Skip to main content

Vaarwens 931 op 24-09-2021

Verlangen naar varen…931 Fred 10
 
We krijgen een wens binnen waarop vermeld staat: “Mijn man heeft vanaf zijn jeugd gevaren en sinds ons trouwen altijd houten zeilboten gehad, de laatste jaren een Draak.”
Fred (geb. 1953) is getroffen door de MSA P, wat betekent dat de hersencellen afsterven met als gevolg uitval van functies. De P is van Parkinson wat bij MSA P op de voorgrond is gekomen. Nagenoeg alles is Fred afgenomen en hij is nauwelijks nog mobiel, kan niet meer praten, amper slikken en hij voelt de krachten verder uit zijn lichaam wegvallen. Toch blijft de trek naar het water en vandaag gaat Fred met zijn gezin nog één keertje varen…
 
In Amsterdam maken dagschipper Hanno en boots Carla het schip klaar onder een dikke wolkendeken. Dan komt Fred aan, samen met zijn vrouw Irene. Irene en Fred komen met eigen vervoer uit Hoofddorp maar Fred kan niet meer lopen. Hij heeft een aangepaste rolstoel en heeft hulp nodig bij het in- en uitstappen. Omdat het parkeren niet helemaal lukte helpen Hanno en Carla Fred alvast mee aan boord en komt Irene vrij snel nadat het parkeren is gelukt.
 
Een mooi verslag van Carla en Hanno:
 
Dochter Hanneke is intussen ook gearriveerd met kleinzoon Jort. Een onverwacht uitstapje voor Jort omdat hij oorpijn had en aan het hoesten was maar na overleg met oma Irene, moeder en dochter besloten dat de dag voor Fred toch echt door moest gaan. En dat was fijn want juist vandaag had Fred een goede dag, geen vanzelfsprekendheid als een nieuwe dag zich voor hem aandient. Zoon Michiel heeft wat vertraging en arriveert tegen 11.00 uur. Hanno breekt het ijs breekt met een leuk welkomstverhaaltje terwijl Carla intussen drankjes en wat lekkers verzorgt.
 
En dan gaan de trossen los. Voor de oudzeiler is er maar één bestemming, het ruime sop.
Even na elven op weg dus naar de Oranjesluis en Markermeer. Maar al heel snel neemt Fred op goede hoogte gebracht, in zijn rolstoel, het roer van Hanno stevig over en ja daarmee werd Hanno werkeloos. Fred daarentegen was met glinstering in de ogen de Vaarwens richting de Oranjesluis aan het sturen. Daar gaf een sluis-assistent aan Irene en Jort uitleg over hoe de sluis werkte. Nadat de Vaarwens de sluis verliet, kroop Fred weer achter het roer. Met de betonning goed voor ogen stuurde hij het schip feilloos richting Pampus.
 
Omdat de Vaarwens door de wat verlate komst van de opvarenden laat was vertrokken en om toch zo veel mogelijk te varen was het gezelschap het ermee eens niet af te meren voor de lunch maar deze al varend te genieten. Terwijl het gezelschap lekker lunchte in de kuip voer Hanno in een rustig tempo de Vaarwens om Pampus heen. Het weer was intussen van bewolkt helemaal zonnig geworden al trok wel de wind wat aan. Irene voelde weer de herinnering opkomen van de wind door de haren bij de vroegere zeiltochten van Fred en haar. Ook zij genoot van een dagje wat minder te hoeven zorgen voor Fred omdat Hanneke en Michiel de aandacht voor hun vader met veel zorg op zich namen.
 
Op de terugweg in de Oranjesluis schutte de Vaarwens met een vrachtschip waarop een half bos was gestapeld. Even was het jammer dat de Vaarwens geen openhaard had, want dan had er naar lieve lust gestookt kunnen worden. Zodra de sluis verlaten was, zat Fred weer aan het roer op weg terug naar de haven waar de Vaarwens met een goed windje om 15.00 uur afmeerde. Een hartelijk afscheid volgde, nadat natuurlijk eerst nog een foto bij de prachtige Vaarwens werd gemaakt door een bereidwillige passant op de steiger. Daarna op weg naar de auto, of nee eerst nog proberen een collega van Fred van eerder te treffen. De bemanning van de Vaarwens nam hartelijk afscheid van het gezelschap. En Fred, die liet via zijn spraakcomputer weten dat hij een fijne dag had gehad. De rest van het gezelschap was hier volmondig mee eens. Mogelijk helpen de herinneringen aan deze vaardag de moeilijke tijd die jullie wacht op sommige momenten wat te verlichten. Alle sterkte!
 
Vaarwel Fred en Irene, de tijd die komt zal heel wat van jullie vragen.
 
Auteur Vaarwens, Hanno en Carla
 
Met dank aan:
Dagschipper Hanno en boots Carla voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen en de uitleg voor de opvarenden
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

De familie wil liever geen herkenbare foto's op het internet, waarvoor wij uiteraart begrip hebben.

Fred 111
Fred 121
Fred 124
Fred 149
Fred 155
Fred 158
Fred 185
Fred 208
Fred 225
Fred 226
Fred 228
Fred 232
Fred 253
Fred 255
Fred 278
Fred 287