header2

Vaardagen 2020

Vaarwens 756 op 28-07-2020

Vriend voor vriend…756 JP 10
-
Onze - reeds jarenlange - vrijwilliger Dick Oosterhaven is al vele vaarwensen op de Meander V met Evert mee geweest en weet wat er op zo’n dag gaande is. Nu is zijn kameraad Jan Pieter ziek en het lijkt niet best. De grote fout van moeder natuur houdt in zijn longen huis en heeft zich inmiddels goed verspreid. Dick stelt hem voor een vaardag mee te gaan en dan wordt het aanmeldformulier ingevuld. Ondertussen worden chemokuren en al wat iets meer zij uit de kast getrokken en onlangs stond JP nog gepland voor een vaarwensdag, maar de chemo ging toen voor, JP blijft vechten!
-
Zodra JP zich iets beter voelt, wordt zijn vaarwens opnieuw ingepland en vandaag is het zo ver. Wolken, blauwe luchten en harde wind domineren het weerbeeld, maar de temperatuur is goed als dagschipper Foeke, stuurman Dick en gastdame An aan boord van de Vaarwens komen. Het schip wordt rolstoelklaar gemaakt en dan arriveert JP met zijn echtgenote en twee zoons. Het weerzien met Dick is hartelijk, maar diep van binnen ook emotioneel. De reden waarvoor ze samen het water op gaan is ook niet niks!
-
De meerlijnen gaan los en de Vaarwens zet koers naar open water. Havenhoppend scharrelt het gezelschap al keuvelend onder het genot van koffie en meer naar Marken, naar de Marina Volendam, naar Volendam zelf, waar wordt aangemeerd en geluncht, daar na de Gouwzee af richting Edam, door de zeesluis, het pittoreske havenkommetje in. Kortom, iedere gelegenheid om iets te bezichtigen wordt aangedaan en JP vergeet vandaag even zijn voorland, want die bleef aan wal!
-
De wolken breken steeds meer en begeleid door prachtige Hollandse luchten, witte koppen op het water en zomerse temperaturen vaart de MS Vaarwens met Jan Pieter aan het roer terug naar Monnickendam. Na te zijn aangemeerd nemen Dick en JP afscheid van elkaar en van de rest van de bemanning, waarna ieder zijns weegs weer gaat en terugkomt in de aardse werkelijkheid van het leven…
-
In afwachting van een verslag van de opvarenden,
Vaarwel Jan Pieter,
Auteur Vaarwens
-
Jachthaven Waterland voor de gratis ligplaats van de Vaarwens
Dagschipper Foeke, stuurman Dick en gastdame An voor hun inzet
Bakkerij Kees Gutter voor de broodjes en de koeken
Haven Volendam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Zeesluis Edam voor de vlotte schutting
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


JP 15
JP 16
JP 17
JP 18
JP 19
JP 20
JP 21
JP 22
JP 23
JP 24
JP 25
JP 26
JP 27
JP 28
JP 29
JP 30
JP 31
JP 32
JP 33
JP 34

E-mail