header2

We hebben in 2021 gevaren op:

Vaarwens 888 op 14-07-2021

Nog éénmaal de Zaan op…888 Jan 10
-
In het Oostergouw hospice te Zaandam ligt onze gast van vandaag te wachten op wat gaat komen. Het ‘bevrijdingskind’ Jan (geb. 1945) heeft behoefte aan lucht en zit gekluisterd aan de zuurstoftank. Daarnaast groeit de ‘woekeraar’ dapper door in zijn hoofd en hij wil nog graag afscheid nemen van zijn roots. Laat nou de MS Vaarwens om de hoek liggen, dus is het voor de hand liggend dat Jan nog éénmaal over het water ‘zijn’ Zaan af vaart. Nadat de aanvraag is ingediend, gaan we aan de slag en vandaag gaat Jan al mee…
-
Nederland is nat en grijs, maar daar trekken we ons niets van aan. Als we met de weersomstandigheden rekenschap moeten houden, zouden veel gasten hun vaarwens missen, dus varen we (bijna) altijd! De temperatuur is goed en de weermannen beloven ons hier in het westen nog een glimp van de zon. Dagschipper Rochus en boots Carla maken het schip klaar voor brancard bezoek en de koffiepot pruttelt. De SAW komt na een kort ritje aan op de haven met daarin Jan en zijn vrouw, gevolgd door zijn twee zussen. Ambulancewens oprichter Kees Veldboer is vandaag zelf chauffeur en met evenveel liefde als hij onze eerste 16 jarige gaste in 2007 naar de Meander V bracht, rijdt hij Jan 13 jaar later naar de MS Vaarwens.
-
Eénmaal aan boord is er koffie en een vaarplan hoeven we niet te maken, want Jan wil graag de Zaan op, dus… motor aan, trossen los en richting Zaandam. Zodra we los zijn, gaan Jan zijn ogen ver open en hij geniet van alles wat er voorbij komt. We varen de Voorzaan op en schutten vlot in de Wilhelminasluis, waarna we richten Zaanse Schans varen. De camera klikt om herinneringen te maken en ogen registreren het moment van schoonheid, vermengd met emoties… Het is zooo dubbel!
-
Aangemeerd bij de houtzaagmolen ‘het Jonge Schaap’ serveert Carla een heerlijke lunch en iedereen geniet van de rust en het uitzicht over het water onder de historische molen. We varen terug en onderweg worden we nog gefotografeerd door passerende schepen waarbij de foto’s via het internet door de lucht vliegen alsof het niets is. Even later staan ze op de PC van ons om bij te voegen in de fotoreportage voor Jan, die overigens liever niet herkenbaar in beeld wil. Daarvoor hebben we uiteraard begrip.
-
Rochus maakt nog een rondje achter het Centraal Station langs en laat Jan het oude Veronica zendschip zien. Daarna gaan we terug naar de Marina en meren aan om te ontschepen. Even later ligt Jan weer in de ambulance en keer huiswaarts met een hoofd vol herinneringen, maar een hart vol smart…
-
Vaarwel Jan
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Rochus en boots Carla voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het ambulancevervoer en de verpleging
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
-
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lieve email van de familie:


Beste mensen,
Wij willen u en de stichting Vaarwens heel hartelijk danken voor de vaarwens die u verzorgd heeft voor Jan van Wakeren.
Ook voor de foto's, die een warme herinnering voor ons zal zijn, Het warme onthaal, verzorging, belangstelling van schipper Rogger, assistent/gastvrouw/fotografe Carla, ambulancemedewerkers Nathalie en Kees hebben wij allen zeer gewaardeerd. De dag was onvergetelijk en goed verzorgd. Ook de moeite die er genomen werd om aan de wensen van Jan tegemoet te komen.
Wij danken u allen voor deze mooie, onvergetelijke dag. Jan heeft ontzettend genoten van de vaartocht op de Zaanse Schans en wij als familie ook.
Nogmaals dank voor uw inzet. Wij dragen uw stichting een warm hart toe.
Met vriendelijke groet,
Ireen van Wakeren, Cees Beekman en familie.


Jan 10
Jan 109
Jan 129
Jan 147
Jan 149
Jan 162
Jan 164
Jan 166
Jan 167
Jan 177
Jan 183
Jan 191
Jan 204
Jan 205
Jan 222
Jan 234

E-mail