Skip to main content

Vaarwens 871 op 13-06-2021

Even was geluk heel gewoon… 871 Elyn 10
-
Nog geen 60 jaar oud, en dan al afscheid moeten nemen van het leven… het is onwerkelijk, maar wel de werkelijkheid. Elyn (geb. 1962) leeft een heerlijk leven met haar man Nico, totdat de weeffout der weeffouten van moeder natuur haar treft. Elyn gaat het gevecht dapper aan, maar verliest de strijd. Stichting Vaarwens is in de regio rond Broek en Waterland - waar Elyn en Nico wonen - goed bekend en het stel volgt ons op social media. Het is een vaarfamilie, wier hart ook op en bij het water ligt, dus is de keus om nog één keer het water op te gaan met Vaarwens snel gemaakt.
-
Er wordt een intake ingediend en dan blijkt dat het al ‘vijf voor twaalf’ is. De Vaarwens staat de komende week nagenoeg volgeboekt, maar deze mooie zondag was vrijgehouden voor een ‘last minute’ wens, dus wordt het Elyn haar dag! Op de planning wordt snel bemanning geregeld en de wens voorbereid. Vandaag is Hanno onze dagschipper, zijn makker Alfred fungeert vandaag als boots en Lewi is gastvrouw. Ze zijn al vroeg op de Vaarwens bezig het schip klaar te maken terwijl een blakend zonnetje over Amsterdam schijnt…
-
Elyn komt met haar partner Nico en met haar zus en zwager. We halen Elyn met onze rolstoel op met het speciale rolstoelkussen er in, want ze heeft moeite en pijn bij hard zitten. Wat wil je, de ziekte heeft haar lichaam al gesloopt en ze weegt niet veel meer… Zodra de auto arriveert, ontvangt Hanno haar hartelijk en de onverschrokken schipper - ook wel Bonkie genaamd – gooit de eerste grap er al uit. Iedereen lacht en het ijs is gebroken. Op naar de Vaarwens, waar de koffie klaar staat!
-
Hanno maakt een welkomstpraatje tijdens de koffie en hij stelt de mogelijke vaarroutes voor. Elyn wil graag naar Muiden en daar zijn de weersomstandigheden perfect voor. De trossen gaan los en bakboord uit richting Oranjesluizen. Het is druk op het water, want iedere waterrecreant lijkt met dit weer het water op te gaan. Prachtig, de vaarfamilie geniet van de drukte, de bootjes, het gekrioel voor de sluis, het schutten. Het is allemaal zo vertrouwd en zo herkenbaar, dat Elyn vandaag even terug is in vroeger tijden, toen geluk nog heel gewoon was… Ondanks alle drukte krijgen we (zoals meestal) een vlotte voorkeursschutting, waarvoor we erg dankbaar zijn.
-
We varen het Buiten IJ op, langs het vuurtje en passeren Pampus, waarna we Muiden binnen lopen. Ook daar is het een drukte van jewelste, maar de altijd vriendelijke havenmeester Paul maakt graag plaats voor de Vaarwens met haar gasten aan de meldsteiger. Lewi serveert een verrukkelijke lunch waar iedereen van geniet, behalve Elyn… Ze moet het doen met iets vloeibaar. Toch geniet ze van het uitzicht op het Muiderslot en vooral… bootjes, schepen, watersport, varende mensen!
-
We keren terug en zetten weer koers naar Amsterdam en zwager Koos gaat aan het roer. Hij vaart fantastisch. We horen de verhalen van betere tijden voorbij komen, waar Nico en Elyn met hun eigen klassieke zeiljacht in Engeland en Panama hebben gevaren… Toen was geluk nog heel gewoon! Nu komt er een abrupt eind aan alle zeilavonturen en maakt Elyn met haar geliefden een laatste vaartocht! Bij dat besef worden we allen even stil…
-
De reis terug gaat voorspoedig en Elyn zakt ontspannen onderuit in de heerlijke stoel op het achterdek. Het water ruist, de motor ronkt, de zon schijnt en het is een heerlijke temperatuur. Voor even is geluk weer heel gewoon…
-
Vaarwel Elyn
Auteur Vaarwens.

Elyn: † 25-6-2021
-
Met dank aan:
Dagschipper Hanno, boots Alfred en gastvrouw Lewi voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schutting
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-

Een lief bericht van Nico:


Beste mensen,

Enorm bedankt dat jullie Elyn deze mogelijkheid hebben kunnen bieden om samen met mij en haar zus en zwager weer samen op het water te zijn.
Sinds 2 april lag Elyn voornamelijk op bed en is op de tuin na niet meer echt buitenshuis geweest laat staan op het water. Dit was een unieke kans om samen weer op het water te zijn.
Het werd een ongelofelijk mooie dag! Heel confronterend, heel emotioneel maar vooral ook heel intens.
Bijzonder veel lof voor de schipper en de bemanning die naast alle goede zorgen vooral zo begripvol en behulpzaam waren.
Wanneer je eenmaal de beslissing hebt genomen om zo’n dag aan te vragen bij de Stichting Vaarwens, realiseer je je eigenlijk pas dat het geen gewoon uitje wordt maar een bijzondere ervaring en dat is het ook geworden.
We waren dan ook enorm blij en verrast dat jullie zo snel konden reageren omdat de conditie van Elyn sneller achteruit gaat dan gedacht.
Nogmaals enorm bedankt voor deze prachtige dag en de geweldige bemanning.

Nico Dekker
(Partner van Elyn)


Elyn 101
Elyn 107
Elyn 114
Elyn 119
Elyn 120
Elyn 122
Elyn 125
Elyn 127
Elyn 131
Elyn 135
Elyn 139
Elyn 141
Elyn 148
Elyn 151
Elyn 152
Elyn 157
Elyn 159
Elyn 162
Elyn 164
Elyn 168