan voelen tot waar deze denkbeeldige volumeknop te draaien tot het oké voelde. (indien nodig een aantal dagen, weken,.. herhalen). Mogelijk geeft mijn oplossing anderen in een vergelijkbare situatie inspiratie om ook hun eigen oplossingen te vinden.

Ik krijg zelf steeds meer het idee dat het bewust opwekken van de kundalinienergie (via b.v oefeningen, door anderen van buitenaf) mogelijk uit de oude tijd komt en of eigenlijk niet op deze wijze nodig is.
Hoe meer je jezelf bent / kunt zijn, hoe beter je talenten, je kenmerken, je gezondheid ed, je energie (waaronder ook kundalini) met je mee werkt in je leven.

Extentiele vragen die we onszelf kunnen stellen
Er zijn wezenlijke / existentiële vragen die we mogelijk onszelf niet hebben geleerd om te stellen. Vaak omdat we er niet mee opgegroeid zijn. Thuis en op school kwamen ze niet aan de orde of niet expliciet genoeg aan de orde. Hier kwam ik pas achter in het contact met Natuurarts Jes Schalkwijk http://www.vanzelfgenezen.nl/ omdat zij er nadrukkelijk bij me naar vroeg en op verschillende manieren naar bleef vragen. Er was geen antwoord,.... door mijn geslotenheid en of juist grote gerichtheid naar de omgeving, anderen. De ‘antwoorden’ op deze vragen en het daarnaar (in stapjes) handelen geven in mijn ogen doel, richting, ijkpunt in het leven (ook aan talenten, (hoog) sensitiviteit), jezelf zijn en daarmee levenslust.
Het gaat om vragen als:
 Wat wil ik echt, wat wil ik echt niet
 Wat heb ik nodig, waar heb ik behoefte aan
 Wat vind ik zinvol
 Waar heb ik zin in, waar heb ik geen zin in
 Waar word ik blij van
 Waar krijg ik energie van

Een van mijn artsen heeft een mooie tip voor het vinden van antwoorden op dit soort vragen.
a. Leg de vraag voor een tijd lang voor het slapen gaan aan jezelf voor en ben er vervolgens niet mee bezig.
b. Mogelijk vind je na langere of kortere tijd een antwoord / een ingeving. Dit antwoord kun je zien als een doel voor jezelf.
c. Bepaal dan voor jezelf een eerste stap(je) dat je dichter bij het waarmaken van je antwoord /doel (b.v het antwoord op wat wil ik nu echt) brengt.
d. Neem waar of de gekozen stap ook echt bijdraagt aan het op weg zijn naar het realiseren van je antwoord / doel (b.v het antwoord op wat wil ik nu echt).
1. Zo Ja dan ga je verder en kijkt of een volgende stap richting het realiseren van je antwoord / doel (b.v het antwoord op wat wil ik nu echt). Herhaal daarna stap d
2. Zo niet dan stel je de stap die je genomen hebt bij. Herhaal daarna stap d
Het kan z’n verrijking aan je leven geven en aan hoe je kunt zijn. Dat wens ik mensen toe. Als mensen er zelf niet uitkomen, dan kunnen ze het ook samen doen door hulp aan anderen te vragen.

Mocht je er belangstelling voor hebben. In de bijlage hieronder enige info over de Hoog Sensitieve Persoonlijkheid.

Bijlage

Gevoeliger zenuwstelsel / Hoogsensitive Persoonlijkheid
Hierbij een korte beschrijving van:
• a. de grondlegger van het begrip hoog sensitieve persoon, Dr. Elaine Aron.
• b. een hooggevoelige persoonlijkheid op basis van de gegevens van Dr. Elaine Aron.
• c. enige tips voor deskundigen in de gezondheidszorg wat betreft de omgang met hooggevoelige personen en
Hierna vindt u
• d. de vindplaats van websites en vragenlijsten om na te gaan of iemand mogelijk een hoogsensitieve persoonlijkheid heeft.

