Skip to main content

Vaarwens 840 op 29-04-2021

We hebben het niet voor het zeggen…840 Leo 10
-
In het najaar van het leven naderen we allemaal onze eindbestemming, maar de weg er naartoe verschilt nogal. Het liefst zouden de meesten gewoon inslapen en niet meer wakker worden, maar het lot heeft vaak iets anders voor ons in petto, want dat hebben we niet voor het zeggen… Zo ook voor Leo (geb. 1935), die gevonden is door de stille killer. Het heeft zich stiekem in zijn lichaam gevestigd en openbaarde zich toen het te laat was. Nu wacht Leo rustig in het ’t Huys te Hoecke te Puttershoek op wat gaat komen en hij wil er nog graag even uit. Dat geeft hij aan bij de verzorgers van het tehuis en die zijn bekend met onze stichting. Al snel zitten ze samen een intake in te vullen, waarna onze planning er direct mee aan de slag gaat, want Leo heeft weinig tijd meer.
-
Na tijden van droogte, regent het vandaag voor het eerst sinds weken weer, en hoe… De natuur is er blij mee, maar wij wat minder, want we willen Leo ook zo’n mooie zonnige vaardag geven als de afgelopen voorgaande dagen. Ook dat hebben we niet voor het zeggen en ook nu moeten Leo en wij ons schikken in het lot. Leo komt samen met Theo - de chauffeur van de rolstoelbus - aan in Amsterdam terwijl het hoost! Een snelle spurt met de rolstoel naar het schip kan niet voorkomen dat we nat worden, maar binnen brandt de kachel en geurt de verse koffie. Dagschipper Henri doet een welkomstwoordje terwijl boots Hanneke de koffie inschenkt en we maken een vaarplan.
-
We besluiten de Zaanstreek op te gaan, want op open water is het allemaal even grijs. Dat valt in goede aarde en Leo geniet ondanks het vieze weer van zijn allerlaatste uitstapje. We schutten in de Wilhelminasluis en gaan de Zaan op, waar de prachtige groene houten huisjes wat kleur in deze trieste weersomstandigheden brengen. Henri zoekt een leuk plekje om te lunchen en even later heeft Hanneke een heerlijke schaal met broodjes en de nodige drinkwaren op tafel gezet. Gezelligheid is troef en we vermaken ons uitstekend!
-
De trossen gaan weer los en we gaan in de afvaart naar de sluis. We hopen dat de weervoorspellers ons niet in de steek laten, want ze beloofden in de middag opklaringen, maar daar is nog weinig van te merken. Al kletsende varen we langs allerlei bezienswaardigheden en de sfeer is opperbest. Leo krijgt ook de vaarwensboost en heeft vandaag energie voor tien. Dan komt de vertrekhaven weer in zicht en behoedzaam legt Henri het schip voor de kant. Het moment van afscheid is aangebroken en we bespeuren enige emotie bij Leo, want de werkelijkheid keert terug! Hij zou willen dat deze dag - ondanks de regen - eeuwig zou duren, maar jah… we hebben het niet voor het zeggen!
-
Vaarwel Leo
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Henri en boots Hanneke voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Discovery Nederland voor de parkeergelegenheid
Broodje Vasum voor de gedeelde sponsoring van de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Leo 12
Leo 16
Leo 23
Leo 24
Leo 25
Leo 30
Leo 32
Leo 34
Leo 38
Leo 39
Leo 46
Leo 50
Leo 51
Leo 53
Leo 54
Leo 55


-