header2

We hebben in 2017 gevaren op:

Vaarwens 478 op 17-5-2017

Schipperen... letterlijk en figuurlijk!478 Rien 001

We maken ons klaar voor het laatste rondje Amsterdam voor dit voorjaar. Morgen verkassen we naar Monnickendam, maar vandaag genieten we nog van het heerlijke vaargebied rond Amsterdam/ Muiden.
Onze gast lijdt aan de bulbaire vorm van ALS. Dat betekent dat alles in rap tempo uit valt. Rien is van hetzelfde bouwjaar als Evert, 1953... Een tijdje terug begonnen er dingen te haperen en onderzoek wees uit dat het ALS was... Rien is een vechter, maar beseft dat zijn strijd zinloos is, als hij hoort wat zijn voorland zal zijn! Toch zit hij niet bij de pakken neer en besluit uit zijn resterende tijd te halen wat er te halen valt. Zo voer hij jarenlang met een prachtige BEJA kruiser en genoot van de vrijheid van het water. Dat wil hij nog éénmaal ervaren!

Het wordt warm vandaag.. De zon schijnt nauwelijks, maar de temperatuur haalt tropische waarden, als Rien en zijn vrouw, twee prachtige lieve dochters, een kei van een schoonzoon en een lief kindje van 3 aan boord komen. Rien kan geen woord meer spreken, maar communiceert via de spaakcomputer. Hij heeft er duidelijk zin in! Hij kan - uiterst verzwakt – nog stapjes doen, en eigenzinnig als hij is, scharrelt hij naar boven, de stuurhut in. Op de bank bij Evert, dat is zijn plek... klaar om de dag ten voeten uit te beleven!
De motoren grommen, Danny zorgt, Evert vertelt, iedereen geniet, Rien loopt vol herinneringen... Hij voer hier op eigen kiel samen met zijn geliefden in onbezorgde tijden van weleer, en nu vaart hij met lading en emotie, afscheid en weemoed... maar geniet!!!
Amsterdam!!! Prachtstad aan het IJ en veel meer. Rien geniet, evenals zijn naasten.
“Oh... wat fijn om dit te mogen doen!” flitst er door Evert en Danny hun gedachten.
Op de terugreis vraagt Evert of Rien de Meander V terug wil varen naar Muiden!
Dat is niet tegen dovemansoren gezegd en Rien veert overeind. Hij neemt plaats in de comfortabele stuurstoel achter het roer en er ontstaat een glimlach op het gezicht, dat tot voorbij het beademingsmasker reikt...
“Of je met een Rolls Royce mag varen!” denkt Rien en hij stuurt het schip feilloos terug naar Muiden. Hij schippert, letterlijk en figuurlijk! Hij geniet met gepaste weemoed, maar laaft zich aan de controle over de Meander V.

Dan nemen we afscheid, en het doet pijn! Evert oppert dat – alleen indien er ruimte is – ALS patiënten eens per jaar mee mogen... Zijn naasten buigen het hoofd en schudden, “Nee! Dat gaat Rien niet halen!”

Sterkte fantastische Rien,
Sterkte lieve naasten...

Auteur Vaarwens

Met dank aan:
KNZ&RV voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Amsterdam Marina voor de gastvrijheid
Oranjesluizen Amsterdam voor de vlotte schutting
Vaarvrijwilliger Danny
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Rien-001
-Rien-002
-Rien-003
-Rien-004
-Rien-005
-Rien-060
-Rien-067
-Rien-082
-Rien-083
-Rien-101
-Rien-107
-Rien-113
-Rien-123
-Rien-136
-Rien-145
-Rien-149
-Rien-160
-Rien-162
-Rien-170
-Rien-178

E-mail