Beschrijving.

a. Elaine Aron is grondlegger van het begrip hoogsensitiviteit, zij heeft dit door haar benoemde temperament / deze karaktereigenschap wetenschappelijk onderzocht. Zij is Dr. in de (diepte) psychologie, psychotherapeute, wetenschappelijk onderzoeker en zelf hoog sensitief. Onderzoeksmateriaal is bij haar verkrijgbaar.
“Dr. Aron graduated Phi Beta Kappa from the University of California, Berkeley. She earned her M.A. at York University in Toronto and her Ph.D. At Pacifica Graduate Institute, in Santa Barbara as well as receiving training at the Jung Institute in San Francisco” http://hsperson.com (homepage van Elaine Aron)

b. Uit wetenschappelijk onderzoek van Elaine Aron is gebleken dat ongeveer 20 % van de mensen hoog sensitief is. Hun zenuwstelsel is anders dan bij anderen en hun rechter hersenhelft blijkt meer bloedtoevoer te hebben dan hun linker helft. Hierdoor worden meer dingen opgemerkt en doorgaans dieper verwerkt. Dat ieder voordeel ook zijn ook zijn tegendeel heeft gaat ook hier op. Hooggevoelige mensen raken meestal relatief sneller overprikkeld.

Niet ieder hoog sensitief mens is op de zelfde manier en of voor de zelfde dingen hooggevoelig; er zijn naast vereenkomsten veel verschillen.
Hoog sensitiviteit is een te onderscheiden temperament / karaktereigenschap welke niet meer of beter is, maar anders; het een persoonlijkheidskenmerk net als andere temperamenten en is doorgaans erfelijk.

In haar boek ‘hoogsensitive personen” geeft Elaine Aron tips voor deskundigen in de gezondheidszorg, in het onderwijs en werkgevers, die met hoogsensitieve personen (HSP’s) werken

c. Tips voor deskundigen in de gezondheidszorg
~Hoogsensitieve personen, HSP’s versterken stimulatie, dat wil zeggen dat ze subtiliteiten opvangen. Maar ze ervaren ook meer autonome prikkeling in wat anderen slechts matig prikkelende situaties vinden. In een medische context kunnen ze dus gespannener of zelfs ‘neurotisch’ overkomen.

~Haast of ongeduld of dwang zal hun fysiologische prikkeling alleen maar verergeren, en uiteraard helpt extra stress niet om met u in contact te treden of te genezen. HSP’s zijn gewoonlijk consciëntieus en zullen mee werken als ze dat kunnen
~Vraag HSP’s wat ze van u nodig hebben om rustig te blijven, stilte, afleiding, zoals een gesprek, stap voor stap te horen krijgen wat er gebeurt, of een bepaald medicijn.

~Maak gebruik van de betere intuïtie en grotere fysieke bewustzijn van HSP’s; uw patent kan belangrijke informatie voor u hebben als u goed luistert.

~Een geprikkeld persoon luistert slecht en brengt zaken slecht over. Moedig HSP’s aan om iemand mee te nemen om hen hierbij te helpen, om zich op het bezoek voor te bereiden door een briefje met vragen en symptomen op te stellen en instructies op te schrijven en ze aan u voor te lezen aan het eind van het gesprek, en u later te bellen als hen later nog vragen of aandachtspunten te binnen schieten. (Er zullen maar weinig mensen misbruik van maken en de ‘tweede kans’ zal wat van de druk wegnemen als jullie met elkaar spreken.)

~Wees niet verbaasd of geïrriteerd de HSP’s een lagere pijngrens heeft, en een sterke reactie heeft op lage doseringen van medicijnen of meer neven effecten heeft. Dit heeft allemaal te maken met hun fysiologische en niet met hun psychologische verschillen

~Deze eigenschap hoeft niet noodzakelijkerwijs met medicijnen te worden behandeld. HSP’s met een moeilijke jeugd hebben meer last van spanningen en depressies. Dit geldt niet voor HSP’s die daar al mee aan het werk zijn geweest of die een fijne jeugd hebben gehad.

d. Vragenlijsten en Websites
Vragenlijsten
Dr. Elaine heeft aparte vragenlijsten ontwikkeld om na te gaan of een kind dan wel een volwassene hoogsensitief is, beschrijft de eigenschap diepgaand, licht kort toe met welke gedragingen ADD, Autisme /Asperger ed. hoogsensitiviteit nog wel eens verward kan worden en geeft talloze tips om evenwichtig met hoogsensitiviteit om te gaan.

De vragenlijst voor volwassenen en kinderen is naast het boek ook te vinden op b.v. http://hsperson.com/ (homepage van Elaine Aron)

Een aantal websites
http://hsperson.com/ Home page Elaine Aron:
http://www.hooggevoelig.nl/
http://www.hspvlaanderen.be

Zoektermen
Zoektermen hoogsensitieve persoonlijkheid, hoogsensitief, hooggevoeligheid levert veel informatie op;. doorgaans is het aanvullende praktische en of persoonlijke ervaringsinformatie. Daarnaast is ook merkbaar dat de vercommercialisering hier zijn intrede heeft gedaan.

E-mail