header2

We hebben in 2020 gevaren op:

Vaarwens 749 op 19-07-2020

… als de accu leeg is!749 Wiepkje 10
-
Na een zorgzaam leven begint de slijtageslag haar tol te eisen. Wiepkje haar batterijen zijn leeg en traag tikt het trouwe motortje na 87 jaren haar laatste slagen. Met daarnaast een scala van gerelateerde uitvallende lichaamsfuncties, ligt ze in het hospice Zorg aan Zee te Den helder gelaten te wachten op wat gaat komen, maar vandaag gaat ze om ‘vijf voor twaalf’ nog één keertje varen…
-
Al vroeg is er op deze rustige zondagmorgen reuring bij de Vaarwens. Evert doet nog snel een paar kleine reparaties opdat alles weer naar behoren functioneert, Inge verzorgt de catering en de vrijwilligers druppelen binnen. Vandaag is René de dagschipper, Gerrit stuurman en Anneke is de gastdame. Gezamenlijk spreken ze de dag door en maken het programma.
-
Buiten piept de zon door dikke wolkenmassa’s heen en warmt de wereld op, maar vanmiddag zal volgens de weerkundigen de temperatuur flink zakken. De wind is vandaag de grote afwezige en de wereld ziet er vriendelijk uit. De ambulance arriveert en er volgt een warm onthaal. Snel wordt Wiepkje aan boord gebracht en er wordt genoten van een kopje koffie met heerlijke echte bakkersroomsoesjes. Er volgt een kort welkom van de dagschipper en dan gaan de trossen los.
-
Traag schuif de Vaarwens over de gladde Gouwzee, begeleidt door een complete uittocht van jachtjes, want iedereen gaat vandaag op deze prachtige zondag varen. De gebruikelijke route via Marken naar Volendam wordt gevaren en Wiepkje kijkt haar ogen uit. We gaan een eindje naar buiten en besluiten plotseling richting Edam te gaan varen. Na een vlotte schutting schuift de Vaarwens door het kanaaltje naar de kom om daar aan te meren en te genieten van de lunch. Dan gaan de trossen weer los, op weg naar de ‘thuishaven’! Tevreden laaft Wiepkje zich aan de dag en laadt even haar batterijtje weer wat op, maar deze houdt de stroom niet meer vast en het wachten is op het moment dat de accu helemaal leeg is…
-
In afwachting van het verslag van Wiepkje’s naasten…
-
Vaarwel dappere Wiepkje
Auteur Vaarwens.
-
Jachthaven Waterland voor de gratis ligplaats van de Vaarwens
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer
Dagschipper René, stuurman Gerrit en gastdame Anneke voor hun inzet
Bakkerij Kees Gutter voor de broodjes en de koeken
Haven en sluis Edam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Het verslag van haar kinderen:

Met het klimmen van de leeftijd en het toenemen van het aantal kwalen groeit het besef, dat we het einde van onze reis naderen. Toch is de verrassing ontnuchterend als we moeten vaststellen dat na de laatste ziekenhuisopname moeder te ziek is om nog langer thuis te kunnen worden verpleegd. Dankzij de inzet van de mensen van het Gemini Ziekenhuis werd al snel de oplossing gevonden in de plaatsing in het Hospice ‘Zorg aan Zee’, waarbij ook meteen de vraag naar een eventuele laatste wens werd meegenomen. Hieruit kwam al snel de stichting ‘Vaarwens’ als optie naar voren. Vanwege de Corona-crisis worden dit jaar in Den Oever de Vlootdagen niet gehouden. In veel voorgaande jaren was moeder al gast op de boot van de stichting ‘Zonnebloem’ die ’s maandags meevoer. De perfecte oplossing dus. Met dank aan Roelien en Siem van de stichting ‘Wensambulance’ die het vervoer regelden naar Monnickendam werd er een onvergetelijke dag georganiseerd op de geweldige nieuwe boot ‘Vaarwens’. Na nog een paar regendruppels bij vertrek uit Den Helder werden we in een zonovergoten haven hartelijk ontvangen door bemanning Anneke, René en Gerrit. Een heerlijk rondje gevaren langs Marken en daarna aangemeerd midden in Edam waar we met zijn allen de lunch hebben genoten. Daarna weer uitgevaren en langs Volendam met een duidelijk zicht op ‘De Dijk’ de haven van Monnickendam weer opgezocht, waar moeder Wiepkje vermoeid maar duidelijk opgetogen door wensambulance werd opgepikt voor de terugreis naar Den Helder.
Een indrukwekkende dag, niet alleen voor Wiepkje, maar zeker ook voor haar ‘gasten’.

Tekenend Tiny en Pierre, Alie en Jan.

Wiepkje 15
Wiepkje 16
Wiepkje 17
Wiepkje 18
Wiepkje 19
Wiepkje 20
Wiepkje 21
Wiepkje 22
Wiepkje 23
Wiepkje 24
Wiepkje 25
Wiepkje 26
Wiepkje 27
Wiepkje 28
Wiepkje 29
Wiepkje 30
Wiepkje 31
Wiepkje 32
Wiepkje 33
E-mail