header2

We hebben in 2021 gevaren op:

Vaarwens 905 op 09-08-2021

Alleen…905 Adam 10
-
Na een leven lang alleen in redelijke gezondheid te hebben doorgebracht, komt het moment dat er klachten verschijnen en je blijkt gevonden te zijn door de sluipmoordenaar. Adam ( geb. 1941) overkomt het en al snel blijkt hij te zijn uitbehandeld, waarna hij door de ondraaglijke pijnen gaat denken om het onvermijdelijke te vervroegen. Eline verpleegt Adam en heeft hem gevraagd of hij nog wensen heeft. Daarbij komt het varen ter sprake want Adam zou dolgraag nog een keer door Amsterdam willen varen.
Via een cliënt uit Eline haar wijk - waar ze als wijkverpleegkundige betrokken is - krijgt ze de tip over Stichting Vaarwens. Na de site te hebben bekeken, vullen ze een intakeformulier in en vandaag gaat Adam het water al op…
-
Onze planning regelt Stichting Ambulance Wens om Adam te vervoeren, want vanwege de pijn kan hij amper nog zitten. Een goede vriendin gaat mee op zijn reisje en dat is erg fijn voor hem, want Adam is altijd alleen geweest en heeft geen nazaten. In Amsterdam zijn dagschipper Frouk en boots An al in de weer om de Vaarwens klaar te maken voor de gasten en we laten de kuiptent maar dicht, want moedertje natuur heeft nog steeds geen zomerplannen. De koffie pruttelt en we zijn er klaar voor…
-
De ambulance komt aan na een rit vanuit Dieren (bij Arnhem) en er volgt een enthousiast ontvangst als de deuren open gaan. Adam en zijn goede vriendin Rita komen naar buiten en gelijk klikt de camera om herinneringen te maken. Snel aan boord en even later zit iedereen aan de koffie met een heerlijke soes erbij terwijl Frouk een welkomstpraatje houdt en er een vaarplan wordt gemaakt. Adam lijkt het wel leuk om een rondje Amsterdam te gaan varen, dus gaan de trossen los en zetten we koers naar de verschillende bezienswaardigheden aan het IJ en omstreken.
-
Eerst varen we bakboord uit, langs de grote zeereuzen in de dokken van Damen en gemeerde kolossen die liggen te laden/lossen, waarna we bij de ingang van de Voorzaan de steven wenden en richting stad gaan. De zon doet onderweg haar uiterste best om door de wolken heen te branden, maar het blijft een strijd. Adam maakt het niet uit, hij geniet van alles wat hem ten deel valt en even overheerst de Vaarwensboost over de pijn en Adam vergeet… We varen langs het Centraal Station en er is veel te zien op het water. Frouk vaart na het KNSM eiland stuurboord uit en vindt een mooi plekje aan de kade in de Entrepothaven, waar An een geweldige lunch serveert.
-
Als de trossen weer los gaan, neemt Frouk het gezelschap mee het zijkanaal K in dat middenin het Vliegenbos eindigt in een pittoreske gezellige jachthaven. Adam en Rita kijken hun ogen uit… geweldig! Daarna zetten we weer koers naar de Marina en het was mooi zo. Adam heeft genoten, maar is op… Hij gaat weer van boord en met pijn ons hart wensen we de dappere Adam de komende tijd veel sterkte met zijn pijn en de moeilijke beslissing…
-
Vaarwel Adam
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Frouk en boots An voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Oranjesluizen voor de vlotte schutting
SAW voor het ambulancevervoer
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een prachtig verslag van Adam, waarvoor veel dank:

Lieve mensen,
Eigenlijk heb ik er geen woorden meer aan toe te voegen, jullie verslag is bijna allesomvattend.
Toch wil ik jullie via deze weg bedanken voor het realiseren van mijn wens, nog 1 keer varen door Amsterdam. Vooraf niet durven dromen dat ik deze reis mocht maken en helemaal door jullie verzorgd en daarmee ontzorgd zou worden. Dat ik zelfs gasten mee mocht nemen aan boord maakte het mogelijk om mijn vriendin Ria uit te nodigen. Aan onze 62 jarige vriendschap hebben wij een onuitwisbare herinnering toegevoegd. Samen hebben wij genoten van een geweldige vaartocht, het klotsen van de golven tegen het schip, verwarmd in de kajuit en met mooi weer voor op het dek, het was fantastisch. Ik hoop dat er nog velen mogen ervaren hoe het is om de vrijheid te voelen op het water en de ziekte even te vergeten.
De foto's van deze prachtige dag staan inmiddels in mijn woonkamer.
Mijn bewondering en dank gaat dan ook uit naar de vrijwilligers van de stichting ambulancewens en de vrijwilligers van de stichting vaarwens. Jullie zijn kanjers.
Lieve groet, Adam 


Adam 102
Adam 104
Adam 108
Adam 111
Adam 113
Adam 120
Adam 126
Adam 136
Adam 144
Adam 161
Adam 168
Adam 173
Adam 182
Adam 194
Adam 196
Adam 198

E-mail