header2

We hebben in 2021 gevaren op:

Vaarwens 889 op 16-07-2021

 Een Vaarbewijsinstructeur vaart zelf nog één keer..889 Ben 10
-
Op het intakeformulier staat de volgende informatie: “Ben (geb. 1943) heeft Vaarbewijsopleidingen, https://www.watersportcursussen.nl , 25 jaar geleden opgericht. Hij is de auteur van het boek Vaarbewijs en hij ontwikkelde de eerste online cursussen Vaarbewijs. Tot aan zijn hersenbloeding was dat zijn dagtaak. Nu kan hij niet meer lezen, schrijven en varen. Misschien dat hij via jullie nog een keer kan varen samen met mijn moeder. Ze kan de situatie met mijn vader heel moeilijk accepteren. Nu begon voor hen altijd het vaarseizoen wat ze nu beiden moeten missen. Ik gun het ze beide om nog een keer te varen”.
Meer hoeven we niet toe te voegen aan de omschrijving van deze wens en we vinden het een eer om met Ben te gaan varen!
-
In Amsterdam wordt na een paar donkere dagen de MS Vaarwens klaargemaakt voor de vaardag door dagschipper Klaas en boots Harrie (is ook secretaris van de stichting vaarwens). De tent gaat open en de koffie pruttelt, waarna Ben op de haven arriveert met zijn vrouw, dochter en ….
Er volgt een warm onthaal en Ben lacht, hij heeft er zin in want gaat weer varen! Snel aan boord waar Klaas een welkomstverhaaltje doet terwijl Harrie de koffie verzorgt. Er wordt een vaarplan gemaakt en Ben wil graag naar de Zaanse Schans..
-
We gaan stuurboord uit naar de Voorzaan en schutten vlot in de Wilhelminasluis en daarna scharrelen we de Zaan op. Er gaat een wereld op voor de voormalige zeilers en de reactie is; “Man… hier kwamen we nooit!”
Ben krijgt kleur op zijn gezicht en geniet met de grote ‘G’! Klaas vraagt of Ben nog even aan het roer wil, en dat is niet tegen dovenmansoren gezegd. Even later gaat hij met de lift op stuurstand hoogte en vaart de Vaarwens al had hij nooit anders gedaan…
-
We meren aan bij de prachtige houtzaagmolen en Harrie heeft ondertussen een voortreffelijke lunch geserveerd. Samen wordt er genoten van de lunch en daarna gaat Ben met rolstoel en al voor een bezichtiging van boord. Een belevenis, en daarna gaan de trossen weer los. Onderweg nog even aanmeren om een ijsje te halen en even lijkt de wereld heel gewoon… We vervolgen de reis en keren terug in de Amsterdam Marina, waar we afscheid nemen van een man die heel veel voor de watersportbranche heeft betekend.
-
Vaarwel Ben
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Klaas en boots Harrie voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
Een lief bericht van de familie:


Beste lezer,
We hebben genoten en kunnen terugkijken op een fantastische dag met een gouden randje.
De dag start met zon en een warm onthaal van Klaas en Harrie, Ben ziet de boot en straalt van oor tot oor. Kleindochter Romy en haar vriend Onno zwaaien ons uit. Ben heeft ouderwets achter het roer gezeten. Alle brugwachters herkennen de Vaarwens waardoor de bruggen snel opengaan.
Heerlijk geluncht, een bezoek gebracht aan de zaagmolen. Op de terugweg een extra stop gemaakt om lekkere ijsjes te halen. Alles aan boord klopt, overal is over nagedacht.
Bedankt voor deze onvergetelijke dag.
Groetjes, Ben, Ineke, Lars en Sanne

Ben 11
Ben 12
Ben 13
Ben 15
Ben 18
Ben 20
Ben 21
Ben 24
Ben 25
Ben 27
Ben 30
Ben 32
Ben 38
Ben 43
Ben 45
Ben 47
Ben 48
Ben 51
Ben 52
Ben 55
Ben 60
Ben 66
Ben 68
Ben 74

E-mail